Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ελληνικό-Αργυρούπολη: Με... χορηγίες αυγά δε βάφονται

Βαδίζοντας στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και με τα δημόσια ταμεία να έχουν «στεγνώσει» εξαιτίας των πολιτικών που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών,
τα προβλήματα οξύνθηκαν και παράλληλα ένας «στόλος» χορηγών ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια κάνοντας όλους να αναρωτιούνται αν το νόμιμο είναι και ηθικό.

Στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, η λογική: «δεν κοιτάμε στα δόντια το γάιδαρο που μας χαρίζουν» έχει γίνει «σύνθημα» και κάθε λογής χορηγοί είναι ευπρόσδεκτοι χωρίς να υπολογίζεται το πραγματικό συμφέρον του δήμου.

Δύο κούνιες, δύο τραμπάλες και ένα πολυσύνθετο όργανο
Η ανάγκη εξεύρεσης πόρων είναι πραγματική όπως και η ανάγκη να παραχθεί έργο προς όφελος των δημοτών. Ποιο είναι όμως το τίμημα;

Ο Όμιλος Λάτση έχει καταθέσει προσφορά εξαγοράς του μεγαλύτερου φιλέτου της Ευρώπης. Του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Την ίδια ώρα και ενώ η πώληση αμφισβητείται ανοικτά, δεν έχει κυρωθεί στη Βουλή, δεν έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικές μελέτες και μέρος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου καταγγέλλονται για φοροαποφυγή, παρουσιάζεται ως «ευεργέτης» κάνοντας χορηγίες στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως ο εν λόγω Όμιλος προσέφερε υπό μορφή χορηγίας στο δήμο δύο κούνιες, δύο τραμπάλες και ένα πολυσύνθετο όργανο για να εξοπλιστεί παιδική χαρά.

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για «αστεία» χορηγία για την οικονομική επιφάνεια του Ομίλου όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες χορηγίες στο μέλλον και φυσικά το θέμα δεν έχει να κάνει με τη νομιμότητα της προσφοράς.

Κάτι «βρωμάει»...
Σύμφωνα με την προ ολίγων μηνών αποκάλυψη του thepressproject.gr, μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα, ήρθε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Μεταξύ των εταιρειών που εμπλέκονται στην Ελλάδα είναι και η EFG Group που είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη και ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση.

Εν Δήμω...
Την ίδια ώρα που οι αποκαλύψεις καθημερινά είναι καταιγιστικές και ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ-Γιούνκερ (πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου) αμφισβητήθηκε έντονα στην Ευρωβουλή, στην τοπική κοινωνία μας η δημοτική αρχή κωφεύει και επιχαίρει με την επερχόμενη «επένδυση» του Ελληνικού από την εταιρεία συμφερόντων Λάτση (Lamda Developments).

Πριν την παραπάνω χορηγία που έγινε δεκτή, η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος «Στηρίζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους» σε συνεργασία με την Κοινωφελή μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, Αποστολή «'Ανθρωπος». Μεταξύ των χορηγών της ΜΚΟ, το Ίδρυμα Λάτσης και η EFG Eurolife.

Δυνατό «όχι»
Η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού-Αργυρούπολης έχει εκφράσει την αντίθεσή της με τη χορηγία του Ομίλου Λάτση κάνοντας σαφές πως «από τη στιγμή που υπάρχει ανοικτό το θέμα του αεροδρομίου κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο». Δε μπορεί να στηρίζεσαι σε χορηγίες που έχουν «κοντά ποδάρια και δε φτάνουν μακριά» σχολιάζουν στελέχη της αντιπολιτευόμενης παράταξης, εξηγώντας πως υπάρχει πραγματική ανάγκη να γίνουν έργα, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και ο τρόπος συντήρησής τους.

To Ελληνικό και η Lamda Developments
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του bankingnews.gr τον Φεβρουάριο του 2014:

«H EFG Group  συμφερόντων Λάτση στην Ελβετία,  ήταν ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ελλάδος με ποσοστό κοντά στο 44% περιλαμβανομένου και ποσοστού που κατείχε ο Πεταλάς εκ των βασικών συνεργατών του Λάτση.

Από το 2007 η EFGGroup δεν είχε επενδύσει ούτε 1 ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank και φθάσαμε στο 2011-2012  οπότε και το καταστροφικό PSI+ το κούρεμα των ομολόγων σε ποσοστό 74% καταδίκασε τις ελληνικές τράπεζες σε χρεοκοπία.

Με βάση την έκθεση της Blackrock προέκυψε ότι η κεφαλαιακή ζημία  της Eurobank ανέρχεται στα 5,8 δισεκ. ευρώ.

Η EFG Group με πρόσχημα την απαίτηση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας υποχρεώνει την EFG Group να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.

Αποφασίστηκε το μερίδιο της EFG Group να μεταβιβαστεί σε 9 μέλη της οικογένειας Λάτση.

Εκείνη την περίοδο με επιστολές του ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Παπαδάκης ενημερώνει την διοίκηση της CreditAgricole και την διοίκηση της SocieteGenerale στο Παρίσι ότι για να αποχωρήσουν από την Emporiki και Genikibank αντίστοιχα θα πρέπει να καταβάλλουν 3 δισ. η Credit Agricole και 400 εκατ η SocieteGenerale.

Οι ξένες τράπεζες που είχαν παρουσία στην Ελλάδα ήταν η CreditAgricole που ήλεγχε μετά την δημόσια πρόταση το 100% της Emporiki και την ενοποιούσε πλήρως, η SocieteGenerale τη Geniki που ήλεγχε σχεδόν 100%, η BCP της Πορτογαλίας που ήλεγχε 100% την Millenniumbank και η EFG Group συμφερόντων Σπύρου Λάτση στην Ελβετία που ήλεγχε το 44% της Eurobank.

Ενώ λοιπόν υποχρεώθηκαν οι 3 εκ των 4 ξένων στρατηγικών επενδυτών να αποχωρήσουν από την Ελλάδα καταβάλλοντας στους αγοραστές των τραπεζών Emporiki, Geniki, Millenniumbank συνολικά 4 δισ. ευρώ, η EFG Group κατάφερε να μεταβιβάσει τις μετοχές της Eurobank σε 9 πρόσωπα της οικογένειας Λάτση, χωρίς να πληρώσει ούτε 1 ευρώ καθώς χαρακτηρίστηκε...ενδοοικογενειακή συναλλαγή.

Εν συνεχεία ο Λάτσης στην προσπάθειά του να αποφύγει να καταβάλλει 2,5 δισ. που ήταν η αναλογία των κεφαλαίων που θα πλήρωνε αν ίσχυε ό,τι σε CreditAgricole και SocieteGenerale, φορτώνει την Eurobank στο ελληνικό κράτος.

Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του το κράτος να μην καταρρεύσει η Eurobank και μαζί και όλο το τραπεζικό σύστημα αποφασίζουν το deal με την Εθνική τράπεζα.

Ήταν ένα deal με εντολή Σαμαρά.

Το ΤΧΣ το επικύρωσε αλλά η Τρόικα και η DGCom έστειλε επιστολή στην Ελληνική πλευρά που προειδοποιούσε ότι το deal δεν θα εγκριθεί.

Η επιστολή αγνοήθηκε….ναι καλά διαβάσατε αγνοήθηκε και την συνέχεια την γνωρίζετε όλοι: το deal Εθνικής με την Eurobank κατέρρευσε.

Ο Λάτσης όμως είχε προλάβει να έρθει σε συμφωνία με το κράτος και να μεταβιβάσει τις μετοχές στην Εθνική εξουσιοδοτώντας την διοίκηση της Εθνικής να ενεργήσει ως ήθελε.

Ο στόχος του Λάτση ήταν να εγκαταλείψει άρον άρον την Eurobank για να μην φορτωθεί με την υποχρέωση των 2,5 δισ. ευρώ.

Αν ο Λάτσης υποχρεωνόταν να καταβάλλει 2,5 δισεκ. ευρώ θα χρεοκοπούσε εκείνη την στιγμή και θα υποχρεωνόταν να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία που δεν θα έφθαναν για να καλύψει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο γλίτωσε κατά τρόπο προκλητικά μη ηθικό να καταβάλλει τα 2,5 δισ. ευρώ που όφειλε στην Eurobank αλλά απέκτησε και μετοχές Εθνικής μέσω της ανταλλαγής μετοχών και της αμκ που ακολούθησε.

Ο Λάτσης κατέχει το 1,3% της Εθνικής και με τα warrants έως 9% περίπου επενδύοντας μόνο 100-110 εκατ ευρώ.

Ο Λάτσης φόρτωσε ένα πρόβλημα 2,5 δισ. στο ελληνικό κράτος, στο ΤΧΣ και στον έλληνα φορολογούμενο πολίτη και έρχεται… στο σήμερα πλέον μέσω της Lamda Development (στην οποία είναι βασικός μέτοχος) να καταθέσει προσφορά για ττην αξιοποίηση του Ελληνικού».

Το νόμιμο είναι και ηθικό;
Η διοίκηση του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης σκοπίμως ή όχι, μέσω της αποδοχής της χορηγίας, εγείρει ένα ηθικό θέμα για τις χορηγίες και τον τρόπο που αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Δε μπορεί ένας χορηγός που έχει συναλλαγές με το δήμο ή έχει οφειλές» να κάνει χορηγίες, σχολίασε στο sinergasia.gr, κορυφαίο στέλεχος της Δημοτικής Συνεργασίας εγείροντας τις ενστάσεις του.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου