Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Έκθετος πολιτικά ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης

Περισσότερο με διαδικασία απολογισμού και λογοδοσίας παρά με ενημέρωση έμοιαζε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (26/1/2015) για το ζήτημα της σύλληψης της -τέως πλέον-
δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, Μ. Πανούση, που συνδέεται με παράνομη εξωθεσμική ταμειακή συναλλαγή.

Ο δήμαρχος σε μια -σκοπίμως κατά τη γνώμη μας- μακροσκελή ομιλία προσπάθησε να ρίξει το βάρος της συζήτησης στο «έργο» της διοίκησής του, διατυπώνοντας και το παράπονο ότι προχωρά μία πορεία μοναχική, δίχως κανέναν έπαινο από την αντιπολίτευση!

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη με συμπολίτες μας που ενδιαφέρονταν να ακούσουν τον δήμαρχο να ενημερώνει για το ζήτημα και να παίρνει θέση.

Μάταια όμως, αφού ο δήμαρχος αρκέστηκε στην αρχή να πει ότι «η ίδια η συνάδελφος ανέλαβε τις ευθύνες της» παραιτούμενη, ενώ η όλη προσπάθεια συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη γνώμη του, δεν ήταν παρά «αίμα και θέαμα» από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Και έτσι, αφού όλα ήταν για «εφέ και εντυπώσεις», επέλεξε να μιλήσει για όσα έχει κάνει η διοίκησή του και να μην ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το πραγματικό ζήτημα για το οποίο είχε συγκληθεί.

Πολλές αντιδράσεις διατυπώθηκαν για την τακτική που ακολούθησε ο δήμαρχος τόσο από δημοτικούς συμβούλους όσο και από απλούς δημότες.


Όμως, το ζήτημα ήταν σε γνώση του κ. Κονδύλη. Όπως είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ο ίδιος ο δήμαρχος, στη συνάντηση που είχαν (ύστερα από δικό τους αίτημα) είχε πει ότι δική του ήταν η απόφαση να ζητηθεί χορηγία από την ΚΟΙΝΣΕΠ για να καλυφθούν ανάγκες των ΚΑΠΗ, κάτι που υπάρχει και στα πρακτικά της ΚΟΙΝΣΕΠ. Στην ίδια συνάντηση ο δήμαρχος, όπως και στη δημόσια δήλωσή του, κάλυψε την κ. Πανούση και την «απάλλαξε» ποινικά.

Και αφού σήμαναν μεσάνυχτα ο δήμαρχος αποφάσισε επιτέλους να δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του και αναγνωρίζοντας ότι δεν είχε την εποπτεία για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Δημόσιες απαντήσεις δεν δόθηκαν στα ερωτήματα με περισσότερο καίρια αυτά που αφορούν στο ποιος έδωσε εντολή να μπουν χρήματα στον λογαριασμό της συμβασιούχου καθώς και στο πόσο κατεπείγουσα ήταν η αναγκαιότητα ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα με εξωταμειακή διαχείριση, δηλαδή με παράνομο τρόπο.

Πλήθος δημοτών παρευρέθηκε στο Δ.Σ.
για να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Αλίμου
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, Ελένη Μπελιά, στη δευτερομιλία της, ο δήμαρχος θα μπορούσε πολύ απλά εξαρχής να έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να έχει ενημερώσει δημόσια, ευθύνη που συνδέεται με τον θεσμικό του ρόλο. Εκφράστηκε η ελπίδα ο δήμαρχος να αναλάβει την εποπτεία, αλλά και να λαμβάνει -όπως δεσμεύτηκε- υπόψη του τη γνώμη των υπαλλήλων του Δήμου, κάτι το οποίο δεν μας έχει συνηθίσει όλους αυτούς τους μήνες. Ο Δήμος διοικείται καλύτερα όταν συνεργάζονται οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι. Οι αιρετοί είναι πρώτα από όλα πολιτικά όντα, που ενδιαφέρονται αν θίγονται ή όχι οι θεσμοί και τα συμφέροντα του δήμου. Η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση έχουν σχέση με την ουσία της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και οι διαδικασίες ελέγχου.

Παρεμβάσεις έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, Δημήτρης Κλαυδιανός και Φανή Πύρζα. 



Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της επικεφαλής του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ, Ελένης Μπελιά
Εισαγωγικά και σε σχέση με όσα ειπώθηκαν από τον δήμαρχο θα θέλαμε να σχολιάσουμε τα εξής:
Είναι πολιτικά ανέντιμο να «τσουβαλιάζεται» η αντιπολίτευση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, μπορούμε, όμως, για ζητήματα διαδικαστικά (εν προκειμένω τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου) να κρατήσουμε κοινή στάση.
Υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα στον δήμο μας, τα οποία οφείλει πρώτα από όλα η δημοτική αρχή να τα φέρνει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο θεσμικός ρόλος της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης είναι διαφορετικός. Εσείς διοικείτε και κρίνεστε για τις πράξεις σας και εμείς ασκούμε έλεγχο και, βεβαίως, κρινόμαστε επίσης.
Τέτοιο περιστατικό, με σύλληψη, δεν συμβαίνει συχνά. Δεν αφορά μια ατομική υπόθεση της κ. Πανούση, αλλά έχει σχέση με χρήματα του δήμου. Δεν ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε, αλλά για να ενημερωθούμε και να θέσουμε ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν για να φανεί αν υπάρχει αδιαφάνεια.
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κατά τις Δημαιρεσίες του περασμένου Σεπτεμβρίου το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι είχε καταθέσει τις αρχές του που λειτουργούν δεσμευτικά: «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον όλων των δημοτών και των κατοίκων του Αλίμου. Θα αντιπαλέψουμε τις πελατειακές σχέσεις που συνεχίζουν να βρίσκουν πεδίο ανάπτυξης καθώς οι κοινωνικές δομές συρρικνώνονται περαιτέρω ή διαλύονται. Πολύ σημαντική συνθήκη για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών του δήμου αποτελεί ο σεβασμός στην πολυφωνία, στην πλήρη ενημέρωση και τη διαφάνεια. Ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία της διοίκησης, της εκάστοτε διοίκησης, που παρακάμπτει τη λειτουργία των θεσμών, βασισμένη σε μια τεχνητή εκ του νόμου πλειοψηφία. Η διαχείριση του δημόσιου χρήματος πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων της πόλης.»
Στη βάση λοιπόν αυτών των αρχών αλλά και των δεσμεύσεών μας απέναντι στους πολίτες του Αλίμου, ζητήσαμε υπεύθυνη -και το τονίζω αυτό- ενημέρωση από τον δήμαρχο, την κ. Αγαπητού και τον κ. Διαμαντή, όταν πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη της κ. Πανούση.
Στο μεταξύ, βέβαια, είχαν περάσει ήδη τρεις ημέρες από το συμβάν, δεν είχε γίνει καμία δημόσια δήλωση του δημάρχου, δεν είχαν κληθεί οι επικεφαλής, δεν είχε συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, μία «ένοχη» σιωπή, λοιπόν, (όπως αναφέρεται και στην πρώτη ανακοίνωση του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ) περιέβαλε όλην την υπόθεση.
Αναρωτιόμαστε πότε ενημερώθηκαν οι συνεργάτες σας. Το θεωρούμε σημαντικό, επειδή συνδέεται με την αντίληψή σας για την άσκηση της διοίκησης. Περιμένουμε να ακούσουμε από καθέναν και καθεμιά από τους δημοτικούς συμβούλους αν γνώριζαν, αν ενέκριναν αυτή τη διαδικασία και ποια είναι η θέση τους.
Από την ενημέρωση που είχαμε εμείς κρατάμε ότι η διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Αντίληψης δεν έλαβε αρμοδίως καμία γνώση για τίποτε σχετικό με την υπόθεση.
Τι μάθαμε εμείς από τον δήμαρχο στις 20 Ιανουαρίου;
Ότι επρόκειτο για κάτι επείγον και επειδή οι κωδικοί του Προϋπολογισμού είναι κλειδωμένοι, ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα ήταν να μπουν χρήματα με τη μορφή χορηγίας από την ΚΟΙΝΣΕΠ στον λογαριασμό της συμβασιούχου. Είπε, επίσης, ο δήμαρχος ότι η απόφαση της χορηγίας υπάρχει στα πρακτικά της ΚΟΙΝΣΕΠ.
Υπάρχει απόφαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης;
Και, βέβαια, σε αντίθεση από ό,τι ειπώθηκε, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα Πρακτικά της ΚΟΙΝΣΕΠ σε ό,τι αφορά την Προγραμματική Σύμβαση και την εκτέλεσή της.

Απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα προς το επίσημο δίκτυο των ΚΟΙΝΣΕΠ (κ. Φίσκιλης) που μας είπαν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί μία ΚΟΙΝΣΕΠ να κάνει χορηγία, επειδή θα έχει πρόβλημα με το μητρώο στον έλεγχο που θα γίνει στο τέλος της περιόδου, ενώ μας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση με τόσο μεγάλο κόστος. Τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τη λειτουργία και τον ρόλο της ΚΟΙΝΣΕΠ, κάτι που εμείς το έχουμε καταγγείλει από την αρχή, όταν επανειλημμένως έχουμε ζητήσει στοιχεία αλλά δεν μας έχουν δοθεί.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ είδαμε ότι έχει ακόμα προσωρινή άδεια στο Μητρώο του υπουργείου Εργασίας.

Ο δήμαρχος, επίσης, είπε ότι επέλεξε μία εξωταμειακή διαδικασία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι για το οποίο δεν είναι σύμφωνος πλην όμως ήταν επείγον. Τίθεται, λοιπόν, ένα πού σοβαρό ζήτημα στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Διαπιστώνουμε ότι παρά τα όμορφα τα λόγια διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση κακής και αδιαφανούς διαχείρισης των οικονομικών του δήμου μας και εμείς αυτό το καταγγέλλουμε.
Εμείς, δήμαρχε, ξέρουμε ότι όποιος έχει αρχές τις προασπίζεται με κάθε τρόπο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Το γεγονός ότι δεν ζητήσατε αμέσως την παραίτηση της κ. Πανούση, ότι δεν βγάλατε αμέσως ανακοίνωση, ότι παραπληροφορήσατε τους συμπολίτες μας πως το σημερινό συμβούλιο έχει συγκληθεί από εσάς, δείχνουν προσβολή προς τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς της πόλης μας.
Επίσης, μας προβληματίζει η βεβαιότητα που δείξατε δημόσια ότι «η κ. Πανούση δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα».
Σεβόμενοι πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει για κάθε πολίτη πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη, έχουμε ισχυρό λόγο να αναρωτιόμαστε για τη θεσμική «απροσεξία», που δεν περιορίζεται να δηλώσετε απλώς το αυτονόητο περί του τεκμηρίου αθωότητας, αλλά συμπεριφερθήκατε σα να γνωρίζετε τα στοιχεία της απόρρητης έως τώρα δικογραφίας και να προκαταλαμβάνετε το αποτέλεσμά της. Αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό ατόπημα.

Αν για ένα πρόβλημα στο ΚΑΠΗ τους σοβάδες ή ό,τι άλλο τελικά είναι αφού δεν μας λέτε, έχουν γίνει τόσα θεσμικά πραξικοπήματα, τότε τι θα γίνει με άλλα, πιο σοβαρά θέματα;

Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ, Δημήτρη Κλαυδιανού
Οι δήμαρχοι Ορφανός και Κονδύλης έχουν κριθεί, κρίνονται και θα κριθούν. Δεν συζητάμε αυτό σήμερα. Προξενεί εντύπωση η καθυστέρηση να πάρει θέση ο δήμαρχος. Στο συμβούλιο έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, θέμα που έπρεπε να θιγεί.
Αλλά τι είναι τελικά αυτή η δαπάνη; Η κ. Πανούση ήταν δική σας εντεταλμένη σύμβουλος! Χωρίς τη δική σας εντολή δεν κάνει τίποτε! Ποια ήταν η αναγκαιότητα της δαπάνης; Δεν θέλουμε εδώ να ακούσουμε σενάρια καφενείου. Θέλουμε ενημέρωση. Εσείς είστε διοίκηση και πρέπει να μας πείτε. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για το κέρδος. Απαντήστε μας αν είναι χορηγία. Θα τα πείτε όταν θα έχουν φύγει οι μισοί δημότες και οι δημοσιογράφοι; Πώς γίνονται οι χορηγίες;
Δεν ανέχομαι να λοιδορείται μια ηλικιωμένη γυναίκα, που εκτιμώ. Βλέπω μια ανεπάρκεια εξηγήσεων.

Δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες ακούνε για πάνω από μία ώρα
την εισήγηση του κ. Κονδύλη η οποία απαντήσεις δεν έδωσε
Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ, Φανής Πύρζα
Ο αιρετός δεν ψηφίζει υπέρ χωρίς κρίση. Πρέπει να συμβάλλει στην προσπάθεια. Τον έχει ψηφίσει ο κόσμος. Διοίκηση είστε εσείς. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Υπάρχουν Δήμοι που δεν λειτουργούν με ΚΟΙΝΣΕΠ. Ψάξτε! Καλέστε μας για συνεργασία, όχι μόνο στα μικρόφωνα. Για την ΚΟΙΝΣΕΠ έχουμε πολλές
φορές ζητήσει στοιχεία. Ακόμα περιμένουμε…
Η κ. Πανούση έχει πολιτική ευθύνη. Και άλλοι έχουν! Εσείς, κ. Δήμαρχε, δεν έχετε καμία πολιτική ευθύνη;

Πηγή: anokatostokalamaki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου