Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τα απομεινάρια μιας ζωής



Ό,τι απέμεινε από τη 14χρονη Ντιάνα Καστανιέδα Φουέντες, βρέθηκε ενάμιση χρόνο μετά την εξαφάνισή της. Τμήματα οστών των ποδιών και του κρανίου της εντοπίστηκαν σε πλαστική σακούλα σε έναν δυσώδη ποταμό.

Η έφηβη ήταν η πρώτη που ταυτοποιήθηκε ανάμεσα στα απομεινάρια δεκάδων ανθρώπων που ανασύρθηκαν από τα βρόμικα νερά του Μεγάλου Καναλιού, το οποίο διατρέχει την Πολιτεία του Μεξικού.

Γνωστή και ως Edomex, αυτή η Πολιτεία είναι η πιο επικίνδυνη για να είσαι γυναίκα στη χώρα: 448 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν και 1.258 εξαφανίστηκαν το 2011-2012, από τα οποία το 53% ήταν ηλικίας 10-17 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο «Θηλεοκτονίας» -ένας νέος όρος που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη για τις δολοφονίες των γυναικών.

Για τις γυναίκες η Edomex είναι ένα είδος νεκρής ζώνης παραδομένης στην ανομία, που πήρε πλέον τα πρωτεία από τη διαβόητη Σιουδάδ Χουάρες στην Τσιουάουα, όπου μεταξύ του 1993 και του 2005 είχαν δολοφονηθεί κάπου 400 γυναίκες.

Εκείνο το κύμα φόνων έφερε τη διεθνή κατακραυγή όσο στην Edomex η βία κλιμακωνόταν με πολλαπλάσιους φόνους που περνούσαν απαρατήρητοι.

Στο διάστημα 2005-2011, όταν κυβερνήτης της ήταν ο νυν πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο, οι φόνοι γυναικών αυξήθηκαν κατά 1.200. Πολλές τις βρήκαν βιασμένες, ακρωτηριασμένες και πεταμένες σε ποτάμια, πάρκα, δρόμους...

Σαθρή δικαιολογία

Οι αρχές επιχείρησαν να υποτιμήσουν το μακάβριο εύρημα ανακοινώνοντας πως απλώς «βρέθηκε μια σακούλα με μέλη σώματος». Αλλά έκτοτε έχουν ανασύρει περισσότερα από 7.000 οστά, τα οποία -σύμφωνα με την εισαγγελέα- είναι ζώων και μόνο λίγα ανήκουν σε δύο γυναίκες. Το δεύτερο πτώμα που ταυτοποιήθηκε είναι άλλης μιας αγνοούμενης κοπέλας, της Μαριάνα Ρέγες, 18 ετών. Ωστόσο, συγγενείς κοριτσιών που εξαφανίστηκαν έμαθαν από αξιόπιστες πηγές των ανακριτών πως έχουν βρεθεί οστά που μπορεί να ανήκουν σε 40-60 ανθρώπους.

Οπως κάθε φορά που η φρίκη έρχεται στο φως, οι αρχές βιάζονται να σε ξεφορτωθούν, λέει η μητέρα της Φουέντες. «Οσο περισσότερο τους ενοχλείς, τόσο θέλουν να σε κάνουν να σωπάσεις. Εξαφανίζονται τα κορίτσια μας κι εμείς αρχίζουμε να τις αναζητάμε μόνοι γιατί οι αρχές αδιαφορούν. Λένε ότι δεν μπορούν να δράσουν τις πρώτες 72 ώρες, τότε που ίσως να μπορούσαν να τις εντοπίσουν και να τις σώσουν. Επειτα από μήνες απλώς μας λένε πως “οι έρευνες έπεσαν σε τοίχο” και κλείνουν την υπόθεση».

«Η ατιμωρησία στο Μεξικό είναι αδιανόητη» εξηγεί η ακαδημαϊκός Λουσία Μελγάρ. «Μόνο το 5% αυτών των φόνων εξιχνιάζονται ή καταλήγουν σε καταδίκες».

Πηγή: www.efsyn.gr

2 σχόλια: