Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας από Βρυξέλλες: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει» (video - ρεπορτάζ)

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου
μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συμφωνία με τον  κ.Ντάισελμπλουμ για τις εντατικές διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα.

«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup» ανέφερε, τονίζοντας πως «δεν τα υπογράψαμε και καμία καταστροφή δεν επήλθε».

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου.

Επανέλαβε αρκετές φορές ότι το μνημόνιο δεν υπάρχει, αλλά ούτε και η τρόικα.


«Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και στο τέλος της ημέρας «κυριαρχεί όχι η αντίληψη των εκβιασμών αλλά της αναγκαίας συναίνεσης, όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών» συμπλήρωσε.

«Πολλοί διακινούσαν την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη, αλλά υπήρξαν αρκετοί που υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση των ελληνικών θέσεων» υπογράμμισε, λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει άποψη και πρόταση και διαμορφώνει συμμαχίες στην ΕΕ».

«Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα οι εταίροι δεν πρέπει να την βλέπουν ως απειλή αλλά ως ευκαιρία προκειμένου να γίνουν αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, γιατί δεν υπήρχε ποτέ έως τώρα η πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν αυτές οι παθογένειες». «Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει δημοσιονομικό χώρο» συμπλήρωσε.
 

Στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες -μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι, Φάιμαν και Αναστασιάδης -πρωθυπουργός της Ιταλίας, καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος της Κύπρου- βρήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
 

Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουν, ότι ξεκινούν εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.



Συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ για συνεργασία ενόψει Eurogroup 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem συμφώνησαν σήμερα ότι η Ελλάδα και η τρόικα των δανειστών θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή «για να αξιολογήσουν το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς», σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη τον οποίο επικαλείται το EUObserver και αναμεταδίδει ο Guardian.

*** * ***

Βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Όπως είπε, χρειάζεται μία λύση που θα θεραπεύσει τις πληγές της λιτότητας και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να φέρουν την Ευρώπη πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης.



Σουλτς: Αισιόδοξος για συμβιβασμό με την Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων τις προσεχείς ημέρες, εμφανίστηκε ο Martin Schulz κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Παράλληλα κ. Schulz υπενθύμισε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».
 

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ντ. Κάμερον

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωζώνη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

«Είμαι βέβαιος πως μαζί μπορούμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκος της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Νιώθω ανήσυχος»

«Είμαι ανήσυχος», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.


Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του, για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. «Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Αγκελα Μέρκελ: «Η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών»

«Η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι αναμένει να καλωσορίσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό που για πρώτη φορά έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής. «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της  Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. “Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο», κατέληξε η Γερμανίδα Καγκελάριος. 

Αλ. Τσίπρας: «Να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γάννη Βαρουφάκη.

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Βέλγο Πρωθυπουργό για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε, συζήτηση που είχαμε, και για την κατανόηση που έδειξε στις ελληνικές θέσεις.


Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. 
Πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές. Και μπορεί να βρίσκει λύσεις συνδυάζοντας τις βασικές της αρχές: την αρχή του σεβασμού της δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα του σεβασμού στους νόμους και στους κανόνες της. 

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια πολύ σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα, ταυτόχρονα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το μήνυμα της πολιτικής. 
Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μέχρι χθες, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να προωθήσουν. Τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή,  τη φοροαποφυγή, το πελατειακό κράτος, τις σχέσεις διαφθοράς με την οικονομική ολιγαρχία.

Βεβαίως, τώρα είναι η ώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, 
να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε ένα δρόμο κοινωνικής συνοχής. Είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τους λαούς μας, αλλά για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω το Βέλγο Πρωθυπουργό. Είμαστε και συνομήλικοι. Είναι μικρότερος από μένα αλλά έχουμε πολλά κοινά στοιχεία.

Νομίζω ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, μπορεί το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, να γίνει ένα σπίτι πιο άνετο για όλους μας. Μπορούμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, γεφυρώνοντας διαφορές, να οικοδομήσουμε ένα μέλλον καλύτερο για τους λαούς μας. Μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει και να αφήσει πίσω της οριστικά αυτή την κρίση».

Ακολουθούν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα. Θα ακολουθήσει τέλος συνάντηση ανταλλαγής απόψεων των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ούτε έχει υπάρξει ανάλογο αίτημα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής αρχηγός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πηγή: www.stokokkino.gr
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής αρχηγός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000004357/Al-Tsipras-apo-Brukselles-I-elliniki-kubernisi-exei-kathares-theseis-tis-uperaspizetai-kai-peithei#sthash.nxQ4sFqc.dpuf
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής αρχηγός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000004357/Al-Tsipras-apo-Brukselles-I-elliniki-kubernisi-exei-kathares-theseis-tis-uperaspizetai-kai-peithei#sthash.nxQ4sFqc.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου