Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Προβολή της ταινίας «Το κοπάδι» στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, την Κυριακή 5 Απριλίου

Tην Κυριακή 5 Απριλίου στις 8.00μμ η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προβάλει την ταινία «Το κοπάδι (Sürü)» του Γιλμάζ Γκιουνέι (Yilmaz Güney), του 1978, με τους Tarık Akan, Tuncel Kurtiz, Güler Ökten.
 
Δεκαετία του ’70, κουρδικά χωριά στην Ανατολία. Πληθυσμοί κτηνοτρόφων, οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση, πατριαρχία, εθιμικό δίκαιο…

Μια οικογένεια Κούρδων κτηνοτρόφων για να αποφύγει τις συνέπειες μιας αιματηρής βεντέτας, αλλά και εξαιτίας της φτώχειας, αναγκάζεται να πουλήσει το κοπάδι της, μεταφέροντάς το με τραίνο στην Άγκυρα.

Ένα ταξίδι από την αρχαϊκή κοινωνία στον εκσυγχρονισμό, ένα ταξίδι αφανισμού της ζωής αυτών των ανθρώπων, καθώς αναγκάζονται να υποστούν τη βίαιη προσαρμογή στις συνθήκες μιας απάνθρωπης νεωτερικότητας.

Και όλα αυτά με φόντο την πολιτική κατάσταση της ταραγμένης δεκαετίας του ’70 στην Τουρκία: φασιστική απειλή, κρατική καταστολή, στυγνή εκμετάλλευση… Αλλά και αγώνες της νεολαίας και του εργατικού κινήματος, πολιτικοποίηση και οργάνωση των απλών ανθρώπων.

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο σκηνοθέτης αφήνει να διαφανεί μια ελπίδα για τους εξαθλιωμένους αγρότες που στοιβάζονται στις μεγάλες πόλεις…


Το “Κοπάδι” είναι ίσως η καλύτερη ταινία του Γιλμάζ Γκιουνέι και ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ο σκηνοθέτης βρισκόταν στη φυλακή για την πολιτική του δράση και η επίβλεψη της σκηνοθεσίας έγινε από τον Ζεκί Οκτέν. Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία και ενώ είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, έχει προβληθεί ελάχιστες φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο υποτιτλισμός της έγινε από την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας.

Πηγή: ergatikilesxikallitheas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου