Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Διλήμματα στην Αγίου Δημητρίου

γράφει ο Γιώργος Μανίκας *

Προχθές έγινε ανοικτή διαβούλευση στο Δημαρχείο, στην συνεδρίαση της επιτροπής για την συγκοινωνία. Μοναδικό θέμα συζήτησης η μελέτη αναμόρφωσης της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου από την Γράμμου έως την Θεομήτορος.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε είναι αλήθεια ότι διαφοροποιείται από την προηγούμενη. Κατά μήκος της Αγίου Δημητρίου, δεξιά και αριστερά του δρόμου, μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα. Στην προβλεπόμενη νησίδα αφήνει αρκετά ανοίγματα για την διευκόλυνση των αυτοκινήτων σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη. Η Αγίου Δημητρίου γίνεται πλέον ένας δρόμος βραχύρυθμης κυκλοφορίας αυτοκινήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Η φιλοσοφία της μελέτης επικεντρώνεται κυρίως στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Θα μπορούσε με κάποιες άλλες ρυθμίσεις να διευκολύνει περισσότερο την κίνηση των πολιτών, κάτι που θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της μελέτης. Η ελεύθερη και ευέλικτη κίνηση των πολιτών πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ.


Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα πεζοδρόμια κατά μήκος του δρόμου. Να καταργηθεί η νησίδα. Σε δύο τρία σημεία όπου η Αγίου Δημητρίου τέμνεται με άλλους κεντρικούς δρόμους και δημιουργείται κόμβος, να υπάρξει νησίδα μικρής έκτασης για την ρύθμιση της κυκλοφορίας. Η κατάργηση της νησίδας ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία επέκτασης των πεζοδρομίων. Τέλος τη δημιουργία, κατά τακτά διαστήματα, διαβάσεων για τους πολίτες και ΑμΕΑ ώστε με ασφάλεια να γίνεται η μετακίνησή τους ένθεν κακείθεν του δρόμου.


Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όποια και αν επιλεγεί δεν θα είναι καταστροφική όπως αρκετοί διατείνονται. Ωστόσο ο τρόπος που θα επιλεγεί να γίνει ο δρόμος θα σφραγίσει την πορεία της πόλης.


Πρέπει να μελετήσουμε ενδελεχώς τις πτυχές του προβλήματος ώστε να καταλήξουμε στην πιο λειτουργική επιλογή. Κοντολογίς αυτή που θα ισορροπεί ανάμεσα στη εύρυθμη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στην απρόσκοπτη και άνετη κίνηση των πολιτών και βέβαια στην εύκολη προσέγγισή τους στην αγορά που έχει διαμορφωθεί κατά μήκος της Αγίου Δημητρίου.

Με γόνιμο διάλογο που πρέπει να συνεχισθεί, όχι βέβαια ατέρμονο. Χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες και διάφορες άλλες εμμονές, μπορούμε να βρούμε μία λύση εφικτή και χρήσιμη για την πόλη μας.
 

* μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού και
μέλος της δημοτικής ομάδας του ΜΕΤΕΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου