Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Επανέρχονται οι κερδοσκόποι με περισσότερο -αλλά "φιλικό για το περιβάλλον"- τσιμέντο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ;

Τα δημόσια οικόπεδα-φιλέτα θα είναι πάντα στο μάτι του κυκλώνα καθώς η "αξιοποίησή" τους παραμένει πάντα στις προτεραιότητες των real estate
και γενικότερα των κερδοσκοπικών funds.

Κυβερνητικές ή δικαστικές αποφάσεις από μόνες τους -χωρίς την αφύπνιση και ενεργοποίηση των κινημάτων πολιτών- δεν είναι ικανές να αποτρέψουν τους κινδύνους κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης και αντισυνταγματικού αποκλεισμού των πολιτών και -εντέλει- καταστροφής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμε η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης που προς το παρόν προσέκρουσε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους "επενδυτές" να επανέλθουν. Και μάλιστα συνδυάζοντας σχέδια μεγαλύτερης -κατά 15.000 τμ- δόμησης, αλλά "φιλικότερα προς το περιβάλλον". Δείτε τη συνέχεια σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr.


Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να απέρριψε οριστικά το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που προέβλεπε τις μεγάλες κατοικίες προς πώληση για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ωστόσο Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ βρίσκουν ακόμη δυσμενέστερα για το περιβάλλον σενάρια που μπορεί να παρακάμψουν τους σκόπελους της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ηλία Γ. Μπέλλου στο capital.gr, η ομάδα που έχουν συγκροτήσει οι πωλητές Εθνική Τράπεζα δηλαδή και το ΤΑΙΠΕΔ και ο προτιμητέος επενδυτής Jermyn Street Real Estate Fund αναζήτησε άλλους τρόπους για την ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος.

Και η διαδικασία αυτή, κατά πληροφορίες, αποκάλυψε πως με το υπάρχον πολεοδομικό πλαίσιο είναι δυνατή η δόμηση όχι μόνον των ιδίων αλλά και επιπλέον 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Πλην όμως όχι με τις ίδιες, πολύ μεγάλες, παραθεριστικές κατοικίες που προκάλεσαν μεταξύ άλλων την απόρριψη του ΣτΕ, αλλά με διαφορετικό και φιλικότερο στο περιβάλλον τρόπο δόμησης.

Ο εκπρόσωπος του πολυμετοχικού επενδυτικού σχήματος Jermyn Street Real Estate Fund φέρεται να έχει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενημερωθεί για την επικείμενη ανακοίνωση προθεσμίας ενός μηνός. Προθεσμία που κρίνεται, βεβαίως, απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν και να διαβουλευθούν μεταξύ τους όλοι οι μέτοχοι του σχήματος.

Υπενθυμίζεται πως στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Άραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV καθώς και δύο funds της AGC.

Σε περίπτωση που η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP δεν αποδεχθεί αυτήν την «take it or leave it» πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής τότε το Ταμείο θα απευθυνθεί στους άλλους επενδυτές που είχαν καταθέσει δεσμευτική πρόταση για το συγκρότημα αλλά μειοδότησαν. Θα τους ζητηθεί να απαντήσουν εάν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το asset με το ίδιο, πάντοτε, τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι επενδυτές που είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι η Plepi Holdings Ltd (κοινοπραξία του ομίλου Olayan με την ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου) και η κοινοπραξία της Colony Capital Acquisitions Ltd με την Dolphin Capital Investors Ltd. Αυτά τα τρία σχήματα είχαν καταθέσει τις υψηλότερες προσφορές και πέρασαν στον δεύτερο γύρο οπότε και τους ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές. Προσφορά είχε καταθέσει και η Lamda Erga Anaptyxis SA.

Εάν και αυτή η διαδικασία δεν ευοδωθεί, Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν στην άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού με δεδομένο μάλιστα το γεγονός πως έχει εκδηλωθεί τελευταίως αυξημένο, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον και από άλλους ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Πηγή: 3vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου