Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Κόστα Ρίκα: 75 μέρες μόνο ΑΠΕ - Ευημερία χωρίς βαριά βιομηχανία

Οι περισσότεροι πιθανότατα δεν έχετε επισκεφθεί την Κόστα Ρίκα. Το άκουσμα της χώρας πιθανότατα σας θυμίζει τον αποκλεισμό της εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου στο πρόσφατο Μουντιάλ, αλλά και ότι πρόκειται για ένα κράτος-πρότυπο ως προς τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις (όπως θα έχετε διαβάσει στο econews).
 
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζει να εκπλήσσει με τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, καθώς αυτή τη φορά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια εξολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά τις πρώτες 75 μέρες του έτους που διανύουμε, καταρρίπτοντας οποιοδήποτε σχετικό ρεκόρ.

Χάρη στις ισχυρές βροχοπτώσεις που ευνόησαν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας η Κόστα Ρίκα απέφυγε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για περίπου 74 ημέρες.

Έτσι, το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ το 10% από τη γεωθερμική ενέργεια.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι αν συνεχίσουν οι ισχυρές καταιγίδες και η παραγωγή της γεωθερμικής ενέργειας, σύντομα η χώρα θα μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή του το Κοσταρικανό Ινστιτούτο Ηλεκτρισμού επιβεβαιώνει ότι “το 2015 είναι εντελώς “πράσινο” ως προς την παραγωγή ηλεκτρισμού”.

Ανάπτυξη με ΑΠΕ χωρίς βαριά βιομηχανία

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και βρίσκεται πάνω από την Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, στις ετήσιες κατατάξεις του βιοτικού επιπέδου που συντάσσει η “δεξαμενή σκέψης” Legatum Institute.

Οι περιβαλλοντικές της επιδόσεις δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν σε άλλες χώρες: το τροπικό κλίμα με τις έντονες βροχοπτώσεις, η ορεινή ενδοχώρα και ο σχετικά μικρός πληθυσμός των 4,8 εκατ. ατόμων της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα ως προς την εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

Περισσότερο από 10% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από έργα γεωθερμίας που αντλούν ενέργεια από μια σειρά ενεργά ηφαίστεια. Επίσης, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και συστήματα βιομάζας.

Επιπροσθέτως, έχει περιορισμένη βαριά βιομηχανία και η οικονομία της βασίζεται στον τουρισμό, τη γεωργία, κυρίως στην παραγωγή μπανάνας και καφέ, και σε μια μονάδα παραγωγής μικροεπεξεργαστών του τεχνολογικού κολοσσού Intel.

Φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των “περιβαλλοντικά φιλικών χωρών” και έχει στόχο να μηδενίσει το ανθρακικό της αποτύπωμα ως το 2021.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου