Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

«Θέλησαν να σπείρουν πανικό για το μεταναστευτικό» κατήγγειλε σήμερα ο Γιάννης Πανούσης

 ρεπορτάζ: Μαρία Λίλα

Έρευνα για τη διαδρομή του εγγράφου, που έσπειρε αδικαιολόγητο πανικό μέσω της χρήσης και ερμηνείας του, από ορισμένα ΜΜΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ζητώντας τις παραιτήσεις όσων υπηρεσιακών παραγόντων εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Πώς το λένε αυτό; Πού είναι ο σεισμός και ο καταποντισμός; Πού είναι οι υπογραφές των αρμοδίων; Εδώ δημιουργήθηκε εσκεμμένα πανικός» τόνισε ο υπουργός στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε σήμερα ανακοινώνοντας τη διενέργεια έρευνας για τη διαταγή που εκδόθηκε παράτυπα και διακινήθηκε χωρίς να τηρηθεί η διοικητική ιεραρχία, χωρίς τις απαραίτητες υπογραφές, τόσο του αρχηγού της αστυνομίας όσο και της πολιτικής ηγεσίας.

«Έχω εμπιστοσύνη στον αρχηγό» δήλωσε ο Πανούσης σημειώνοντας ότι στο έγγραφο υπάρχει μια διάσπαρτη καταγραφή νομικών διατάξεων, η οποία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως η νέα πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Μια πολιτική, η οποία, στην ουσία, βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού, καθώς δεν έχει συσταθεί ακόμη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχει ορκιστεί η επικεφαλής του, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Καθώς σήμερα γίνονται και οι κρίσεις στην αστυνομία, υπήρξαν ερωτήσεις για τυχόν συσχέτισή τους με τον χρόνο διακίνησης του εγγράφου σχετικά με τα κέντρα κράτησης των αλλοδαπών. Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός στην απάντησή του αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση. 

«Εδώ φτιάχτηκε πολιτική, θέλησαν να το παρουσιάσουν ως πολιτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και δεν πείστηκα ότι τυχαία από μια είδηση στην τηλεόραση και μια δήλωση των συνοριοφυλάκων βγαίνει αμέσως μετά ο πρώην πρωθυπουργός και κάνει δηλώσεις. Δηλώσεις στις οποίες καταγγέλλει στην ουσία
την πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνησή του. Την πολιτική Κικίλια και Δένδια.

Πήγα και είδα τα κρατητήρια. Επισκέφτηκα την Πέτρου Ράλλη και την Αμυγδαλέζα και διαπίστωσα ότι οι συνθήκες που επικρατούν βρίσκονται έξω από τον πολιτισμό μας και συνολικά έξω από τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Πανούσης προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών και την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τα πρώτα άμεσα μέτρα που αφορούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα μας.

Μίλησε μάλιστα και για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και τις προτάσεις που υπάρχουν για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση αλλά και τον έλεγχό τους.

Σημείωσε ότι συστήθηκε επιτροπή που διαχειρίζεται τις εξόδους από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, το οποίο πρόκειται να καταργηθεί. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι για τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης δεν έχει, ακόμη, ληφθεί απόφαση για το πότε και πως θα κλείσουν ή για το αν θα μετατραπούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.


Κύκλοι της ελληνικής αστυνομίας υποστήριξαν, πάντως, ότι το επίμαχο έγγραφο με τον τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης των αλλοδαπών» συντάχθηκε καθ΄υπέρβαση της ιεραρχίας, ωστόσο, αφού είχαν προηγηθεί συναντήσεις με συμβούλους τόσο του Γιάννη Πανούση όσο και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε και κατέστησε σαφές σήμερα σε όλες τις υπηρεσίες του και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι από την εκλογή της νέας κυβέρνησης έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί, επισήμως, δύο διαταγές σχετικές με  τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Η πρώτη στις 18 Φεβρουαρίου από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων που ζητούσε από τη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής να συστήσει μεικτά συνεργεία που θα εξέταζαν με αφετηρία την Αμυγδαλέζα μετανάστες και πρόσφυγες, καθορίζοντας και τα κριτήρια με τα οποία θα αφήνονταν ελεύθεροι όσοι κρατούνται.

Η δεύτερη διαταγή εκδόθηκε χθες από τον ίδιο κλάδο και ήταν διευκρινιστική.

Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η πλήρης, κατά το δυνατόν, στελέχωση και εξοπλισμός της υπηρεσίας Ασύλου και της αρχής Προσφύγων, η δημιουργία και λειτουργία περιφερειακών γραφείων και η ανανέωση της θητείας των επιτροπών προσφύγων μαζί με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Στις προτεραιότητες θέτει και τη λειτουργία 8 νέων ανοιχτών δομών φιλοξενίας, που έχει προγραμματίσει η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.


Σε καμία περίπτωση δεν ανέφερε ότι θα ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης. Μάλιστα πρόσφατη προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν εγκαλούσε την Ελλάδα επειδή ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο, εφαρμόζει συστηματικά το μέτρο της κράτησης και επιπλέον σε κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν η φρούρηση προσώπων από την οποία έχουν ήδη αποχωρήσει 1.000 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και το σημαντικότερο, όπως είπε, είναι ότι έχουν αποδεσμευθεί 200 οχήματα της αστυνομίας και η διαδικασία συνεχίζεται.

Συνεχίζεται, όμως και η διαδικασία για την προσωρινή στέγαση της υπηρεσίας Ασύλου, καθώς όπως τόνισε δεν μπορεί να βρίσκονται κάθε μέρα εκατοντάδες άνθρωποι έξω από το υπουργείο με βροχή, ζέστη ή κρύο και δημιουργείται, ήδη, ειδικός χώρος μέχρι να περάσει η υπηρεσία αυτή, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Γ. Πανούσης: "Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση του σημειώματος"

Διαψεύδει ο Γ. Πανούσης τα δημοσιεύματα για τα κέντρα κράτησης- Στο Κόκκινο το έγγραφο υποστράτηγου που αποδόθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ


Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου