Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είχε πει και την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αλλά και σε όλες τις διεθνείς επαφές του.

Ότι δηλαδή δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, δεν πρόκειται να δεχθεί τη συνέχιση των Μνημονίων της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής.

Μια τόσο καθαρή εξήγηση από έναν πολιτικό ίσως σοκάρει, ιδίως μάλιστα όταν οι προκάτοχοί του είχαν κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη της αξιοπιστίας. Η σθεναρή αυτή στάση του Αλέξη Τσίπρα εκλαμβάνεται από κάποιους εταίρους ως οίηση, από άλλους ως πόκερ.

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν κατανοούν ή αδιαφορούν ή, ακόμη χειρότερα, συμφωνούν με την καταστροφή που επέφερε στην Ελλάδα η πολιτική που στήριξαν και στηρίζουν. Ή, έστω, δεν τολμούν αυτή τη στιγμή να διαφοροποιηθούν από τα κελεύσματα του Βερολίνου.

Όλα αυτά, πάντως, ήταν έως ένα βαθμό γνωστά και αναμενόμενα. Το "στήσιμο" της ελληνικής κυβέρνησης που πήγε να γίνει στο προχθεσινό Eurogroup, κάτι ανάμεσα σε πραξικόπημα και εξαπάτηση, ήταν μια μεθόδευση η οποία αποδίδεται ευθέως στο Βερολίνο. Και δεν ήταν η μόνη ευθέως αντιδημοκρατική ενέργεια, αν συνυπολογίσουμε την ιταμή δήλωση Σόιμπλε πως "λυπάται τον ελληνικό λαό για την κυβέρνηση που εξέλεξε".

Σε κάθε περίπτωση, ο εκβιασμός δεν έπιασε. Η Ελλάδα δεν υπέκυψε και συζητάει επί τη βάσει του σχεδίου Μοσκοβισί, που μιλάει όχι για παράταση του Μνημονίου, αλλά για τη δανειακή σύμβαση, αμφισβητεί τα τερατώδη πλεονάσματα και διατηρεί το χρέος στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα χρέη και τα εργασιακά υλοποιώντας βασικές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι βιάστηκαν προχθές να κηρύξουν το τέλος του κόσμου διαψεύσθηκαν και πάλι οικτρά. Η διαπραγμάτευση άρχισε και θα συνεχιστεί.

Πηγή: www.avgi.gr