Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αργυρούπολης για το φασιστικό φαινόμενο, τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 7.00μμ

Εκδήλωση για το φασιστικό φαινόμενο παραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ Αργυρούπολης τη Δευτέρα 27 Απριλίου στις 7.00μμ στα γραφεία της, Κύπρου 16 και Πολεμιστών.
«Τελικά, υπάρχουν φασίστες στην Ελλάδα: Οι διαρκείς και επίκαιροι κίνδυνοι του φασιστικού φαινομένου»


Η δίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί σημαντικό θέμα της επικαιρότητας, καθώς η ελληνική κοινωνία αναμένει την παραδειγματική τιμωρία της εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της οδηγούνται στη δικαιοσύνη, χωρίς ποτέ να έχει αποκαλυφθεί ουσιαστικά ο ρόλος που διαδραματίζουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε να έχει στηλιτευθεί η ναζιστική ιδεολογία τους.

Η έξαρση της βίαιης, φασιστικής και ρατσιστικής δράσης τους, ιδιαίτερα μετά τα υψηλά ποσοστά που κέρδισε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ερμηνεύεται συχνά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ωστόσο, η ιστορική έρευνα υπενθυμίζει την πάγια και διαρκή παρουσία τους στην πολιτική σκηνή, ενώ ο φακός της κοινωνιολογίας εντοπίζει σύγχρονες αντιλήψεις και συμπεριφορές της ελληνικής νεολαίας που δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει πιο βαθιές -και επικίνδυνες- ρίζες.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της Απριλιανής Χούντας του 1967, ο ιστορικός και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Αυγή» (υπεύθυνος των «Ενθεμάτων») Στρατής Μπουρνάζος θα αναφερθεί στην ιστορία της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, όπως μάλιστα ανακαλείται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας «Αρχειοτάξιο», με έμφαση στην πρόσφατη δράση του φασιστικού μορφώματος.
Στην πρόσφατη αποτύπωση της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής θα αναφερθούν επίσης οι Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο κοινωνιολόγος-ερευνητής Βαγγέλης Λαγός, παρουσιάζοντας πορίσματα από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «MYPLACΕ» αναφορικά με τη διαμόρφωση ναζιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών στην ελληνική νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου