Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!


Στην Ελλάδα δημόσια δομή για την ανίχνευση και την αποκατάσταση του φάσματος των διαταραχών του λόγου και της συμπεριφοράς που να είναι έγκαιρη και έγκυρη δεν υπάρχει. Σιγά το νέο και ας αλλάξουμε θέμα θα μου πεις, γιατί τα 'χουμε ξαναπεί αυτά πολλές φορές!

Αλλά να που ένα αστείο μεγέθους κοτρώνας ήρθε να ταράξει την έτσι κι αλλιώς θολή λιμνούλα του τοπίου: Μια επαγγελματίας του χώρου εμφανίστηκε στην πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος μας με την Ένωση Γονέων, (βάλε μια άνω τελίτσα εδώ, υπάρχει λόγος) προκειμένου να παρουσιάσει την ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ως εδώ όλα καλά!  Όλα;

Ξέχασες την άνω τελεία. Η Ένωση Γονέων δε γνώριζε τίποτα μέχρι το Σάββατο, τρεις μέρες νωρίτερα από την ημερίδα, με αποτέλεσμα η συμβολή της στην οργάνωση να είναι παρευρίσκομαι και χαιρετίζω ή αλλιώς παίρνω τηλέφωνα και μοιράζω τις βεβαιώσεις παρακολούθησης. Που σημαίνει ότι η επιλογή των εισηγητών έγινε αποκλειστικά από τον Δήμο.

-Και;  Τι έγινε;

-Τίποτα το αξιοσημείωτο, μέχρι που ο αντιδήμαρχος Παιδείας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο βάφτισε την ημερίδα διαβούλευση της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία μάλιστα -διαβούλευση, μη χάνουμε το υποκείμενο, - κατέληξε να παραδώσει στη συγκεκριμένη επαγγελματία και την εταιρεία της τα κλειδιά του παλιού Δημαρχείου!

Γιατί μη ρωτήσεις, θα σε προλάβω. Γιατί είχε την ιδέα να χτυπήσει την πόρτα του Δημάρχου και να προτείνει την εφαρμογή ενός Προγράμματος πρώιμης ανίχνευσης και αποκατάστασης διαταραχών του λόγου και της συμπεριφοράς, με την πλάτη του Δημοσίου όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές και με δώρο γνωριμίας τη διάγνωση!

Η δημοτική αρχή από την άλλη έσπευσε να διαπραγματευτεί προς όφελος των δημοτών το ποσοστό δωρεάν παροχής υπηρεσιών στο κομμάτι της αποκατάστασης. (Το αποτέλεσμα θεαματικό: από 10% ανέβηκε στο 14%.) Αυτά… Κανένα άλλο πρόβλημα δε βρήκε κι ούτε χρειάστηκε να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Η συμφωνία έκλεισε και το μόνο που απόμενε ήταν η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο για λόγους νομιμότητας…

Θα έχει κάποιο οικονομικό όφελος ο Δήμος από την παραχώρηση των γραφείων και το προμοτάρισμα της επιχείρησης;

Τα γραφεία αυτά είναι κατάλληλα για την υποδοχή όλων των παιδιών και κυρίως αυτών με αυτισμό;

Τι θα γίνει άμα οι άποροι κι ανασφάλιστοι πολίτες ξεπεράσουν το 14% του συνόλου των πελατών της επιχείρησης;

Μετά τις 8 συνεδρίες ποιο θα είναι το οικονομικό καθεστώς της συμφωνίας;

Πόσο έγκυρη είναι μια διάγνωση ιδιώτη που έρχεται με τέτοιους ευνοϊκούς όρους να εγκατασταθεί σε δημοτικό χώρο, παραμερίζοντας όλους τους επαγγελματίες που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή;

Γιατί δεν προηγήθηκε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς;

Αλλά κυρίως για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή με τόσο συνοπτικές διαδικασίες παραδίδει την ειδική αγωγή στα χέρια του εμπορίου;

Η ποιότητα των υπηρεσιών και η επαγγελματική πληρότητα των θεραπευτών της εταιρείας μπορεί να είναι άριστη, δεν με απασχολεί αυτό στην παρούσα φάση κι ούτε θα μπορούσα να το γνωρίζω.

Όμως ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία  εισβάλλει ένας συγκεκριμένος ιδιώτης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί  ένα πραγματικό κενό που σχετίζεται με τη δημόσια εκπαίδευση και υγεία, στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, αυτό με προβληματίζει.

Όσο για τον αντίλογο στην ερώτηση περί ευνοϊκής ανάδειξης μιας επιχείρησης και αθέμιτου ανταγωνισμού, τι να πω, απλά τον μεταφέρω: «Όποιος επαγγελματίας θέλει, ας περάσει από το γραφείο του Δημάρχου να καταθέσει τις προτάσεις του.» (Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα, παρακαλώ.)

Προς τιμήν τους, ωστόσο, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν τον λόγο και από όλες τις παρατάξεις (!) είχαν να καταθέσουν ανάλογους με τους παραπάνω προβληματισμούς και αντιπρότειναν αν μη τι άλλο την αναβολή της απόφασης, προκειμένου να γίνουν τα πράγματα αλλιώς.

Αλλά η συμφωνία είχε κλείσει φαίνεται και ο χρόνος είναι χρήμα.

Πηγή: www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου