Λίγες ημέρες μετά την ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί ξανά υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας με πρόσχημα τις χρηματοδοτικές
ανάγκες του Μαρτίου.

Ανομολόγητος στόχος όσων διακινούν το σενάριο αυτό είναι ότι η χώρα μας πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της.

Η άποψη αυτή όμως θα είχε κάποια βάση αν ήταν γνωστή η τελική συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές τον προσεχή Ιούνιο.

Πώς όμως μπορεί να διακινούνται σενάρια νέου δανείου και επώδυνων όρων ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις και κατά συνέπεια παραμένει άγνωστη η τελική συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους; Και ακόμη πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι οι εταίροι να συμφωνούν πριν από μια εβδομάδα στην αλλαγή της ρύθμισης για τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα να επιδιώκουν την πιστωτική της ασφυξία;

Είναι προφανές ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν από την τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους. Επομένως το κλίμα που καλλιεργείται σχετίζεται μάλλον με την αντίληψη ορισμένων να επιβάλουν από τώρα τους όρους και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να αναγκάσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Στόχος τους είναι να πλήξουν την αυξημένη αξιοπιστία της και τη στήριξη που της παρέχει ο λαός, με αμείωτη ένταση και μετά τη συμφωνία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η κοινή λογική λέει ότι θα ήταν τουλάχιστον άτοπο η Ελλάδα και οι εταίροι, μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, να μην μπορέσουν να βρουν μια τεχνική λύση για το πρόβλημα των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα πάντως που κάποιοι καλλιεργούν κλίμα πιέσεων υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτή της λογικής.

Το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" γράφει ότι το ελληνικό πρόβλημα θα διαιωνίζεται όσο δεν γίνεται κούρεμα του χρέους. Ενώ ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν τονίζει ότι η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο δώρο στην Ευρώπη επειδή "σταμάτησε έναν κύκλο άγριας λιτότητας".

Κόντρα στις πιέσεις και το κλίμα ασφυξίας που καλλιεργούν συντηρητικοί κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματός της με σαφές προοδευτικό - κοινωνικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των 100 δόσεων, στηρίζει έμπρακτα τα θύματα του Μνημονίου. Προχωρεί επίσης στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική νομιμότητα, που καταπατήθηκε βάναυσα με το μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η κυβέρνηση προχωράει μπροστά.

Πηγή: www.avgi.gr