Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Καθαρισμός και ξενάγηση στην Ακρόπολη των 3Β την Κυριακή 22 Μαρτίου

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών η Εναλλακτική Δράση προγραμματίζει εθελοντικό καθαρισμό του δάσους και του μονοπατιού που οδηγεί στην Ακρόπολη του Αρχαίου Δήμου Αλών Αιξονίδων που βρίσκεται στο λόφο Καστράκι. Παράλληλα θα γίνει και ξενάγηση στην Ακρόπολη.
 

Την εκδήλωση στηρίζουν o Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βούλας, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Ώρα για Δράση” και το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

H συνάντηση έχει οριστεί για την Κυριακή 22 Μαρτίου, 10.30 π.μ. στην κεντρική Πλατεία της Βούλας, στο πάρκινγκ μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου.

Σημειώνει για την ημέρα η Εναλλακτική Δράση:


Είναι γνωστό ότι η 21 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ σαν Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Ο διεθνής οργανισμός με την απόφασή του αυτή επισημαίνει τους κινδύνους που προκαλούνται από την αποδάσωση, αφού είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται 13 εκατομμύρια εκτάρια δασών, στοιχείο πολύ ανησυχητικό τόσο για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή, όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και κυρίως για τη διατήρηση της ισορροπίας του οξυγόνου με το διοξείδιο του άνθρακα, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού. Με τόσο μεγάλο κίνδυνο αποδάσωσης, αν σκεφθεί κανείς ότι χιλιάδες στρέμματα δασών εξαφανίζονται από πυρκαγιές με σκοπό την αξιοποίηση των εκτάσεων για ποικίλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες, τότε μπορούμε να μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες.

Στη χώρα μας δυστυχώς τα δάση παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτα, αφού σε πολλές περιπτώσεις παρακάμπτεται ακόμα και η υπάρχουσα νομοθεσία. Η νομιμοποίηση ποικίλων αυθαιρέτων κτισμάτων μέσα σε δάση, όπως και ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων, αλλά και η αλλαγή χρήσης των δασών για επενδύσεις σε δασικές περιοχές είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

Χρειάζεται λοιπόν η άμεση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και πιθανόν ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο που θα αποθαρρύνει κάθε επίδοξο καταπατητή δασικών εκτάσεων. Επίσης είναι αναγκαία η μόνιμη φροντίδα τόσο για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων, όσο και για την προστασία όλων των δασών τους από τις πιθανές αλλαγές χρήσης.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών για την προστασία των δασών, αφού τα δάση είναι κοινό αγαθό. Με δράσεις όπως οι καθαρισμοί, οι δενδροφυτεύσεις, η υιοθεσία δασικών εκτάσεων από ομάδες πολιτών, η δασοπροστασία και πυροπροστασία και άλλες παρόμοιες ενέργειες, μπορούν οι πολίτες να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση και τον φυσικό εμπλουτισμό των δασικών οικοσυστημάτων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλλίτερη ποιότητα ζωής στις επόμενες γενιές.


Πηγή: 3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου