Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Θα δώσουμε στην Αυτοδιοίκηση ό,τι έχασε

"Δεν θέλουμε να κάνουμε διαχείριση, αλλά να παράξουμε έργο που θα δώσει στην Αυτοδιοίκηση αυτό που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες και κατά την τελευταία πενταετία έχασε", τόνισε ο Κ. Πουλάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση εν όψει ανάληψης των καθηκόντων του ως γενικός γραμματέας.

Καθησυχάζοντας την ανησυχία των αιρετών για αλλαγές στον "Καλλικράτη" δεσμεύτηκε ότι θα προηγηθεί διαβούλευση, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι "επί χρόνια θέση μας ήταν ότι ο "Καλλικράτης" είναι θηλιά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", αφού "υστερεί σε δημοκρατία καθιστώντας τους δήμους γραφειοκρατικό μηχανισμό, αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες και τη συλλογική αντιπροσώπευση".

"Για ό,τι κάνουμε, δεν θα σας αιφνιδιάσουμε" είπε ο Κ. Πουλάκης, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων "δεν θα έρθουν ως κουστούμι από πάνω" και για τυχόν διάσπασή τους "θα ληφθούν υπ' όψιν η Ιστορία του, και η έκτασή τους".

Σε κάθε περίπτωση, οι δήμαρχοι χαιρέτισαν τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση για άρση της διαθεσιμότητας, απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και προγραμματισμό προσλήψεων όπου υπάρχει ανάγκη, κατάργηση των διατάξεων για παρακράτηση πόρων, όπως προβλεπόταν από τις πρόσφατες ψηφισθείσες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η συζήτηση περί κατανομής των πόρων για το 2015).

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για το νέο μοντέλο λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, γιατί, όπως επισήμαναν, "μετά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπάρχει ένας χειρότερος έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο" και ζήτησαν τη λειτουργία online ελέγχου των δαπανών για μικρές δαπάνες, προτείνοντας τη θέσπιση ανώτατου ορίου.

Οι αιρετοί έκαναν λόγο για "θολή" διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και Περιφερειών και ζήτησαν ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ως ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, ώστε να διατεθούν κοινοτικοί πόροι στους δήμους για υλοποίηση έργων και ενίσχυση των 4.500 κοινωνικών δομών.
 
Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν τα προσυνέδρια της ΚΕΔΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική, ξεκινούν στις 25 Φεβρουαρίου τα επτά προσυνέδρια των 13 Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, όπου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από τις 15 θεματικές Επιτροπές της ΚΕΔΕ.

Το πρώτο προσυνέδριο θα γίνει στο Ηράκλειο Κρήτης στις 25 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί στις 4 Μαρτίου η Ξάνθη, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις 11 Μαρτίου τα Ιωάννινα, με συμμετοχή των ΠΕΔ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, στις 16 Μαρτίου ο Βόλος με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, στις 27 Μαρτίου ο Πειραιάς, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, την 1η Απριλίου το Αγρίνιο, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας - Ιονίων Νήσων και στις 22 Απριλίου το Λουτράκι, με τη συμμετοχή των ΠΕΔ Αττικής και Πελοποννήσου.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου