Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μια αστυνομία αστυνομικών και όχι "μπάτσων"



Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε προχθές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απευθύνθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, στην ηγεσία των Σ.Α. και δι' αυτών στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πολλοί θα περίμεναν, ή θα ήθελαν, ο Αλέξης Τσίπρας να πάει εκεί και να εκφράσει τη συλλογική και συσσωρευμένη αγανάκτηση ολόκληρων γενεών αριστερών, ή αγωνιστών της δημοκρατίας, ή του λαού που μάτωσε -στην κυριολεξία- στα χρόνια του Μνημονίου. Περίμεναν, με άλλα λόγια, να πάει ο Τσίπρας και "να τους την πει".

Η αλήθεια είναι πως το έκανε ως ένα βαθμό. Αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά του πρωθυπουργού, ούτε είναι νοητό να παραλαμβάνεις α λα καρτ ένα κράτος, να απορρίπτεις, δηλαδή, να καταργείς ή να απαξιώνεις κομμάτια του. Είναι, όμως, δουλειά του πρωθυπουργού να δώσει τις κατευθύνσεις, να πει πώς θέλει να είναι η αστυνομία και πώς να μην είναι.

Δεν χρειάζεται να διαβάζει κάποιος ανάμεσα στις γραμμές για να αντιληφθεί πως η ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν τελείως διαφορετική από τις τοποθετήσεις πρωθυπουργών του παρελθόντος όταν απευθύνονταν στα Σώματα Ασφαλείας και τους έλεγαν "εσείς είστε το κράτος".

Ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση πέρα από τη συνήθη αβρότητα τέτοιων ομιλιών, αλλά έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του με σαφήνεια.

Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια τομή με την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί στην αστυνομία τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικά στα χρόνια του Μνημονίου, ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και αλλαγές στην εκπαίδευση και τη λειτουργία της αστυνομίας.

Έδωσε έμφαση στην επιδίωξη συμφιλίωσης με τον πολίτη και όχι καταπίεσης και καταστολής, περιέγραψε τον ρόλο που καλείται να παίξει η αστυνομία στις σημερινές κοινωνίες, έθεσε με έμφαση τα ζητήματα της προσφοράς στον πολίτη και ήταν σαφής θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Μίλησε για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, υπερβάλλοντος ζήλου. Καταδίκασε φαινόμενα πολιτικής και επιχειρησιακής αυτονόμησης ομάδων της αστυνομίας με ακραίες απόψεις, καυτηρίασε τους αδικαιολόγητους ελέγχους που συχνά κάνουν αστυνομικοί, τόνισε πως η αστυνομία δεν μπορεί να παραβαίνει τον νόμο και προσπάθησε γενικώς να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι. Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε μια αστυνομία αστυνομικών και όχι "μπάτσων".

Σε μια χώρα με τη δική μας πολιτική Ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη, η σχέση πολιτών και πολιτικών δυνάμεων με τους μηχανισμούς "του σκληρού πυρήνα του κράτους" είναι δύσκολη και ώς ένα βαθμό ναρκοθετημένη. Η αλλαγή της κατάστασης θα απαιτήσει χρόνο, προσπάθεια και κατανόηση.

Φαίνεται πάντως πως η παρούσα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να προχωρήσει. Είναι καιρός ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Πανούσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου