Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά (video)

Αποσπάσματα απο την ομιλία του Αριστείδη Μπαλτά, υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αθλητισμός

"Ο αθλητισμός ως άθληση, να τον συνδέσουμε με το ανθρώπινο σώμα, γιατί μόνο έτσι ο νους μπορεί να είναι υγιής. Να τον συνδέσουμε με τις παραδόσεις μας, με την αρχαία γειτονιά, με τα γυμναστήρια, να τον συνδέσουμε με νεότερες ιδέες, όχι μόνο αρχαίες, στην νεωτερικότητα. Να δέσουμε τον αθλητισμό όχι απλώς με τους αγώνες, όχι απλώς με την αγωνιστική των ρεκόρ, αλλά με την ευεξία της άθλησης, την ευεξία του νου", ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας.

Τι παραλάβαμε

"Παραλάβαμε αιτήματα, κάποια που βιάστηκαν να εκφραστούν. Αιτήματα που εκφράζουν πόνο και ότι τίποτα δεν λύνεται. Δυστυχώς τέτοια αιτήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο προσωπικό επίπεδο. Μόνο από θεσμούς και κανόνες.

Παραλάβαμε προσπάθειες διαμεσολάβησης, να εγκατασταθούν δίκτυα ρουσφετιών, αντιπαροχής πληροφοριών βοηθημάτων τα οποία θα έπρεπε και εμείς να πούμε αχ τι καλά..." σημείωσε  ο Αριστείδης Μπαλτάς.

"Όταν γίνουμε ΠΑΣΟΚ θα σας ενημερώσουμε, είπαμε σε αυτούς που μας πλησίασαν", ανέφερε ο υπουργός.

"Ανέλαβα λοιπόν ένα υπουργείο με πάρα πολλά αντικείμενα, του οποίου η συγχώνευση αποτελεί ένα πρώτο βήμα της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης".

"Πολιτισμός και παιδεία είναι άρρηκτα δεμένα. Ο μεγάλος ασθενής το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας. Τα μέτρα που λαμβάνονταν στην Ελλάδα ήταν με ορίζοντα τετραετίας", ανέφερε ο Υπουργός. Σπουδάζουμε για το χαρτί και όχι για το περιεχόμενο των σπουδών.

Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής

"Η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι τραγική. Παιδιά πεινάνε, γονείς αυτοκτονούν, τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση, οι δάσκαλοι λείπουν. Η πολιτική για την παιδεία δεν μπορεί παρά να ξεκινάει από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής."

- Δεν πειράζουμε τον τρέχοντα ακαδημαϊκό χρόνο
- Σχεδιασμός προγραμματισμένος με διάλογο δημόσιο για επίλυση όλων των προβλημάτων
- Έρχονται πίσω οι σχολικοί φύλακες
- Καμία αλλαγή στη Γ' Λυκείου για φέτος
- Καταργούμε την Τράπεζα Θεμάτων η οποία δεν έγινε για να βοηθήσει αλλά για να πληρωθεί. Έγινε γιατί κάποιοι έπρεπε να πληρωθούν ή να πληρώσουν.
- Η βαθμολογία στην Α και Β Λυκείου δεν συνυπολογίζεται γιατί αποσυνδέουμε το Λύκειο από το πανεπιστήμιο.

Αξιολόγηση

- Στη θέση της αξιολόγησης θα μπει μία συζήτηση για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ώστε να αρχίσουν τα πράγματα να αλλάζουν.

Περιφερειακοί και νομαρχιακοί διευθυντές

Ο Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε πως θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη και απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκία για τους περιφερειακούς και νομαρχιακούς διευθυντές εκπαίδευσης.

Επαναπρόσληψη διαθέσιμων εκπαιδευτικών

- Επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα που διώχθηκαν από την εκπαίδευση κακήν κακώς για να πλουτίσουν τα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ιδιωτικά σχολεία 

- Πρέπει να αντιστραφεί η σχέση ότι καλά σχολεία είναι τα ιδιωτικά.

Πανεπιστήμια

- Κατάργηση των Συμβουλίων διοίκησης.

Θρησκεία

Η Εκκλησία και το Κράτος πρέπει να διαχωριστούν αλλά αυτή η πορεία είναι μακριά και δύσκολη.

Ο Υπουργός Παιδείας δηλώνοντας μαρξιστής, έκλεισε την ομιλία του με δυο τσιτάτα του Μαρξ απευθυνόμενος στους συντρόφους του, όπως είπε, του ΚΚΕ. «το προλετάριο δεν θα απελευθερωθεί αν δεν απελευθερωθεί η κοινωνία» και «οι κομουνιστές δεν είναι ξεχωριστό κόμμα, βάζουν το συμφέρον του όλου πάνω από το συμφέρον του ενός».

Ολόκληρη η ομιλία του Αριστείδη Μπαλτά στο video που ακολουθεί:

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου