Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ε.Ε., κυβέρνηση, Περιφέρεια αλλάζουν μαζί το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Ξεκίνησε η διεξαγωγή ανοιχτού στους πολίτες, διεθνούς συνεδρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση πολιτών και δήμων εν όψει της αλλαγής της φιλοσοφίας
στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτή προωθείται από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ.

Την αλλαγή φιλοσοφίας στην κατεύθυνση μιας αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στον ρόλο των δήμων και των πολιτών, με δημόσιο έλεγχο, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης στηρίζει και η κεντρική κυβέρνηση, όπως αυτό διατυπώθηκε με έμφαση από τον υπουργό Εσωτερικών που χαιρέτισε το διεθνές συνέδριο.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης μέσα από έναν ριζικά αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό είναι πλήρως εναρμονισμένο στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που επισημάνθηκε και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ε.Ε.
 
Ρένα Δούρου: «Η διαχείριση των απορριμμάτων, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης»

«Η διαφθορά και η φαυλότητα δεν μπορούν να είναι και δεν θα είναι ο κανόνας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι γιατί το λέει μία Διοίκηση, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η νομιμότητα» τόνισε η Ρένα Δούρου ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, σηματοδοτώντας την αλλαγή πολιτικής στο κορυφαίο αυτό διακύβευμα.

» Έχει έρθει πλέον η ώρα η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να γίνει από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» επισήμανε η περιφερειάρχης Αττικής, περιγράφοντας παράλληλα το νέο μοντέλο διαχείρισης που προωθεί η νέα αρχή και «σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες, καλείται να αντικαταστήσει, βάζοντας τις βάσεις για μια αποκεντρωμένη, ορθολογική, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμη, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, διαχείριση».

Η περιφερειακή αρχή Αττικής «με συναίσθηση του ρόλου της, αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης στον αγώνα για να αλλάξει το υφιστάμενο αποτυχημένο καθεστώς» τόνισε η Ρένα Δούρου, καλώντας σε συστράτευση «κυβέρνηση, δήμους, επιστημονική κοινότητα, φορείς, πολίτες στον αγώνα για το κοινό διακύβευμα, το διακύβευμα της νομιμότητας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία της, το διεθνές συνέδριο σηματοδοτεί την έναρξη της δημόσιου διαλόγου «μια διαβούλευση - εργαλείο δημοκρατίας. Διαβούλευση - απάντηση σε όσους προκλητικά πιπιλούν την ίδια καραμέλα, ότι δήθεν η νέα Περιφερειακή Αρχή πορεύεται στα τυφλά, χωρίς πρόγραμμα. Θυμίζω: το δικό τους πρόγραμμα οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση».


Νίκος Βούτσης: «Τέλος στις μπίζνες των σκουπιδιών»
 
Ως χρεοκοπημένη χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων ο Νίκος Βούτσης, ενώ τόνισε: «Μακριά από εμάς αντιλήψεις ότι τα σκουπίδια είναι η μεγάλη μπίζνα και ότι πρέπει να κατασκευαστούν τα φαραωνικά εργοστάσια. Η βασική επιλογή στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει γίνει και δεν πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη. Λύσεις υπάρχουν, εμπειρία υπάρχει, σύγκλιση απόψεων υπάρχει. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν». Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κατέρρευσαν οι στρατηγικές που είχαν στο κέντρο τους ότι τα σκουπίδια είναι μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες αυτής της εποχής» συμπληρώνοντας πως «δεν θα μπορούσαν αυτά τα εργοστάσια να δουλέψουν εάν δεν δέχονταν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Αυτό όταν μέσα στην κρίση η χώρα είχε μία απομείωση στον όγκο των σκουπιδιών έως και 20% ή 30%, ενώ οι μελέτες που είχαν προταθεί για τις συγκεκριμένες τέσσερις μονάδες προέβλεπαν ετήσια αύξηση του όγκου κατά 10 ή 20%».
 
Michel Sponar: «Η Ε.Ε. καλωσορίζει και είναι εδώ για να σας στηρίξει»

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την ιδέα των χωματερών. Δεν απαιτούνται φαραωνικά έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους δήμους θα πρέπει να αποφασιστεί το καλύτερο μοντέλο». Σχετικά με τη στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας, σημείωσε: «Όλα τα υλικά θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται. Βασικός άξονας επιτυχίας είναι η βοήθεια των πολιτών, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή τους. Είναι ευκαιρία να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν ανακύκλωση της τάξης του 70%, κάτι που είναι πολύ φιλόδοξο. Καλωσορίζουμε θετικά τα προγράμματα που θα ενστερνιστούν τη φιλοσοφία αυτή. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την εμπειρία που υπάρχει σε άλλα κράτη, μαθαίνοντας και από τα λάθη των άλλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να σας στηρίξει. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε».
 
Γιάννης Τσιρώνης: «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν πλούτο»

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινώντας το χαιρετισμό του χαρακτήρισε τα απορρίμματα ως χρυσωρυχείο και ως πυλώνα ανάπτυξης, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ως χώρα τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα. «Τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία: την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς, η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτήν την αξία και τον πλούτο, γιατί είχε μια μονεταριστική λογική του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων».
 
Θετική ανταπόκριση από Αυτοδιοίκηση και φορείς

«Στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας θεωρούμε ότι στην Αττική επιχειρείται ένα σημαντικό πείραμα» τόνισε η Χρ. Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου που εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Θ. Αγοραστό, και, προκρίνοντας την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), υπογράμμισε ότι «πρέπει συνολικά να εξαλειφθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτων χωματερών», αλλά και «να μειωθεί το επενδυτικό ρίσκο, όπως και η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».

«Η πολιτεία πρέπει να δεχτεί ότι η διαχείριση απορριμμάτων ανήκει στους δήμους», αντέτεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ζητώντας διακριτό ρόλο από την Περιφέρεια. «Σήμερα γνωρίζουμε ποιο είναι το μοντέλο που προωθούσε ο σχεδιασμός της διοίκησης Σγουρού. Μας πήρε άλλωστε σχεδόν 20 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό το μοντέλο, το οποίο ξεκαθαρίζω ότι δεν πιστεύω ότι είναι το ιδανικό. Όμως δεν έχουμε εικόνα για το ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που μας προτείνετε. Ποιο είναι συγκεκριμένα, με τεχνοοικονομικούς, χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους και όχι αόριστα. Κι αυτή η αμφιβολία μάς κάνει όλους επιφυλακτικούς».

«Από την δεκαετία του 1980 δήμαρχοι είχαν εντοπίσει ότι το ζήτημα των απορριμμάτων θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όλους μας», είπε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Ηρακλής Γκότσης, ενθαρρύνοντας τον σχεδιασμό της περιφερειάρχη Αττικής. Στηλίτευσε το γεγονός ότι «τα χρήματα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά» και «φτάσαμε στο αδιέξοδο γιατί επί 30 χρόνια αποθέταμε σκουπίδια στην Φυλή».

Για «χρόνια αδράνεια» στη διαχείριση απορριμμάτων έκανε λόγο ο Γ. Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας πως «δεν είναι βιώσιμος κανένας φαραωνικός σχεδιασμός», «ούτε η δημιουργία πληθώρας νησίδων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, όταν είναι γνωστός σε όλους και ο πληθυσμιακός κορεσμός και η έλλειψη γης και η δαιδαλώδης και προβληματική γραφειοκρατία αδειοδοτήσεων». «Το παρόν ΠΕΣΔΑ είναι ξεπερασμένο γιατί δεν υπακούει στην κοινοτική νομοθεσία» σημείωσε, θυμίζοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει σε έργα 40 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης.

Την πρωτοβουλία Δούρου για αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ χαιρέτισε και ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης τονίζοντας πως «στον δήμο επεξεργάζονται σχέδια για την αειφορία». «Είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας στην διαχείριση απορριμμάτων με όμορους δήμους, αλλά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο να μεταφερθούν λύματα από τη Βορειοανατολική Αττική στην Ψυτάλλεια» τόνισε.

«Τόσα χρόνια οι φωνές ήταν ανύπαρκτες, τώρα έχουμε πολλές φωνές, αλλά να μην οδηγηθούμε στην απραξία ξανά» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος καταγγέλλοντας την πολιτική Σγουρού. «Από τη μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων μόνο σπατάλη πόρων υπήρχε» υπογράμμισε δεσμευόμενος ότι «οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση θα στηρίξουμε την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ», αλλά «πρέπει όλοι οι αρμόδιοι να βιαστούν γιατί χρόνος δεν υπάρχει».

«Η νέα διοίκηση γκρέμισε ό,τι με κόπο και διαφάνεια χτίστηκε, χωρίς να διαθέτει -αν και άλλα έλεγε προεκλογικά- κανένα απολύτως εναλλακτικό σχέδιο, κανένα άλλο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι» ισχυρίστηκε με γραπτή δήλωση ο Γ. Σγουρός.

Εκπροσωπώντας το ΤΕΕ, η Τ. Μαυροπούλου διαπίστωσε ότι «το έλλειμμα στη διαχείριση απορριμμάτων προκύπτει από έλλειμμα πολιτικής βούλησης», ενώ η Μ. Καραβασίλη, εκπροσωπώντας το Παρατηρητήριο Πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη, σημείωσε ότι «οι δήμαρχοι πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ανακύκλωσης και να μειώσουν τα τέλη στους δημότες».

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου