Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Απάντηση στη διοίκηση του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Αν θέλουν να μάθουν, ας ρωτήσουν πρώτα»

γράφει η Τάμμυ Κοντογιώργου


Άλλη μια φορά η διοίκηση του Δήμου βλέπει φαντάσματα και αναφέρεται σε «Ιεροσυλία κατά της ιστορίας της κινηματογραφικής λέσχης του Δήμου από την αντιπολίτευση». Μάλλον βλέπουν στον ύπνο τους μάχες με ασπίδες και τόξα ενάντια στον Χρήστο Κορτζίδη. Τι εφιάλτης θεέ μου!!!

Σας παραθέτω το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και μου απευθύνεται και προσωπικά:
«Όλοι οι Αργυρουπολίτες θυμούνται την κινηματογραφική λέσχη του δήμου , όταν το 1986 στα πλαίσια της πολιτιστικής της επιτροπής , την συγκρότησε μια παρέα προσωπικοτήτων που αγαπούσαν τον κινηματογράφο.
Έκτοτε, ανελλιπώς, η κινηματογραφική λέσχη είχε την δική της μηχανή προβολής , διοργάνωνε σπουδαία φεστιβάλ όπως αυτό των ταινιών μικρού μήκους της Δράμας κ.α. ενώ στον θερινό κινηματογράφο Αργυρούπολης υπήρχε πάντα μια δωρεάν τουλάχιστον προβολή για τους φίλους της λέσχης.
Η διοίκηση Κορτζίδη ,στον ενιαίο δήμο, νομίζαμε πως την συνέχισε κάτω από την ομπρέλα του πολιτιστικού τμήματος . Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όμως διαπιστώσαμε πως ουσιαστικά την είχε εκχωρήσει "πολιτικά" σε μια παρέα του πριν από λίγο καιρό και ενώ ο δήμος άλλαξε χέρια ίδρυσε τον σύλλογο "Κινηματογραφική λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης!!!"
Είναι τέτοιο το θράσος της που όχι μόνο οικειοποιήθηκαν την επίσημη ονομασία ενός τμήματος του πολιτισμού της Αργυρούπολης (1986) αλλά ζήτησαν με επιστολή τους να τους δοθεί ως έδρα η διεύθυνση του Δημαρχείου!!!
Όταν ο δήμαρχος εξήγησε, στον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Κοροβέση και δημοτικό σύμβουλο του κου Κορτζίδη, ότι η ονομασία αυτή και το τμήμα ανήκουν 30 χρόνια στον δήμο και ως εκ τούτου κακώς ονόμασαν έτσι τον σύλλογο , ομάδα γνωστών μπαχαλάκηδων του επιτέθηκε . Παρά τις ύβρεις και τους διαξιφισμούς η αλήθεια είναι μία : Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού Αργυρούπολης είναι μόνο του Δήμου και αποτελεί μέγιστη προσβολή από την παράταξη Κορτζίδη η ιδιωτικοποίησή της .
Ο δήμος νόμιμα θα προσβάλλει την ονομασία αυτή και θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για να την περιφρουρήσει αφού το καλοκαίρι θα λειτουργήσει η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού – Αργυρούπολης κανονικά για τους πολίτες . Άραγε τι λέει για όλα αυτά η υπεύθυνη των πολιτιστικών της παράταξης του κου Κορτζίδη κ. Τάμμυ Κοντογιώργου;»
«Η νέα διοίκηση του Δήμου δεν ξέρει κάποια πράγματα και μάλλον πρέπει να ενημερώσω»

Έχει καταντήσει βαρετό πλέον να πρέπει να απαντάει κανείς σε εμμονές και κάθε φορά να έρχεσαι αντιμέτωπος με θέματα που νομίζουν πως σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Δεν έχουν τι άλλο να κάνουν από το να γράφουν πράγματα που δεν γνωρίζουν. Αν θέλουν να μάθουν ας ρωτήσουν πρώτα!!!

Τώρα όσον αφορά την ιστορία της κινηματογραφικής λέσχης του Δήμου νομίζω πως η νέα διοίκηση του Δήμου δεν ξέρει κάποια πράγματα και μάλλον πρέπει να ενημερώσω για τα παρακάτω:
  1. Πάντα ο τομέας του κινηματογράφου και η προώθηση της 7ης τέχνης ήταν ένα κομμάτι των πολιτιστικών δράσεων του Δήμο.
Στην αρχή μέσα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αργυρούπολης και στη συνέχεια μέσα από τις δομές της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης (ΔΕΑΔΑ). Από το 1986 ονομάστηκε Κινηματογραφική Λέσχη (χωρίς ποτέ να πάρει νομική μορφή) και λειτουργούσε με ομάδα εθελοντών που αγαπούσε τον κινηματογράφο και ο υπεύθυνος συντονιστής ήταν πάντα μέλος του Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου ή αργότερα της πολιτιστικής επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή, άρχισαν να μειώνονται σιγά-σιγά και άρχισε επίσης να μειώνεται αισθητά η συμμετοχή του κόσμου στις προβολές (διότι είχαν ήδη ανοίξει οι μεγάλοι κινηματογράφοι με σύγχρονο εξοπλισμό, άλλαζε η τοπική κοινωνία και οι ανάγκες της κ.τ.λ) και το κόστος συντήρησης αυτής της δράσης ήταν αρκετά υψηλό (ενοικίαση ταινιών από τις εταιρείες διανομής, πληρωμή μηχανικού για την κλασική μηχανή προβολής με μπομίνα, συντήρηση μηχανής κ.ά).

Έτσι σταμάτησε να λειτουργεί η ομάδα της κινηματογραφικής λέσχης και προς το τέλος της θητείας της δημαρχίας του Χαράλαμπου Σαραφίδη και επί δημαρχίας Ιωάννη Τσαρπαλή, ο Θεσμός αυτός πήρε άλλη μορφή, αποκλειστικά μέσα από το τμήμα πολιτισμού και την πολιτιστική επιτροπή, που διοργάνωνε προβολές παιδικών ταινιών και προβολές στα σχολεία ως εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πράγματι το καλοκαίρι γινόταν 2-3 προβολές στον Ανοιχτό Θερινό Κινηματογράφο και κάθε χρόνο προβάλαμε και τις βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Οι επιλογές των ταινιών γινόταν από το τμήμα πολιτισμού και την τελική απόφαση έπαιρνε η πολιτιστική επιτροπή. Καμία ομάδα κινηματογραφικής λέσχης δεν υπήρξε για πολλά χρόνια.
  1. Η δραστηριότητα αυτή σταμάτησε τελείως όταν δημιουργήθηκε ο Πολιτιστικός Οργανισμός διότι αντιμετωπίζαμε γραφειοκρατικά ζητήματα προπληρωμής των ταινιών κ.ά και κρατήθηκε μόνο το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας (μας παραχωρούσαν τις ταινίες δωρεάν).

  2. Επί διοίκησης Χρ. Κορτζίδη συστάθηκε νέα ομάδα της κινηματογραφικής λέσχης στο πλαίσιο της πολιτιστικής επιτροπής από εθελοντές και έκανε σπουδαία δουλειά με χαμηλό κόστος και πολλές φορές κανένα κόστος για το Δήμο (ιδιαίτερα στη χειμερινή περίοδο).

  3. Τώρα, με τη νέα διοίκηση του Δήμου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής επιτροπής δεν έχει συσταθεί ακόμα καμία ομάδα κινηματογράφου.
Όσο αφορά στο δικαίωμα του καθενός να δημιουργεί κάποιο σύλλογο με το οποιοδήποτε περιεχόμενο και όνομα ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΚΑΤΙ. Το αντιμετωπίζω όπως ακριβώς αντιμετωπίζω με σεβασμό και τον κάθε άλλο πολιτιστικό σύλλογο της πόλης μας που έχει τις δικές του δράσεις και στόχους. Το δικό του καταστατικό και όνομα.

Πιστεύω πως ο Δήμος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ο καθένας ξεκάθαρες αρμοδιότητες και παρεμβάσεις στην κοινωνία που πολλές φορές αλληλοσυμπληρώνονται.

Τέλος αν δεν γνωρίζετε, σας ενημερώνω πως όλοι οι σύλλογοι που ασχολούνται με τον κινηματογράφο ονομάζονται «Κινηματογραφικές λέσχες» και μάλιστα έχουν και δίκτυο συνεργασίας σε όλη της Ελλάδα ( Ο.Κ.Λ.Ε - Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας) που καμία σχέση δεν έχει με τις πρωτοβουλίες και τις δομές των δήμων.

Μακάρι να δούμε στη πόλη μας πρωτοβουλίες προώθησης της 7ης τέχνης από το Δήμο αλλά και από οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα.

Μόνο καλό μπορούν να κάνουν προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία στους δημότες μας, μικρούς και μεγάλους.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου