Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αστέρας Βουλιαγμένης: To plan b μετά το "ναυάγιο"

του Δημήτρη Δελεβέγκου
 
Στο συρτάρι οδηγείται, ύστερα από την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το έργο της ανάπλασης της έκτασης του Αστέρα
Βουλιαγμένης για το οποίο το αραβικών συμφερόντων fund Jermyn street real estate IV προγραμμάτιζε να διαθέσει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία Άρης Καρυτινός στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του -κατά την πρόσφατη εκδήλωση του ULI Greece- για την επένδυση μετά από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.
 

«Το έργο του Αστέρα Βουλιαγμένης, για το οποίο είχε πραγματοποιηθεί προεργασία δύο ετών, είχε στηριχθεί στο -πρόσφατα θεσμοθετημένο και ελπιδοφόρο- πλαίσιο του ΕΣΧΑΔΑ. Ωστόσο,  το ΣτΕ, θεωρεί, όπως προκύπτει από την απόφασή του, ότι κακώς το επενδυτικό σχέδιο στηρίχθηκε στο ΕΣΧΑΔΑ» σημείωσε ο κ. Καρυτινός και συνέχισε:

«Ενδεχομένως πραγματοποιήσουμε κάποιες πρόσθετες προσπάθειες (σ.σ.: για την επανεκκίνηση του έργου). Ωστόσο, οποιαδήποτε εναλλακτική είναι χειρότερη από αυτή που είχαμε στα χέρια μας» .
 

Plan b

Οι δικαστές του Ε’ τμήματος του ΣτΕ έκριναν ως μη νόμιμη την ανάπτυξη μέχρι 14 πολυτελών κατοικιών στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα το business plan της επένδυσης να καταρρεύσει. Και αυτό επειδή μεγάλο μέρος της απόδοσης της επένδυσης προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ (τίμημα ύψους 400 εκατ. ευρώ συν την αξία του επενδυτικού προγραμμάτος 1,1 εκατ. ευρώ) είχε στηριχθεί στα έσοδα που θα εισπράττονταν από την πώληση των, μέχρι δύο επιπέδων, βιλών για τις οποίες φέρεται να υπήρχε διεθνές ενδιαφέρον «από τα σχέδια».

 

Κατά συνέπεια η αρχική συμφωνία, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την πώληση του 90% της Αστήρ Παλάς από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ προς την Apollo Investment Hold Co (μητρική της Jermyn) ματαιώνεται. Όχι μόνον επειδή δεν υλοποιήθηκε η αναβλητική αίρεση της έγκρισης από το ΣτΕ του ΕΣΧΑΔΑ. Αλλά και διότι η εκ νέου υποβολή ενός τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ -όπως προσανατολίζεται, κατά πληροφορίες, να πράξει το αραβικών συμφερόντων fund- ακυρώνει το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ (για παραχώρηση έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ της έκτασης στο Jermyn street real estate IV).
 

Η νέα πρόταση των επενδυτών θα αντιστοιχεί σε χαμηλότερο τίμημα και κατά συνέπεια θα απαιτηθεί η επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το «λίφτινγκ» του Αστέρα Βουλιαγμένης. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία θα διατηρήσει άσβεστο το ενδιαφέρον της για το ακίνητο της Βουλιαγμένης, όπως και ότι στο πλαίσιο ενδεχόμενου νέου διαγωνισμού θα δώσουν το «παρών» νέοι επενδυτές. Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές προσανατολίζονται στην αναθεώρηση συνολικά των δεικτών κερδοφορίας και απόδοσης του έργου βάσει της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΣτΕ το οποίο φαίνεται να προκρίνει την υλοποίηση κατοικιών ενταγμένες στο concept των ξενοδοχειών συνιδιοκτησίας (condo hotel).

Από: www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου