Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Και δεύτερος νεκρός εργάτης από το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ

Σε τραγωδία εξελίσσεται το εργατικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, με δεύτερο εργάτη, τον Ντελιλάι Ραμαντάν, να υποκύπτει στα τραύματά του,
το απόγευμα της Τρίτης.

Ο άτυχος εργάτης νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Θριάσιου Νοσοκομείου. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται το πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Η είδηση του θανάτου του έρχεται λίγες ώρες μετά το θάνατο του εργάτη Μπάμπη Δευτεραίου που είχε τραυματιστεί στο ίδιο δυστύχημα.

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του συναδέλφου τους, που θα γίνει στις 15.30, στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ένας εργαζόμενος που νοσηλεύεται στην εντατική στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος βρίσκεται σε καταστολή στην εντατική στο Γεννηματάς. Τον κίνδυνο έχουν διαφύγει δύο ακόμη εργαζόμενοι, οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδα ανοιχτής βοήθειας.

Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 8 Μαΐου, μετά από φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης που εκτελούνταν σε μονάδες στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς, ώστε να απομακρυνθεί εγκαίρως το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης ότι η διοίκηση ήθελε η διαδικασία της συντήρησης που συνήθως διαρκεί 40 ημέρες να ολοκληρωθεί σε 23, ενώ έκαναν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας που φθάνει και τις 16 ώρες την ημέρα.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια εξέφρασαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γενικός γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, δηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστική τους βούληση να στηρίξουν με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν την οικογένεια του άτυχου εργάτη,καθώς και την ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της τραγωδίας στα ΕΛΠΕ και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

11 μέρες μετά το δυστύχημα, δεν έχει εκδοθεί κανένα πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών. Τα πορίσματα που αναμένονται είναι τρία: ένα μετά από έρευνα που διενεργούν τα ίδια τα ΕΛΠΕ, ένα από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και ένα από την Πυροσβεστική.

Ο Θωμάς Κώτσιας, βουλευτής Ευρυτανίας και πρώην μέλος του ΔΣ εργαζομένων στα ΕΛΠΕ μίλησε στο Κόκκινο και στον Σπύρο Γεράρδη για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος: «Η συμπίεση του εργατικού κόστους έφερε αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ τη μόνιμη παρουσία ενός κλιμακίου Κοινωνικών και Τεχνικών Επιθεωρητών στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, αποφάσισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για το επόμενο χρονικό διάστημα και για όσο χρειαστεί, ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης που συνεχίζονται στα διυλιστήρια.

Επισημάνθηκε επίσης, στους επικεφαλής των εργολαβικών και υπεργολαβικών συνεργείων, αλλά και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο στις εργασίες, ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους συναδέλφους και την οικογένεια του Μπάμπη Δευτεραίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ο θάνατος του εργαζόμενου στα ΕΛΠΕ, Μπάμπη Δευτεραίου, μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μάη στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου προσθέτει ακόμα ένα θύμα στο βωμό της κερδοφορίας του ελληνικού καπιταλισμού».

«Μια εταιρεία που πέτυχε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών για το Δ’ τρίμηνο του 2014, έχει εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος αναθέτοντας εργασίες σε εργολαβικές εταιρίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν τις ζωές τους κορώνα γράμματα και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και το μέλλον των οικογενειών τους. Η εταιρεία οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει τις εκκλήσεις του σωματείου και των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στις μονάδες των ΕΛΠΕ», καταλήγει.

Δείτε ακόμα:
  • «Εκπτώσεις στο βωμό του κέρδους από τα ΕΛΠΕ, στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας», κατήγγειλε στο Κόκκινο και τον Σπύρο Γεράρδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για πολλά χρόνια βιομηχανικός εργάτης, Γιάννης Σταθάς, με αφορμή την τραγωδία που εξελίχθηκε στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο, πιέζοντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα και να βάλει φρένο στην ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων.
Πηγή: www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου