Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Επίσκεψη διακομματικής αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών στο ΜΚΙΕ

Την Τετάρτη 13 Μαΐου επισκέφθηκε το ιατρείο μας διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί δηλώνει την διεθνή αναγνώριση του έργου μας καθώς και ήταν πολλαπλά εποικοδομητική γιατί διαπίστωσαν δια ζώσης τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία των συμπολιτών μας.

Αναλύσαμε λεπτομερώς τη τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από την εφαρμογή 4+ χρόνια μνημονιακών πολιτικών οι οποίες μας ώθησαν στη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου.


Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα που είχαν αυτές οι πολιτικές στις ζωές χιλιάδων ανασφάλιστων ασθενών που έχουμε περιθάλψει στα 3 1/2 χρόνια λειτουργίας μας.

Εξηγήσαμε τους τρόπους με τους οποίους οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποβάθμισαν συστηματικά την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, με την απομεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ, αφού προχώρησαν στην δημιουργία νέας δομής (ΠΕΔΥ) απογυμνώνοντάς την όμως από προσωπικό, αφού εξανάγκασαν με τα μέτρα τους 3.000 γιατρούς να αποχωρήσουν.

Μιλήσαμε εκτενώς για τα προβλήματα της πρόσβασης των ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων πολιτών σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή) ιατρική φροντίδα.

Συζητήσαμε και τα δικά τους προβλήματα που προκύπτουν από την συνεχή υποβάθμιση και του δικού τους δημόσιου συστήματος υγείας και την εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση του (περισσότερα διαβάστε εδώ).

Όταν μας έθεσαν την ερώτηση πως θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, τους απαντήσαμε ότι η καλύτερη βοήθεια στο έργο μας είναι η ενημέρωση του Γερμανικού λαού και η άσκηση πίεσης προς την Γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως και οι ίδιοι οι βουλευτές παραδέχτηκαν πως σε μια υφεσιακή κατάσταση είναι λάθος και σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, να μειώνεις τις δαπάνες για την δημόσια υγεία και πως πρέπει να κάνεις προσλήψεις σε προσωπικό προκειμένου να μην έχεις αυτές τις επιπτώσεις.

Άλλωστε μας είπαν πώς αυτό το εφάρμοσαν οι ίδιοι στην δική τους ύφεση πριν από δέκα χρόνια. Τις επιπτώσεις της κρίσης στην χώρα μας υπογράμμιζε η έκφραση στα πρόσωπα των ασθενών μας που στεκόντουσαν δίπλα στους Γερμανούς βουλευτές.

Κλείσαμε την επίσκεψη με την παράδοση ενός φακέλου με στοιχεία σε κάθε βουλευτή, τον εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου υγείας αλλά και την εκπρόσωπο της Γερμανικής πρεσβείας, ο οποίος περιέχει στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά εδώ τα δελτία τύπου μας «Αξίζει τόσος ανθρώπινος πόνος;» και «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λιτότητας» αλλά και την μελέτη «Επένδυση ελλειμμάτων στο μέλλον - Μελέτη κόστους περίθαλψης ανασφάλιστων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη» όπου αναλύονται οι οικονομικές επιπτώσεις από τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων διαβητικών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η συγκεκριμένη μελέτη υποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι από την μεριά της χώρας μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ΚΑΜΙΑ μελέτη πάνω στις επιπτώσεις που θα έχουν οι περικοπές στις ζωές των ανασφάλιστων πολιτών.

Τέλος, μέσα στον φάκελο συμπεριλάβαμε ένα άρθρο του BBC από το 2012 http://www.bbc.com/news/magazine-18073793 που έχει ένα μικρό δείγμα των αδίστακτων πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι οι χαρακτηριστικές δύο περιπτώσεις ανασφάλιστων εγκύων γυναικών των οποίων παρακρατήθηκαν τα βρέφη τους μέχρι να πληρώσουν τα έξοδα των τοκετών τους.

Ελπίζουμε αυτές τις εικόνες, μαζί με τα στοιχεία που τους δώσαμε, να τα αξιοποιήσουν και να πιέσουν να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές της λιτότητας ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης που βιώνει η χώρα μας.




ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ:
εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού,
200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org
Email mkiellinikou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου