Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Κύκλοι διαλέξεων στο ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας: Εντυπώσεις από την 1η - η 2η διάλεξη την Παρασκευή 27 Μαρτίου

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας, Γεννηματά 71, Αγ. Τρύφωνας παρακολουθήσαμε τη διάλεξη του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Θωμά Νουτσόπουλου με θέμα «Η περίοδος Τρομοκρατίας (1793-1794) στη Γαλλική Επανάσταση. Ο χαρακτήρας της βίας - η σχέση βίας και εισαγωγής ηθικοπολιτικών αξιών - οι θεωρητικές αντιδράσεις στο φαινόμενο της Τρομοκρατίας».


Μία διάλεξη μεστή και ζωντανή, διαφορετική θα λέγαμε, με παραδείγματα που αφορούσαν τόσο στην οπτική με την οποία έβλεπαν τα πράγματα οι έχοντες την εξουσία τη συγκεκριμένη περίοδο, τις προσεγγίσεις των φωτεινών πνευμάτων του Κάντ και της εγελιανής  φιλοσοφίας όσο και στο τι τελικά προσέφεραν όλες αυτές οι ζυμώσεις της συγκεκριμένης περιόδου στο γαλλικό έθνος  και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Επισημάνθηκε από τον ομιλητή και από τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση που διενεργήθηκε ότι μέσα από μια επανάσταση, παρόλη την αντίδραση και τη βία που τη συνοδεύει, αλλάζει η κοινωνική δομή.

Ο αντίκτυπος αυτών των ριζικών αλλαγών της επαναστατικής διαδικασίας γίνεται «φάρος» για την εκπλήρωση και κατοχύρωση των αξιών που αναδεικνύει και πρεσβεύει.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον την επόμενη διάλεξη την Παρασκευή 27 Μαρτίου με θέμα: «Μορφές βίας κατά τη μετάβαση στη νεωτερικότητα: η λεγόμενη πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου (Κ. Μαρξ) - α' μέρος».


Ρένα, Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου