Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Κίνδυνος αλκοολισμού για όσους δουλεύουν πολύ

Μεγαλύτερο κίνδυνο να πίνουν περισσότερο αλκοόλ έχουν όλοι όσοι εργάζονται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα, σε σχέση με όσους δουλεύουν κανονικά ωράρια, γεγονός που τους καθιστά πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, ενώ παράλληλα μειώνει την αποδοτικότητα στη δουλεία τους, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «New Scientist», οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαριάνα Βιρτάνεν του Φινλανδικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Υγείας, πραγματοποίησαν την πρώτη συστηματική ανάλυση για το ποια είναι η σχέση ανάμεσα στις πολλές ώρες εργασίας και στην κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 333.700 ανθρώπους σε 14 χώρες και βρήκαν ότι τα παρατεταμένα ωράρια εργασίας αυξάνουν την πιθανότητα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ κατά 11% κατά μέσο όρο.

Μια δεύτερη μελέτη μεταξύ 100.600 ατόμων σε εννέα χώρες κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, βρίσκοντας μια αύξηση 12% στον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Όσοι εργάζονται 49 έως 54 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 13% να πίνουν πολύ αλκοόλ, σε σχέση με όσους δουλεύουν 35 έως 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ή ανάλογα με την ηλικία, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την χώρα.

Αν και το αλκοόλ μπορεί να μετριάζει τις πιέσεις από το στρες στην εργασία ή από την κατάθλιψη γενικότερα, η μεγάλη κατανάλωσή του έχει αρνητικές πλευρές, καθώς οδηγεί πέρα από τον κίνδυνο αλκοολισμού, αυξάνει γενικότερα τα προβλήματα υγείας (ηπατοπάθειες, καρκίνος, εγκεφαλικά, στεφανιαία νόσος).

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου