Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Εργολαβίες στο Δημόσιο: Εργασιακός Μεσαίωνας και κόστος 40% μεγαλύτερο!

Για την «πληγή» της επέκτασης των εργολαβιών που έχουν αναλάβει την «παροχή (;) υπηρεσιών» στα νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους φορείς, στους τομείς καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και πλυντηρίων, μίλησαν στο «Κόκκινο» και τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη - Τζούλυ Τσίγκα, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Παντέλης και η Δέσποινα Σπανού, επικεφαλής του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Η συζήτηση είχε εύρος αντίστοιχο της εκτεταμένης σφαίρας δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εργολαβιών: Από τα νοσοκομεία έως τα ΕΛΠΕ κι από την καθαριότητα των ΔΟΥ μέχρι τη διείσδυση τέτοιων εργολαβιών σε… διοικητικούς τομείς!

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση, καθώς και απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) και η επικεφαλής του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν έρευνα, δημοσιευμένη στο «Βήμα», η οποία κατέδειξε ότι τα περισσότερα από τα νοσοκομεία που κατέφυγαν σε ιδιωτικά συνεργία καθαριότητας, μόνο καθαρά δεν είναι…

Ως προς την υποτιθέμενη «εξοικονόμηση πόρων», αναφέρθηκε η παραδοχή του ίδιου του Γιάννη Στουρνάρα (με αφορμή την καθαριότητα), ότι η ανάθεση των υπηρεσιών αυτών σε ιδιωτικά συνεργεία, αντί να μειώσει το κόστος το αύξησε κατά 40%.

Η κυρία Σπανού τόνισε ότι σήμερα λειτουργούν 92 εργολαβίες και απασχολούν 50.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 20.000 στην καθαριότητα, καταπατώντας στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και αντλώντας μεγάλα κέρδη από την υπερ- εκμετάλλευση του προσωπικού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μόνο στον ‘Ευαγγελισμό’ δίδονται 8,7 εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες. Βάσει στοιχείων, σε κάθε εργαζόμενο ιδιωτικού συνεργείου υποτίθεται ότι αναλογεί μισθός 1.540 έως 1.570 ευρώ. Στην πραγματικότητα όμως κάθε εργαζόμενος παίρνει από 400 έως 800, στις καλύτερες των περιπτώσεων, ευρώ. Τα άλλα είναι κέρδος των εργολάβων. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε το 2012 όταν, κατ’ εφαρμογή των Μνημονίων, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός. Μειώθηκαν και οι αποδοχές των εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία, αλλά με παρέμβαση Σταϊκούρα παρέμειναν αμείωτα τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών επιχειρηματιών».

Η επικεφαλής του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κινήσεις τρομοκράτησης σε βάρος των εργαζόμενων και για συνθήκες φόβου που επικρατούν (ποιος ξεχνά άλλωστε την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα;), αλλά και για «λευκά χαρτιά» στα οποία ενίοτε καλείται να υπογράψει το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων.

Ο κ. Παντέλης ανέφερε ότι απαιτείται να συσταθούν πάλι οι οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν, ώστε να μείνει «πεδίο ελεύθερο» στις εργολαβίες.

Στην τηλεφωνική του παρέμβαση ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι δεδομένη η θέση αρχής της κυβέρνησης, εναντίον της επέκτασης του «θεσμού» των ιδιωτικών εργολαβιών. Αποσαφήνισε ότι η ρύθμιση για τις καθαρίστριες και τους καθαριστές παρατείνει την εργασία τους, μέχρι το τέλος του 2015, χωρίς τη μεσολάβηση του εργολάβου και τόνισε πως είναι «θέμα μείζονος μελέτης» οι συγκεκριμένες κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση από το 2016.

Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου