Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής σε σώμα αλλά και σε υγεία (προστατεύει
από τη καρδιοπάθεια).

Αυτό που γνωρίζει ωστόσο ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι η συγκεκριμένη διατροφή χαρακτηρίζεται και ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό της φύσης! 

Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά ευρήματα μίας νέας μελέτης, η πιστή τήρηση των επιταγών της σχετίζεται με μεγαλύτερη ευτυχία, λιγότερο στρες και βελτιωμένη ψυχική διάθεση και ποιότητα ζωής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας που πραγματοποιούν τη μελέτη, αποδίδουν το όφελος αυτό κυρίως στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει η μεσογειακή διατροφή και τα οποία ως επί το πλείστον προέρχονται από τα ψάρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές επιστράτευσαν συνολικά 82 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι είχαν ιστορικό κατάθλιψης και αξιολόγησαν την ψυχική τους κατάσταση με βάση δύο επιστημονικές κλίμακες (λέγονται DASS και PANAS) που βαθμολογούν την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές και την αρνητική διάθεση.

Αξιολόγησαν επίσης την διατροφή τους με βάση ένα ερωτηματολόγιο των 14 τροφίμων.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάταλι Παρλέτα, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και την χαμηλότερη βαθμολογία στα νοσήματα ψυχικής υγείας.

«Διαπιστώσαμε ότι η κακής ποιότητας διατροφή είναι “προάγγελος” κατάθλιψης», εξήγησε. «Οι εθελοντές μας δεν πάθαιναν πρώτα κατάθλιψη και μετά χαλούσαν την διατροφή τους, αλλά πρώτα ακολουθούσαν μια ανθυγιεινή διατροφή και μετά πάθαιναν κατάθλιψη. Το σημαντικότερο είναι ότι τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ανθρώπους που ήδη είχαν κατάθλιψη. Ο βαθμός της κατάθλιψής τους, όμως, ήταν πολύ χαμηλότερος όταν ακολουθούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής».

Η δρ Παρλέτα πρόσθεσε ότι ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως καρδιοπάθεια και κατάθλιψη έχουν κοινές συνιστώσες, και δύο από τις επικρατέστερες είναι η φλεγμονή και η αντοχή στην ινσουλίνη που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και των δύο.

Πηγή: www.star.gr