Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανία: Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία


Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλοβ υποστήριξε σήμερα ανοιχτά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός
που πολεμά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική χώρα.

"Η τελευταία λύση στην ανατολική Ουκρανία θα είναι διπλωματική και πολιτική", τόνισε ο αμερικανός πτέραρχος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, χαιρετίζοντας την πρόσφατη Γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

"Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποκλειστεί εξ αρχής η δυνατότητα της στρατιωτικής επιλογής", παράλληλα με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. "Μιλάμε συγκεκριμένα για όπλα (...) και εξοπλισμό" που έχει έλλειψη ο ουκρανικός στρατός, διευκρίνισε.

"Οι Ουκρανοί ήταν πολύ σαφείς στα αιτήματά τους προς όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και προς άλλα κράτη" ζητώντας "εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο πυροβολικό, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες" ή ακόμη πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτό το θέμα συζητούν τώρα τα κράτη", πρόσθεσε ο Μπρίντλοβ.

"Δεν γίνεται καν λόγος για την αποστολή στρατιωτών", υπογράμμισε.

"Οι ρωσικές δυνάμεις" οι οποίες, κατά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί κατά "εκατοντάδες" στην ανατολική Ουκρανία και οι αντάρτες "αλλάζουν το τοπίο για να βρεθούν σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν, στο πλαίσιο μιας λύσης, όποια κι αν είναι αυτή", εκτίμησε σε σχέση με την κλιμάκωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πτέραρχος Μπρίντλοβ αναφερόμενος στις προτάσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία έκρινε ότι είναι "εντελώς απαράδεκτες".

* η Τζούλια Λιακοπούλου είναι δημοσιογράφος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου