Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτη μάχη σε έναν πόλεμο διαρκείας: Η επόμενη μέρα της απόφασης του Eurogroup


Αλλαγή σελίδας για τη χώρα, με τη μετάβασή της από τη μνημονιακή εποχή της ασφυκτικής λιτότητας σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης, σηματοδοτεί η χθεσινοβραδινή ιστορική συμφωνία στο Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-δανειστών της.

«Με την καθοριστική υποστήριξη του ελληνικού κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα που πραγματοποίησε το Σάββατο.

Ο Γ.Βαρουφάκης επιβεβαίωσε, μετά τη λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου, ότι «η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα υποβληθεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους είναι υπό κατάρτιση, αποκλειστικά από εμάς και θα είναι έτοιμη έως την Καθαρά Δευτέρα».

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Παρασκευής, η δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. παρατείνεται για τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις και η Ελλάδα να περάσει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε μια νέα συμφωνία, στη βάση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Το τρέχον πρόγραμμα θα θεωρηθεί ότι ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει τη Δευτέρα και θα αφορούν κατά βάση τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη δημόσια διοίκηση.

Αυτό σημαίνει ότι η περίφημη "αξιολόγηση" του Μνημονίου και το e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά έφυγαν από τη μέση. Η Ελλάδα ανέλαβε επίσης την υποχρέωση να αποφύγει "μονομερείς ενέργειες", αλλά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολιτικές που δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως εξήγησε μετά το Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης.


«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του» το μήνυμα της κυβέρνησης μετά το κυβερνητικό συμβούλιο του Σαββάτου στο οποίο αποτιμήθηκε η απόφαση του Eurogroup και αναλύθηκε εκτενώς το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί προς το Eurogroup από την κυβέρνηση
 
Αλ. Τσίπρας: Σύμμαχος, συμπαραστάτης και κριτής μας ο ελληνικός λαός (βίντεο)

Διάγγελμα απήθυνε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό. «Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής»,
τόνισε.

Βερολίνο: Πρώτα η λίστα με τις
μεταρρυθμίσεις,μετά η έγκριση της συμφωνίας

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο.




 
«Όλος αυτός ο μηχανισμός έχει ως κύριο στόχο το να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς ο αναγκαίος χρόνος για να σκεφθούν ένα πρόγραμμα ή συμβόλαιο, όπως η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να το αποκαλεί, που να δίνει έμφαση στην ανάγκη ανοικοδόμησης της ελληνικής
οικονομίας, με βαθιές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» 

Κύπρος: Διασφαλίζεται η θέση της Ελλάδας στο ευρώ με την χθεσινή απόφαση του Eurogroup

Ιδιαίτερα θετική και σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε σήμερα «καλό συμβιβασμό» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες.

Γ. Σακελλαρίδης: Το πρώτο θετικό βήμα έγινε (βίντεο)

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega αποτίμησε τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.




"Για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία στο Eurogroup
 
Εκτενή ρεπορτάζ για το χρονικό που οδήγησε στη συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Eurogroup για την Ελλάδα καλύφθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από όλα τα ΜΜΕ. Μάλιστα, ο βρετανικός Guardian μετέδιδε live όλες τις εξελίξεις.




«Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης συν κάτι που μοιάζει με συμφωνία να μη δεσμευθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχους για την ώρα υπό τον κίνδυνο της πιθανής επιδείνωσης των δημοσιονομικών.
Το ερώτημα είναι τι πηγαίνει μαζί με αυτό», αναρωτιέται ο νομπελίστας οικονομολόγος

Άνοιξε ο δρόμος για τα ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ανοίγοντας το δρόμο αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.




Όπως ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, σκοπός της παράτασης δεν είναι μια άνευ τέλους επέκταση του προγράμματος, αλλά να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος και οι Έλληνες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προτάσεις, οι οποίες,
εφόσον γίνουν δεκτές από τους θεσμούς μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο πρόγραμμα.
 

Ο Νούναν, που στις διαπραγματεύσεις φέρεται να ακολούθησε τη «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Ελλάδα που πρόκρινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι υπήρχε πολύ μικρό περιθώριο για παραχωρήσεις.

Επιφυλακτική η Ένωση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).
Τη συμφωνία χαιρετίζουν οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου