Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ημερίδα στο Αμβούργο με τη συμμετοχή του ΜΚΙΕ

Στις 09 και 10 Μαΐου το ΜΚΙΕ συμμετείχε με τον εθελοντή γιατρό Γιώργο Βήχα, σε ημερίδα που οργάνωσε στο Αμβούργο το SPD με θέμα την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης νέοι Έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στο Ντίσελντορφ λόγω της κρίσης, γιατρός από τον ιατρικό σύλλογο της Θεσ/νίκης, Έλληνας γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Αμβούργου και ο Αυστριακός Έρβιν που τα τελευταία χρόνια μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό σε κοινωνικά ιατρεία και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD.

Από πλευράς μας αναφερθήκαμε στην κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, στον τρόπο με τον οποίο συνέβαλαν οι πολιτικές λιτότητας στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με επακόλουθο τις δραματικές επιπτώσεις στον πληθυσμό που έφθαναν ακόμη και σε θανάτους, στην εξ ανάγκης μετανάστευση των νέων γιατρών και στα ελλείμματα της οικονομίας μας.



Στα πλαίσια της ημερίδας δόθηκε ακόμη η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων των Ελλήνων με τους Γερμανούς γιατρούς σχετικά με την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στην Γερμανία, την οποία οι Γερμανοί γιατροί περιέγραψαν με μελανά χρώματα εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών άσκησης των καθηκόντων τους.

Μας ενημέρωσαν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθείται η τάση εξαγοράς των δημοσίων νοσοκομείων από ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως από την εταιρεία «Ασκληπειός», η οποία -τυχαίως;- έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, από την εφαρμογή των Μνημονίων και μετά.

Μας είπαν ότι συχνά οι γιατροί για λογιστικούς λόγους πιέζονται από τις διοικήσεις π.χ να δίνουν εσπευσμένα εξιτήρια στους ασθενείς, θέτοντας κάποιες φορές σε κίνδυνο την υγεία αυτών και ότι καθημερινά σχεδόν αντιμετωπίζουν το δίλημμα, να ασκήσουν σωστά την ιατρική με λιγότερα κέρδη ή να υπακούσουν στις διαταγές των διοικήσεων εις βάρος υγείας των ασθενών, ένα δίλημμα που αρκετούς γιατρούς τους οδηγεί στην απόλυση ή την παραίτηση.

Τελευταία μάλιστα υπάρχει έντονη συζήτηση από την πλευρά των διοικήσεων να λειτουργούν τα νοσοκομεία κανονικά και τα Σαββατοκύριακα, για περισσότερα κέρδη και για αυτούς τους λόγους ικανός αριθμός Γερμανών γιατρών μεταναστεύουν προς τις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Προέκυψε πασιφανώς στην ημερίδα αυτή, πως η ιδιωτικοποίηση της υγείας, το σύστημα υγείας που έχει επίκεντρο τα κέρδη και όχι τον άνθρωπο, είναι ένα σύστημα που οδηγεί σε ολέθρια υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών.

Και όπως φαίνεται, το σχέδιο που είχε δρομολογηθεί για την χώρα μας ήταν πρώτα η υποβάθμιση και τελικά η διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών και αμέσως μετά η ιδιωτικοποίηση τους με σκοπό το αλόγιστο κέρδος και την περαιτέρω επιδείνωση των ιατρικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όλοι οι γιατροί που πήραν μέρος στην ημερίδα τόνισαν με έμφαση πως η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να υπάρχει καθολική, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου