Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

"Ηπειρώτες Πρωτομάστορες": Με επιτυχία η εκδήλωση της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη παρακολουθήσαμε μια υπέροχη εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ελλάδος, με θέμα τους Ηπειρώτες Πρωτομάστορες.

Οι ομιλητές μας έδωσαν στοιχεία για τους ντόπιους μαστόρους γνωστοί και ως «κουδαραίοι», που έχτισαν πλήθος έργα.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Ακολουθεί το "ρεπορτάζ" από την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης:

Σε ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Πολιτιστικό κέντρο Μίκης Θεοδωράκης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σε ένα κατάμεστο θέατρο και σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης και συγκινησιακής φόρτισης όλων των συμμετεχόντων εξελίχθηκε η εκδήλωση.


Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Πρωτομάστορες της πέτρας, στη ζωή και το έργο τους.


Στο χτίσιμο της εκδήλωσης πολύτιμα καλοδουλεμένα υλικά, όπως άλλωστε επέβαλε και η τέχνη των πρωτομαστόρων που τιμούσαμε, οικοδόμησαν μια πολιτιστική βραδιά απόλυτα επιτυχημένη.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το κλασικό Ηπειρώτικο Μοιρολόι «Νύχτωσε και πλάγιασα» από την κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα και στο τραγούδι ο Γιάννης Κουτελέκος, μια αναφορά τιμής σ΄αυτούς που έφυγαν και είναι μαζί μας γιατί τους κουβαλάμε στο μυαλό και τη καρδιά μας, γιατί είναι η ρίζα μας και έτσι βρίσκονται ανάμεσά μας, μέσα από εμάς.


Στις σύντομες παρουσιάσεις των δύο Προέδρων της Αδελφότητας και της Π.Σ.Ε καθώς και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου, μέσα από τον πυκνό λόγο τους τόνισαν πως άνθρωποι αγράμματοι  απλοί του μόχθου και του μεροκάματου, που δούλευαν για βιοπορισμό, δεν έκαναν απλά μόνο κατασκευές, δημιούργησαν έργα τέτοιας αξίας, που μετά από 10ετίες, αλλά και αιώνες αρκετά από αυτά αποτελούν μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής έμπνευσης και κατασκευαστικής τεχνικής, έργα δεμένα απόλυτα με το περιβάλλον μεγάλης χρηστικής αξίας αλλά και εξαιρετικής ομορφιάς.


Στη συνέχεια ο κος Σπύρος Μαντάς (πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών) ένας άνθρωπος που αφιέρωσε πολλές 10ετίες στην καταγραφή-μελέτη και φωτογράφιση των πέτρινων γεφυριών που βρίσκονται παντού ανά την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και φθάνουν μέχρι την Περσία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατασκευάσθηκαν από Ηπειρώτες μάστορες και ξεπερνούν τα 1200.


Η προβολή αποσπάσματος ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού παραγωγή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, καθώς και η συνέντευξη από πρωτομάστορα έδωσαν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση των μαστόρων της Ηπείρου.


Σε δήλωση στο πλαίσιο της ομιλίας του ο καταξιωμένος εικαστικός κος Παπαγιάννης Θεόδωρος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών τόνισε σε προσωπική μαρτυρία του ότι είναι μεγάλη τιμή γι αυτόν να τον θεωρούν και να τον συγκαταλέγουν στους Ηπειρώτες πρωτομάστορες.


Ο εξαίρετος παρουσιαστής Αλέξανδρος Λαμπρίδης συνέδεσε την πορεία και τη ζωή των μαστόρων με τα ποιήματα, τις μουσικές και τους θρύλους που ενέπνευσαν αυτοί και τα έργα τους.


Απαγγέλθηκαν από τον ίδιο στοίχοι δημοτικών τραγουδιών και ποιημάτων Ηπειρωτών ποιητών (Μιχάλη Γκανά, Απόστολου Ζώτου, Άννα Θώδα-Μπουρατζή, Πάνου Κυπαρίσση, Γιώργου Κοτζιούλια).


Παρουσιάστηκαν το πολυφωνικό συγκρότημα της ΧΑΟΝΙΑΣ και η χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας που ζωντάνεψαν τραγούδια ξεχασμένα στο χρόνο, με ένα μοναδικό τρόπο και αφορούσαν τα θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο χορευτικός όμιλος Αδελφότητας Παπαδατών Πρέβεζας, χόρεψαν το καγγελάρη τραγουδώντας το «Γεφύρι της Άρτας».


Η μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, ο τρόπος που την αγκάλιασαν οι συμπατριώτες μας και οι φίλοι μας που παρευρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης αυξάνει την ευθύνη μας και μας δημιουργεί το καθήκον και την υποχρέωση να επιμείνουμε με την διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν πτυχές της ζωής και του πολιτισμού που δημιούργησαν οι Ηπειρώτες από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε πάντα με την παρουσία σας και μας στηρίζετε.


Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση "Ηπειρώτες Πρωτομάστορες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου