Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το σωφρονιστικό στη Βουλή: εικόνες από το εγγύς μέλλον

γράφει ο Στρατής Μπουρνάζος

Δεν ξέρω πόσοι άντεξαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.


Και το λέω αυτό, γιατί σε έπιανε η ψυχή σου να ακούς τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ που κινούνταν, σχεδόν αποκλειστικά, σε τρεις βασικούς άξονες:

α) ο Ξηρός, ο Ξηρός, ο Ξηρός, β) η ανομία, η ανομία, η ανομία, γ) η κυβέρνηση στηρίζει τους τρομοκράτες, τους τρομοκράτες, τους τρομοκράτες. Από κοντά και μπόλικες κραυγές για τους «ειδεχθείς εγκληματίες» που θα ξαμολυθούν.

Και όμως η συνεδρίαση αυτή άξιζε για πολλούς.

Επειδή πρόκειται για ένα σπουδαίο νομοσχέδιο, που δίνει μια ανάσα σε όλο τον κόσμο των φυλακών. Επειδή, κόντρα σε όλη αυτή τη μαυρίλα, μπορούσες να χαρείς, έναν αέρα ανθρωπισμού, όταν άκουγες τον υπουργό Δικαιοσύνης και πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο.

Αλλά και για έναν ακόμα, σημαντικό λόγο: η πολύωρη αυτή συζήτηση μας αναδεικνύει τάσεις που διαμορφώνονται, σταδιακά, στο πολιτικό μας τοπίο. Η συζήτηση αυτή, κατά τη γνώμη μου, προδιαγράφει, σε σημαντικό βαθμό, τη συνολική τακτική των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

Λίγες παρατηρήσεις, για του λόγου το ασφαλές.

1. Η ακροδεξιοποίηση της ΝΔ προχωράει και εντείνεται. H συζήτηση το επιβεβαιώνει πλήρως. Μπορεί να υπήρξαν διαφορές τόνου (λ.χ. ο ήπιος Κικίλιας έναντι του αφηνιάζοντος Γεωργιάδη ή του κυνικού Βορίδη), αλλά επί της ουσίας δεν μπορούσε κανείς να βρει μετριοπαθή ή «κεντρώα» φωνή στους ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικότερη απόδειξη, η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της αντιμετώπισης των καταδίκων της 17Ν - μια που εκεί θα μπορούσε να επικαλεστεί το αιτιολογικό της προσωπικής φόρτισης (λόγω δολοφονίας Μπακογιάννη). Αλλά στο εξής, απολύτως εύγλωττο -και απολύτως απογοητευτικό- περιστατικό. Όταν κάποια στιγμή η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» είναι απαράδεκτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τον λόγο και, σε οξύ ύφος, επέκρινε την πρόεδρο της Βουλής, φώναξε ότι οι βουλευτές δεν δέχονται υποδείξεις και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός τους να μιλάνε για «λαθρομετανάστες»…

2. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι συμπλέουν με τη ΝΔ. Απέναντι σε αυτή τη μισαλλόδοξη στάση της ΝΔ, με τις κραυγές για την ανομία, την τρομοκρατία και τους «εγκληματίες», το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, απέτυχαν -ή, ορθότερα, δεν θέλησαν- να διαφοροποιηθούν. Το μέτωπό τους ήταν σαφώς εναντίον της κυβέρνησης.

3. Το διόλου φιλελεύθερο Ποτάμι. Το Ποτάμι όχι μόνο δεν δικαίωσε τον τίτλο της φιλελεύθερης και ευρωπαϊκής δύναμης, αλλά, αντίθετα, απεδείχθη αρκούντως αντιδραστικό. Όλη κριτική του, όχι μόνο στο ζήτημα των φυλακών τύπου Γ, αλλά συνολικότερα ήταν πολύ συντηρητική, και κάποιες φορές γραφική. Το Ποτάμι, λ.χ., ζήτησε να μην αποφυλακίζονται οι δεκαπεντάχρονοι, διότι στις μέρες ωριμάζουν προώρως, να δημιουργηθούν συμβούλια σοφών (!) που θα αποφασίζουν για τις αποφυλακίσεις, και δήλωσε την αντίθεσή του στην επιεικέστερη αντιμετώπιση των συγγενών, διότι ο θεσμός της οικογένειας είναι παρωχημένος: «δεν είμαι του αντρός μου δεν είμαι του πατρός μου» κλπ. κλπ. είπε η Α. Λυμπεράκη («ριζοσπαστική» κριτική που καταλήγει σε σούπερ συντηρητικό διά ταύτα). Η επίκληση του νέου και της λογικής -πέρα από την απουσία θέσεων που ήθελε να καλύψει- ανέδιδε ένα άρωμα μούχλας. Μάλλον αυτό πρέπει να βάλει σε σκέψεις όσους υποστήριζαν με θέρμη τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, λόγω των «ευρωπαϊκών» και «μεταρρυθμιστικών» του θέσεων -τρομάρα του…

4. Η σοβαρή «Χρυσή Αυγή» είναι εδώ. Και συνεχίζει την επίθεση φιλίας της προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι ψήφισε «παρών» και ότι εκφράστηκε τόσο θετικά για πολλές διατάξεις, ενώ η συνολική της κριτική ήταν παραπάνω από ήπια; Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγους μήνες κραύγαζαν για τους «εγκληματίες» και την «μπουζού» τώρα ανακάλυψαν τα βάσανα της φυλακής, ενώ μέχρι και για τους πρώην «υπανθρώπους» (τους μετανάστες δηλαδή) είχαν μια καλή κουβέντα να πουν. Τους ωφέλησε, άραγε, η δεκαοχτάμηνη παραμονή στη φυλακή; Η επιχείρηση «σοβαρή Χρυσή Αυγή» ή «λύκος με λεοντή προβάτου» υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, από την ίδιους τους νεοναζί.

5. Αν το ΚΚΕ μπορούσε να ξεπεράσει την επιλογή του να καταγγέλλει απαραιτήτως τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο διαφορετικά. Και για το ίδιο, και για την Αριστερά, και για τη δυνατότητα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων - και την υπέρβαση της υποχρεωτικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το λέω, επειδή, παρά τη συμφωνία του σε πολλά σημεία αδυνατούσε να ψηφίσει «Ναι» επί της αρχής.

6. Σε όλο αυτό το τοπίο, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα, μίλησαν πολλοί και πολλές, όπως ταιριάζει στη σημασία του νομοσχεδίου. Δεύτερον μίλησαν καλά, ανέδειξαν τη σημασία του, ο καθένας μίλησε για πτυχές που ήξερε καλά (τοπικοί βουλευτές για τις φυλακές της περιοχής τους, γιατροί για τις ιατρικές διαστάσεις, άλλοι και άλλες πιο θεσμικά ή θεωρητικά, άλλοι πιο βιωματικά), αναδεικνύοντας ένα μεγάλο πλούτο - ανάμεσά τους, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά τον Γενάρη. (Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της ΝΔ, είχαν κάνει κάποια επίσκεψη σε φυλακή και φυλακισμένους στο παρελθόν). Και, το σημαντικότερο, δεν εγκλωβίστηκαν στην παγίδα της ΝΔ και των καναλιών: να συζητάνε μόνο για τον Ξηρό, την τρομοκρατία και τα «επεισόδια», παρότι ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Δίνοντας σαφείς και νηφάλιες απαντήσεις απέφυγαν την «ξηροποίηση» και «μπαχαλοποίηση» της συζήτησης, που επεδίωκε η ΝΔ, και αναδείκνυαν την ουσία: την άθλια κατάσταση στις φυλακές και τον πλούτο του νομοσχεδίου. Τους αξίζει ένα μεγάλο εύγε, όπως, βέβαια, και στον Νίκο Παρασκευόπουλο και το επιτελείο του. Χάρη σε όλους αυτούς, από αύριο, η Ελλάδα θα έχει νόμο που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα, όχι μόνο στις φυλακές αλλά και στην κοινωνία συνολικότερα.

Πηγή: left.gr

Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου