Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Βούλα: η πρώτη κινητοποίηση για την Υδρούσα

Με την πρώτη τους κινητοποίηση οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης έδειξαν ότι είναι  αποφασισμένοι  να μην επιτρέψουν την τουριστικοποίηση  και εμπορευματοποίηση
της Υδρούσας -ένα πανέμορφο νησάκι με πλούσια ιστορία και φύση.
Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν η Εναλλακτική Δράση, οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι της Βούλας, “Ευρυάλη”, “Πηγαδάκια”, “Πολιτεία”  και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βούλας. 
Η μετάβαση στο νησί με σκάφη, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, τελικά δεν κατέστη δυνατή και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους συγκεντρωμένους.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των οργανωτών, αλλά και οι πολίτες τόνισαν ιδιαίτερα την ιστορικότητα του νησιού και το φυσιολατρικό του χαρακτήρα και δήλωσαν αποφασισμένοι  να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσουν την καταστροφική “επένδυση”. 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν  και μίλησαν εναντίον της “επένδυσης” στηρίζοντας των αγώνα των πολιτών και των φορέων ο δημοτικός σύμβουλος Δημοσθένης Δόγκας, επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Βούληση” και ο Κώστας Βενετσάνος, γνωστός αγωνιστής για τα κοινά του δήμου.


Τέλος οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και νέα κινητοποίηση, την Παρασκευή 1η Μαϊου, εφόσον πραγματοποιηθούν τα πολυδιαφημισμένα από την επιχείρηση εγκαίνια των τουριστικών εγκαταστάσεων. Πολίτες και φορείς θα βρεθούν στον τόπο εκκίνησης των πλοιαρίων και θα ενημερώνουν τους ανυποψίαστους επισκέπτες με έντυπο υλικό  για τις καταστροφικές επιπτώσεις της επιχειρούμενης εμπορευματοποίησης του νησιού.
Περισσότερα για το νησί  και την επιχειρούμενη εμπορευματοποίησή του μπορείτε να διαβάσετε στο ενημερωτικό έντυπο της Εναλλακτικής Δράσης που ακολουθεί:

Η Υδρούσα είναι στολίδι
δεν είναι εμπόρευμα

Προτάσεις για την ανάδειξη του νησιού με προβολή της ιστορίας και της φύσης του χωρίς κερδοσκοπικές επιδιώξεις

Η ιστορία του νησιού
 
Ο αρχαίος δήμος Αλών Αιξονίδων (η περιοχή δηλαδή που σήμερα εκτείνονται η Βούλα και η Βουλιαγμένη), είναι μια από τις λίγες περιοχές της Αττικής που διαθέτει τόσα πολλά μνημεία και χώρους, όπου αναδεικνύεται η πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά όπως εύστοχα επισημαίνει η αρχαιολόγος Ιωάννα Ανδρέου, π. υπεύθυνη των ανασκαφών στην περιοχή, “κανένας άλλος δήμος από τους εκτός του άστεος δήμους της Αττικής δε μας έχει αποκαλύψει την οικιστική οργάνωση και τη μορφή του σε τέτοια έκταση, όσο ο αρχαίος Δήμος των Αλών Αιξονίδων”.

Σε περισσότερες από 300 θέσεις του δήμου, σύμφωνα με την Β’ Εφορία αρχαιοτήτων, έχουν βρεθεί πλούσια ανασκαφικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν την ιστορική του σημασία. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ιδιαίτερη θέση κατέχει η Υδρούσα, ένα νησάκι με έκταση 33 στρεμμάτων.

Ήταν μάλιστα τόσο σημαντικό το νησί για τους αρχαίους, που ο συγγραφέας Στράβων κάνει ιδιαίτερη αναφορά: “Μετά δε τον Πειραιά Φαληρείς, Αλιμούσιοι, Αιξωνείς, Αλαιείς Αιξωνικοί... και κατά τους Αλαείς Αιξωνέας εστίν Υδρούσσα...” (Γεωγραφικά 9, 21).

 Σήμερα στο  νησί υπάρχουν επιφανειακά ευρήματα, όπως όστρακα από την προϊστορική, κλασική και ελληνιστική εποχή, αλλά και θεμέλια αρχαίων κτιρίων. Επίσης η ιδιαίτερη αναφορά που κάνει ο Στράβων για την Υδρούσα, αποτελεί ένδειξη ότι το νησί συνδέονταν με αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, που υπήρχαν στην παραλία της Βούλας.
 
Όμως εκτός από την αρχαιότητα το νησί χρησιμοποιήθηκα σε διάφορες ιστορικές περιόδους και θα μας δοθούν πολλές πληροφορίες από τις αναμενόμενες μελέτες και έρευνες της ΚΣΤ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων. Εκτός από αυτά στο νησί υπάρχουν μνημεία της ιστορίας νεότερων χρόνων και συγκεκριμένα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και αποθηκευτικούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως πολυβολεία, οχυρωματικά έργα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.
 
Το φυσικό περιβάλλον του νησιού
 
Εξαιρετικά ελκυστικό και ευχάριστο είναι επίσης και το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Η θαμνώδης βλάστηση που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση όλο το χρόνο δημιουργεί ένα ιδιαίτερο φυσικό οικοσύστημα. Από τους θάμνους κυριαρχεί ο Σχίνος, ο οποίος σε όλη την έκταση του νησιού εμφανίζει μεγάλη πυκνότητα. Ανάμεσα στους σχίνους φύονται πολλά άλλα θαμνώδη φυτά με τα δικά τους χρώματα και μυρωδιές, όπως θυμάρι, ασπάλαθοι , ασφόδελοι, ασφάκες, λαδανιές, αστοιβίδες και άλλα. Για την πλούσια αυτή βλάστηση η Υδρούσα έχει χαρακτηρισθεί δασική έκταση με την απόφαση 740/22-2-2012 της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά.
 
Η πλούσια θαμνώδης βλάστηση αλλά και η ηρεμία που επικρατεί στο νησί αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο αποτελεί σημαντικό τόπο αναζήτησης τροφής από μεγάλο αριθμό πουλιών, όπως και σημαντικό σταθμό ανάπαυσης και ανεφοδιασμού μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία χρησιμοποιούν τέτοιου είδους νησίδες κατά τις μετακινήσεις τους, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).
 
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ψαράδων όπως και δυτών στο νησί έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες χελώνες.
 
Το νομικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για το νησί.
 
Εξαιτίας της ιδιαίτερης ιστορικής του σημασίας όπως και λόγω του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος η Υδρούσα προστατεύεται από τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα του 2004 (ΦΕΚ 254/Δ/2004) το νησί εντάσσεται σε “ζώνη προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων”.

Το προαναφερόμενο ΠΔ. για την ένταξη της Υδρούσας σε προστατευόμενη ζώνη, επικύρωσε και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 3222/2006 απόφασή του. Την απόφαση αυτή εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σαν απάντηση σε αίτημα που είχαν υποβάλει οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες ζητώντας να εξαιρεθεί το νησί από τη ζώνη προστασίας και να επιτραπεί η τουριστική-κερδοσκοπική “αξιοποίησή του”.

Η επιχειρούμενη καταστροφική επένδυση στο νησί
 
Δυστυχώς όμως παρά την ιστορική και περιβαλλοντική του σημασία και παρά την προστασία που παρέχει η νομοθεσία, φαίνεται ότι η Υδρούσα έχει επιλεγεί σαν το τουριστικό “πειραματόζωο”, που θα αποτελέσει “μοντέλο τουριστικής αξιοποίησης” και για τις υπόλοιπες ελληνικές βραχονησίδες.

Οι φερόμενοι μάλιστα σαν ιδιοκτήτες φθάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν τα καταστροφικά τους σχέδια για το νησί σαν “Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Ερμηνείας Περιβάλλοντος. Ανάδειξη φυσικού τοπίου- Διαχείριση επισκεψιμότητας“, τη στιγμή που όλα τα δημοσιεύματα, τα οποία ουδέποτε διαψεύσθηκαν, κάνουν λόγο για τουριστικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες και για τα μνημεία αλλά και για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτοί είναι άλλωστε οι λόγοι που και η δημοτική αρχή του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και οι σύλλογοι είναι αντίθετοι με την “επένδυση”. Προβλέπονται δηλαδή εγκαταστάσεις πλωτών μπάρ όπως και λιμενικές εγκαταστάσεις για τη μεταφορά χιλιάδων επισκεπτών, που θα έχουν σα συνέπεια και τη ρύπανση του νησιού και κυρίως την επικίνδυνη μόλυνση όλης της της θαλάσσιας περιοχής.

Προβλέπεται επίσης υπαίθριο θέατρο για τις γνωστές καλλιτεχνικές !!! βραδιές, που πραγματοποιούνται και σήμερα στις οργανωμένες ακτές (γάμοι και άλλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις) και εκτός από τη χερσαία ρύπανση θα προκαλούν και μεγάλη ηχορύπανση. Επίσης προβλέπονται διάφορες υπόσκαφες εγκαταστάσεις, δίκτυο φωτισμού, εγκατάσταση ντηζελογενήτριας και άλλες παροχές, πολύ επικίνδυνες για τη φυσιογνωμία, τα μνημεία και τη φύση του νησιού.

Οι προτάσεις μας για την Υδρούσα
 
Η Εναλλακτική Δράση για λόγους αρχής (πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς) είναι τελείως αντίθετη με οποιαδήποτε κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Υδρούσα και προτείνει:
  • Τη ματαίωση όλων των σχεδίων “αξιοποίησης” που με πλήθος οικοδομικών παρεμβάσεων θα επιφέρουν ανεπίστρεπτες βλάβες στο φυσικό και δασικό και θαλάσσιο τοπίο.
  • Την εκ νέου αξιολόγηση όλων των αδειών που δημόσιες υπηρεσίες.
  • Να ανακηρυχθεί το νησί σε προστατευόμενο φυσικό και ιστορικό πάρκο λόγω ιστορικών μνημείων, του δασικού του χαρακτήρα και της ύπαρξης ορνιθοπανίδας.
  • Να διαμορφωθούν καλαίσθητα οι χώροι των πολυβολείων και να χαραχθούν πεζοπορικά μονοπάτια. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη για περίπατο, ξενάγηση και μπάνιο χωρίς καμία εμπορική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου