Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων: Τοπικά σχέδια



Επανέρχομαι στο μεγάλο αυτό θέμα! Γίνεται λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια αλλαγής του μέχρι τώρα αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης!


Ποια είναι η φιλοσοφία της νέας αντίληψης;;;

Ότι τα απορρίμματα-απόβλητα είναι πλούτος... Πλούτος που πρέπει να επιστρέφει σε αυτούς που τον παράγουν... Σ' εμάς δηλαδή, στους πολίτες!!!

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι το ''κέρδος''από τον νέο τρόπο διαχείρισης θα καλύψει όλο το κόστος όλης αυτής της προσπάθειας!!!

Όμως σταδιακά θα μειώσει τα τέλη καθαριότητας που ο καθένας μας πληρώνει... Θα σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα που γίνεται, ενάντια στο Περιβάλλον, θα σταματήσει την καταστροφή!!!

Έχει το μερίδιό του ο καθένας/καθεμιά σε αυτό!!!

Φεύγοντας τα απορρίμματα από τον κάδο που είναι μπροστά στο σπίτι μας δεν εξαφανίζονται... δεν χάνονται... Θάβονται όλα μαζί στην Φυλή!!!

Και σε αυτό θα μπει τέλος!!! Προδιαλογή - Διαλογή -Επανάκτηση - επαναχρησιμοποίηση!!!

Από το σπίτι μας θα πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα απορρίμματα που παράγουμε... Χαρτί-γυαλί-αλουμίνιο ξεχωριστά... Οργανικά ξεχωριστά... Ηλεκτρικές συσκευές, τραπέζια, καναπέδες κλπ ξεχωριστά!!!

Όλα αυτά θα μαζεύονται με διαφορετικό μέσον αποκομιδής και θα πηγαίνουν προς διαλογή... Μικρές ομάδες Δήμων μπορούν να δημιουργήσουν χώρους διαλογής... Ο κάθε Δήμος θα δημιουργήσει τα ''Πράσινα σημεία'' του... ξεχωριστά τα απορρίμματα από τις λαϊκές αγορές, τα κλαδιά, γκαζόν, φύλλα (Κομποστοποίηση μαζί με τα οργανικά)!!!

Η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΣΔΚΝΑ θα κάνουν μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης... ξεκινώντας από τα σχολεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές)!

Πολλοί Δήμοι έχουν κάνει βήματα... Έχουν πάρει αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, συμμετέχουν στον Περιφερειακό - τοπικό σχεδιασμό!!

Όλοι μας θα κριθούμε... Το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα - απόβλητα είναι δείγμα του Πολιτισμού και της Κουλτούρας που έχουμε!!!

Έχουμε δρόμο πολύ... Προς όφελος όλων μας είναι να γίνουμε γρήγοροι και δημιουργικοί!!!

* Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής
με την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου