Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πού πήγε φέτος ο καρνάβαλος;

γράφει η Στέλλα Ρήγα

Tι είναι οι Απόκριες τελικά; Η Ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται με την αποκριά του Διόνυσου, θεού του κρασιού και των εορτασμών.

Αποκριά σημαίνει «διακοπή της βρώσης κρέατος». Οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι «προκλητικά» με τολμηρές πράξεις και φράσεις.

Αυτό εξυπηρετούσε το σκοπό να επιτρέπεται να εκφράζονται ελεύθερα ερωτικές σκέψεις και να σατιρίζονται πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις της εποχής.

Αυτή η παράδοση εξαπλώθηκε παντού. Μία φορά τον χρόνο τα καρναβάλια συμβαίνουν σε πολλές πόλεις και χωριά της χώρας, μέσα σε σχολεία, συλλόγους και άλλες συλλογικότητες.

Η παρέλαση του καρνάβαλου δημιουργείται από ομάδες μεταμφιεσμένων ανθρώπων, παιδιών, χορευτών και αρμάτων. Το θέμα κάθε άρματος της παρέλασης είναι διαφορετικό και τα περισσότερα διακωμωδούν τις καταστάσεις και τα γεγονότα, παριστάνοντας τους πολιτικούς και τη ζωή της Ελληνικής κοινωνίας καθώς και άλλα διεθνή γεγονότα.

Αυτές οι σατυρικές στροφές και τα κουστούμια διασκεδάζουν τους θεατές.

Απόκριες και φέτος… Αλλά τι κρίμα!!!

Άδειες οι πλατείες. Τα παιδιά των σχολείων του Δήμου μας, φέτος δεν θα έχουν την χαρά να ετοιμάσουν το άρμα τους, δεν θα παρελάσουν… και όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς που με αγωνία και χαρά προσπαθούσαν να κάνουν το καλύτερο βοηθώντας και συμμετέχοντας για την δημιουργία του άρματος.

Φέτος τα άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου δεν θα περιπλανηθούν στους δρόμους της πόλης μας, θα μείνουν θαμμένα.

Φέτος οι σκέψεις και οι έννοιες δεν είναι ελεύθερες, είναι καμένες και φιμωμένες… κάτω από κέρινες και θωρακισμένες μάσκες που απεικονίζουν ψεύτικα χαμόγελα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου