«Δεν είναι έκπληξη το ότι η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους συγκεντρώνει τα πυρά εκείνων που αισθάνονται ότι απειλούνται» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σύσταση της Επιτροπής.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη της Επιτροπής μετά το πέρας της πρώτης φάσης των εργασιών της, η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε «να σταματήσει η υποκρισία» σχετικά με την κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή.

Σχετικά με τις καταγγελίες των κομμάτων ότι δεν κλήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι δεν έστειλε προσωπική πρόσκληση σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ για το τηλεοπτικό σποτ που ενημερώνει για το έργο της Επιτροπής Αλήθειας και προκάλεσε αντιδράσεις η πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι δημιουργήθηκε αφιλοκερδώς από μέλη της Επιτροπής.

Σαφώς πιο ενοχλημένη εμφανίστηκε η Ζ. Κωνσταντοπούλου όσον αφορά τα δημοσιεύματα σχετικά με τα έξοδα διαμονής και σίτισης των μελών της Επιτροπής. Μιλώντας για «όργιο παραπληροφόρησης», η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι όλα τα μέλη συμμετέχουν στην Επιτροπή αφιλοκερδώς.

Παρουσιάζοντας λεπτομερή στοιχεία για τα έξοδα φιλοξενίας των μελών της Επιτροπής, σχολίασε ότι ο μέσος όρος των χρημάτων που διατέθηκαν ήταν υποδιπλάσια των αντίστοιχων χρημάτων που διατέθηκαν κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι δεν είδε την ίδια ευαισθησία από τα κόμματα που σήμερα φωνάζουν όταν είχαν διατεθεί 891.398 ευρώ ως αμοιβή στους νομικούς σύμβουλους της Hogan Lovells κατά τον «άκυρο», όπως τον χαρακτήρισε, εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ούτε όταν διατέθηκαν 500.000 ευρώ σε εταιρεία για την καμπάνια κατά της πολυφαρμακίας.
 
Σ. Σακοράφα: Όσο πιο παραγωγική είναι η Επιτροπή τόσο θα φουντώνουν οι αντιδράσεις
Η Σ. Σακοράφα, που έχει τον κομβικό ρόλο επικοινωνίας της Επιτροπής με την ευρωπαϊκή κοινή γνώση, σχολίασε ότι «όσο πιο παραγωγική είναι η Επιτροπή τόσο θα φουντώνουν οι αντιδράσεις» θέτοντας ως πολιτικό στόχο της Επιτροπής να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη η συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτήν τη διαδικασία ελέγχου του χρέους.

Ο Eρ. Tουσέν, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας της Επιτροπής, μετέφερε την ικανοποίηση των ξένων εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους θεσμικούς παράγοντες χαρακτηρίζοντας την ίδρυση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους «ιστορική», καθώς κανένα κοινοβούλιο δεν έχει επιλέξει μέχρι τώρα αυτήν τη δημοκρατική διαφάνεια για τα δημόσια λογιστικά.
 
Ξανά μεταξύ 4 και 7 Μαΐου οι εργασίες της Επιτροπής
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους θα συνεδριάσει ξανά στη Βουλή μεταξύ 4 και 7 Μαΐου, ενώ τα μέλη της Επιτροπής έχουν ήδη χωριστεί σε ομάδες εργασίας. Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα θέσει το θέμα της συμμετοχής των κοινοβουλίων στον δημοκρατικό έλεγχο του χρέους κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων που θα γίνει στις 20-21 Απριλίου.

Κώστας Παπαγιάννης

Πηγή: www.avgi.gr