Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

«Φρένο» στην παραχώρηση του αιγιαλού στους ΟΤΑ και απ' αυτούς σε τρίτους για εκμετάλλευση

Το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη τη μαζική παραχώρηση του αιγιαλού για εκμετάλλευση στους ΟΤΑ - και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τρίτους, για εκμετάλλευση.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε να κριθεί τον Ιούνιο στο ίδιο τμήμα με αυξημένη (επταμελή) σύνθεση.

Το ΣτΕ ακύρωσε τη σχετική κοινή απόφαση των πρώην υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

Στο σκεπτικό του, το δικαστήριο καθιστά σαφές ότι στα κοινόχρηστα πράγματα περιλαμβάνονται ο αιγιαλός και η παραλία, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην κοινοχρησία τους.


Σε συνδυασμό δε με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου