Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ξεκίνησε η ανοιχτή διαβούλευση για την ανακατασκευή του κοιμητηρίου της Βάρης

«Εν έτει 2015 η πόλη βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα σε προεδρικά διατάγματα και ζώνες προστασίας. Ο Δήμος ασθμαίνοντας προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα Νεκροταφεία της Βούλας και της Βουλιαγμένης ενώ το Νεκροταφείο της Βάρης είναι μία ωρολογιακή βόμβα και για να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει να περάσει σε άλλη διάσταση, ώστε ο χώρος να δημιουργεί αισθήματα πολιτισμού και σεβασμού προς τους ανθρώπους που αναπαύονται σε αυτό».
 
Αυτά είναι λίγα από όσα είπε ο Δήμαρχος στους συγγενείς των ενταφιασμένων στο Κοιμητήριο στης Βάρης, τους οποίους κάλεσε σε συνάντηση την Κυριακή 8 Μαρτίου, στο Θεατράκι της Βάρης.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος, παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα του Νεκροταφείου της Βάρης, τα οποία έγκειται κυρίως στην μη τήρηση του κανονισμού.

Παράλληλα, τόνισε το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη τάφων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να προλάβουμε πριν γίνουμε σαν τη Γλυφάδα που κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος δημότης, ο Δήμαρχος ξεκινάει τα τηλέφωνα στου όμορους δήμους να βρει χώρο για την ταφή τους αφού το δικό τους νεκροταφείο είναι ασφυκτικά γεμάτο.

«Από τους 623 τάφους, οι 124 είναι των κληρούχων γηγενών, οι 115 είναι αυθαίρετοι οικογενειακοί, οι 4 είναι τιμητικοί και οι 379 τριετούς ταφής, ενώ ο κανονισμός προβλέπει μόνο τάφους τριετούς ταφής! Ακόμα και στους διαδρόμους έχουν δημιουργηθεί τάφοι. Υπάρχουν ωστόσο τάφοι τριετούς ταφής
που με τις παράτυπες παρατάσεις έχουν φτάσει ακόμα και στα 58 χρόνια (!!!).

Όμως μία συνεχιζόμενη παράτυπη συμπεριφορά δεν δημιουργεί νόμιμο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού. Έχουμε μόνο 8 θέσεις ελεύθερες. Επιβάλλεται να προβλέψουμε για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος παρουσίασε το νέο σχέδιο του Νεκροταφείου της Βάρης το οποίο εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, στο οποίο προβλέπονται συνολικά 566 τάφοι εκ των οποίων οι 68-70 θα παραχωρηθούν στους κληρούχους γηγενείς και οι 42 στον ΣΑΑΚ κτηνοτρόφων του Διλόφου. Από τους υπόλοιπους, οι 340 θα διατεθούν προς πώληση ως οικογενειακοί τάφοι, 9 θα δεσμευτούν ως παιδικοί και 18 ως τιμητικοί. Οι υπόλοιποι 226 (το 40% του συνόλου) θα είναι τριετούς χρήσεις. Εν τω μεταξύ απελευθερώθηκαν 64 οστεοθυρίδες ενώ στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή άλλων 780. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος μπροστά από τον ιερό ναό ώστε να αναδειχθεί η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Πάντων και να υπάρχει δυνατότητα τέλεσης μυστηρίων.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να γίνει ανακατάταξη των τάφων, μία διαδικασία επίπονη αλλά απαραίτητη ώστε σε περίπου τέσσερα χρόνια το Νεκροταφείο της Βάρης να έχει πάρει την μορφή που επιβάλλει ένας τέτοιος χώρος.

Αναφερόμενος στους κληρούχους γηγενείς, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Καλλικρατικός Δήμος αναγνωρίζει την προσφορά τους στη Δημοτική Ενότητα της Βάρης και για το λόγο αυτό θα παραχωρηθεί ειδικός χώρος για τους κληρούχους (κάτι που εξάλλου έγινε και στη Βούλα για τους εκεί κληρούχους πριν από μερικά χρόνια).

Ζήτησε δε από τους παρευρισκόμενους να κάνουν εντός των επόμενων ημερών τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους ώστε, μετά από συνεννόηση με τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Δήμου, να καταλήξει ο Δήμος σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα πάει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου