Τετελεσμένα επιχειρεί να δημιουργήσει η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στις Σκουριές, βασιζόμενη σε αποφάσεις αδειοδότησης της προηγούμενης κυβέρνησης, των οποίων η νομιμότητα αμφισβητείται.

Αυτό επισήμαναν στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική Γ. Ζουμπάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιερισσού, Κ. Ευθυμίου, Χρ. Αδαμίδης και Θ. Κρομμύδας.

Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν επίσης ο γεν. γραμματέας Ενέργειας Απ. Αλεξόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα εστίασε, συνοδεία στοιχείων, και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση των εργασιών και η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας της Ελληνικός Χρυσός, τόσο στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων όσο και στις γενικότερες αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να εξετάσει το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για τον σκοπό αυτό, διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις.
 

Πορεία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνει το κίνημα "SOS Χαλκιδική" στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.

«Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη. Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο. Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών. Αγωνιζόμαστε για να μη χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού» τονίζουν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και καλούν τους πολίτες σε πορεία, στις 11.30 π.μ., από την πλατεία ΧΑΝΘ για «να μην αφήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες. Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας!».

Πηγή: www.avgi.gr