Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Επικίνδυνα παιχνίδια παραπληροφόρησης, σε δράση η μονταζιέρα Σαμαρά για το μεταναστευτικό (video)

ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπρέγιαννη


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες στον ΣΚΑΙ στις 21:34 παρουσιάστηκε ως «σοβαρή αποκάλυψη για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας» ένα έγγραφο που καλούσε σε άμεση εφαρμογή του νόμου του 2011 εν αγνοία όμως της πολιτικής ηγεσίας και χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού!

Πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες στον ΣΚΑΙ στις 21:34 άκουσαν οι τηλεθεατές συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Δημόσιας Τάξης -όπως φάνηκε που έμεινε όπως είπε στη σημερινή συνέντευξη τύπου "με το στόμα ανοικτό"- τη «σοβαρή αποκάλυψη για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας» «που φέρνει τα πάνω-κάτω σε ότι αφορά την κράτηση μεταναστών»!

Δόθηκε λοιπόν στη δημοσιότητα μια διαταγή που λέει ότι όσοι μετανάστες έρχονται στη χώρα μας, δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα παίρνουν ένα χαρτί παραμονής ενός μήνα έτσι ώστε να μπορούν να φύγουν από τη χώρα σε περίπτωση που θελήσουν.


Επίσης στη διαταγή αναφέρεται ότι «θα ανοίξουν τα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας σε όλη τη χώρα» και όλα αυτά με υπηρεσιακή διαταγή, με άμεση εφαρμογή!

Αυτό ήταν το ρεπορτάζ που υπερασπίζεται και σήμερα δια μέσου του διευθυντή ειδήσεών του, ο ΣΚΑΙ σύμφωνα με μια δημοσιογραφική δεοντολογία που δεν χρήζει επιβεβαίωσης από το αντίστοιχο υπουργείο, ένα έγγραφο, που παρουσιάζεται ως αποκάλυψη! Αρκεί λοιπόν μια υπογραφή αντιστρατήγου για να αλλάξει όλη η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, εν μία νυκτί!

Όμως, επί της ουσίας, αυτό που περιγράφει το έγγραφο δεν είναι κάτι διαφορετικό από ότι ακολουθείται μέχρι σήμερα και εδώ βρίσκεται η παραπληροφόρηση. Δεν εφαρμόζεται κάτι εκ νέου αλλά ακολουθείται η πάγια τακτική ακόμα για την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Δηλαδή ούτε και σήμερα κρατούνται όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα.


Δεν μπορούν να μας καταγγέλλουν για τη δική τους πολιτική απαντά ο υπουργός


Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Γ. Πανούσης απαντώντας σε ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλουν κάποιοι αυτό που εφάρμοσαν, ενώ εμείς δεν έχουμε πει ότι θα το εφαρμόσουμε». Επίσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «Δεν μπορεί ο κάθε ταξίαρχος να βγάζει μια ανακοίνωση μόνος του. Έγινε παρέκκλιση της διαδικασίας.»

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία επιδίδεται σε επίθεση ευθέως κατά της κυβέρνησης ότι δεν έχει πολιτική για το μεταναστευτικό. Σε πλήρη αντιστοιχία η προεκλογική καμπάνια Σαμαρά, όπου προπύργιο της ήταν αναφορικά με το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση, με παράλληλες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να ανοίξει τα σύνορα και να κατοικηθεί η χώρα από μετανάστες.

Το έγγραφο διαθέτει την υπογραφή του αντιστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νίτσα Γεώργιου προϊστάμενο στον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων/Α.Ε.Α. που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή στις 20 Αυγούστου του 2014 δηλαδή επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

«Απίστευτο, αδιανόητο, προκλητικό να ανοίξει η κυβέρνηση τα σύνορα για κάθε παράνομο μετανάστη» έσπευσε να υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, ο Αντ. Σαμαράς το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ. Είδε τηλεόραση και αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση! Να θυμίσουμε παλιότερες δηλώσεις του που υποστήριζε ότι: "Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε. Θα καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που μετέτρεψε τη χώρα μας σε μαγνήτη παράνομων μεταναστών." έλεγε ο κ. Σαμαράς το 2012, παρόλα αυτά ο νόμος είναι μέχρι σήμερα σε ισχύ και ΠΟΤΕ δεν καταργήθηκε!

Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς σπεύδει να σηκώσει το θέμα ενόψει και της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. που ενδέχεται να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Κυβερνητικές πηγές χθες το βράδυ ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για μια «κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση» η οποία εκπορεύεται από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά σε αγαστή συνεργασία «με συγκεκριμένα συστήματα που διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών!» Και σαν έτοιμη από καιρό  η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει! Αναφέρεται επίσης ότι θα περίμενε κανείς πριν υιοθετηθεί η είδηση τουλάχιστον, να διασταυρωθεί! Ο Γ. Πανούσης ήδη από χθες το βράδυ διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια εντολή από το υπουργείο και το θέμα διερευνάται.

Μια μικρή επίδειξη "αδέσμευτης" δημοσιογραφίας είχαμε και πάλι το πρωί από το ΣΚΑΙ όταν διαστρεβλώθηκε η δήλωση της κ. Βαλαβάνη για την έκτακτη εισφορά (VIDEO) δηλαδή ενώ στο Μέγκα δήλωνε την ίδια ώρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει καμία έκτακτη εισφορά στο ΣΚΑΙ μεταδόθηκε ακριβώς το ανάποδο ότι η υπουργός υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπει η έκτακτη εισφορά" και ότι δήθεν αντιβαίνει σε αντίστοιχη δήλωση του υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Ενώ ακολούθησαν και οι απαραίτητες συστάσεις στην κυβέρνηση για δήθεν ασυνεννοησία των υπουργών της!


Γ. Πανούσης: Ανακάλεσα τη διαταγή, ζήτησα ΕΔΕ και τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται


Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Γ. Πανούσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα, πριν λίγο είπε ότι η απόφαση ανακλήθηκε, ζητήθηκε ΕΔΕ και οι παραιτήσεις όσων ευθύνονται. «Είναι δεοντολογία αυτό;» ρώτησε ο υπουργός που όπως είπε έμεινε έκπληκτος ακούγοντας την είδηση και παρακολουθώντας την έκταση που πήρε ένα θέμα που δημιουργήθηκε από ένα έγγραφο χωρίς καν την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, χωρίς καν ένα τηλέφωνο στο υπουργείο. «Είναι δυνατόν να έρχεται ένα έγγραφο χωρίς να έχει υπογραφή πολιτικού και να δημιουργείται μια ολόκληρη κατάσταση; Είναι αφέλεια; Δεν σκέφτηκαν οι άνθρωποι που έβγαλαν την είδηση ότι έπρεπε να διασταυρωθεί;» ο υπ. Δημοσίας Τάξης μίλησε για «ζούγκλα παραπληροφόρησης» και ότι ακόμα δεν έχει εξαγγελθεί καν η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, πως είναι δυνατόν να αλλάξει με ένα έγγραφο και μάλιστα χωρίς υπογραφή υπουργού.

Να σημειωθεί απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο κ. Πανούσης είπε ότι στο έγγραφο επί της ουσίας δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό απ' ότι ήδη γίνεται μέχρι και σήμερα. Δηλαδή σήμερα δεν κρατούνται όλοι οι παράνομοι μετανάστες.


Ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη διαταγή


Ο κ. Π. Χαρέλας, πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. επιβεβαίωσε χθες στο Κόντρα ότι εκδόθηκε μία διαταγή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από το τμήμα αλλοδαπών χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Το έγγραφο ανέφερε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες που κρατούνται για παράνομη είσοδο στην χώρα. «Όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες πήραν τη διαταγή στα χέρια τους» είπε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων εκφράζοντας την άποψη ότι αν δεν συνεχιστεί η ίδια πολιτική θα πάμε 5-6 χρόνια πίσω. Επίσης τάχθηκε «υπέρ των κέντρων κράτησης» στην χθεσινή του παρέμβαση ενώ σήμερα στο ΣΤΑΡ μίλησε για ορδές μεταναστών που θα έρθουν στη χώρα, αν εφαρμοστεί η διαταγή αυτή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν εκτεθεί οι απόψεις τους στον αρμόδιο υπουργό κ. Πανούση.


Βούτσης: Ευθύνη έχει όποιος υπογράφει, Κορωνάκης: Κολαστήρια όπως αυτό της Αμυγδαλέζας πρέπει να κλείσουν

Ο υπ. Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου, αλλά την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισήμανε στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ότι το έγγραφο και έχει ανακληθεί και δεν δημοσιεύτηκε με ευθύνη πολιτικού αλλά υπηρεσιακού παράγοντα.  Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια» και την ευθύνη για την άσκησή της έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Πανούσης και Χριστοδουλοπούλου...



«Κολαστήρια όπως αυτό της Αμυγδαλέζας πρέπει να κλείσουν δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή τους μετανάστες επ' αόριστον» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης τονίζοντας ότι δεν γίνεται σε μια μέρα «να αλλάξεις τα πάντα, αλλά πρέπει να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική». «Η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική "ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει"». Αναφορικά με το έγγραφο είπε ότι βγήκε χωρίς «να είναι σε γνώση του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας».



Ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας Κ. Ήσυχος δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι δεν γίνεται να μην διακινείται έγγραφο, το οποίο δεν γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός. Πρόκειται είτε για «προϊόν λαθροχειρίας, ή φαντασίας» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε σε γενικά ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό υποστηρίζοντας ότι το Δουβλίνο 3 χρειάζεται αναδόμηση.

Ένα μέτρο από μόνο του δεν είναι επαρκές για να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική μιας χώρας σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Καρίτζης στο ΣΚΑΙ (video).  Επιπλέον δεν μπορεί να γίνει αυτό με μία υπογραφή! Ο μεταναστευτικός νόμος του 2011 πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά χρειάζεται να ληφθεί η αντίστοιχη πρόνοια για τις παρενέργειες που ενδεχομένως θα επιφέρει.

Να σημειωθεί τέλος ότι όλο το θέμα στήθηκε βασιζόμενο στο νόμο Ραγκούση του 2011 που η κυβέρνηση υποστήριξε πριν λίγες μέρες (18 Φεβρουαρίου) σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών Γ. Πανούση και Τ. Χριστοδουλοπούλου και των υπηρεσιακών αρμοδίων, ότι θα εφαρμόσει.  Ο νόμος Ραγκούση βρίσκεται σε ισχύ αλλά δεν εφαρμόστηκε επαρκώς ούτε ως προς όλες τις διατάξεις του από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, που προτίμησε να φτιάξει αποθήκες ανθρώπων ψυχών, παρά να δώσει επί της ουσίας λύσεις στο πρόβλημα με το αντίστοιχο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον που του αρμόζει.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου