Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Το κοινό ανακοινωθέν των "οκτώ"

Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις επόμενες μέρες, τονίζει το κοινό ανακοινωθέν της επταμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες και θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις επόμενες μέρες, τονίζει το κοινό ανακοινωθέν της οκταμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.



Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην 7μερή Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Uwe Corsepius.

Διαβάστε ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν:

"Είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν".

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι τη συνάντηση αυτή ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και γι' αυτό, όπως είπε, «σημασία έχουν οι προθέσεις του κ. Τσίπρα και όχι οι δικές μας».

Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της 8μερής συνάντησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τόνισε ότι η κυβέρνηση έβαλε ξανά τη διαπραγμάτευση στις ράγες και ότι δεν έχει τη δέσμευση να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική ομαλότητα για την Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκταμίευση ποσών από ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση. Το συγκεκριμένο ποσό θα το αναφέρει στις ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ την Παρασκευή.


Οι δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ


"Είχαμε μια ήρεμη και συλλογική συζήτηση", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγο μετά το τέλος της επταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

"Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης δεσμευτήκαμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πλήρη υπευθυνότητα ως προς τις μεταρρυθμίσεις", είπε η Καγκελάριος.


"Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ίδιο", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον η ελληνική πλευρά εντείνει τους ρυθμούς της θα συγκληθεί σύντομα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την εκταμίευση των δανείων που η χώρα έχει λαμβάνειν.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε έντονη συζήτηση στη διάρκεια της συνάντησης και ότι είναι σαφής η πολιτική βούληση του Έλληνα πρωθυπουργού να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είπε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξεταστούν απο δημοσιονομικής απόψεως, ενώ τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά για την Ελλάδα.


Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου