Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Οι Δήμαρχοι-«Χαρχούδες»…

γράφει ο Γιώργος Μπαλάφας *

Το είδαμε και αυτό: Δήμαρχοι οι οποίοι ήταν «σούζα» στη διάρκεια των προηγουμένων κυβερνήσεων, αυτοί που «έφαγαν αμάσητα» τα
μνημόνια και τις επιπτώσεις του Καλλικράτη, τώρα το παίζουν κάτι ανάμεσα σε Τσε και Άρη, βγαίνοντας στο «αντάρτικο» και δηλώνοντας (από τις παραλίες της Χαλκιδικής) ότι δε θα δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στη Τράπεζα της Ελλάδας!!!

Λες και αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, θα είναι για άλλους λόγους και όχι ως όπλο στη διαπραγμάτευση για να υπερβούμε την θηλιά ρευστότητας.

Επικεφαλής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και κεντρικό γαλάζιο στέλεχος δήλωνε «εάν έχουμε πέσει στα βράχια και τα ταμειακά διαθέσιμα θα δώσουμε, αλλά και τους μισθούς μας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το πολιτικό προσωπικό. Όμως σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος -αφού ούτε μας ρώτησαν, ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια- η κυβέρνηση μπορεί με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να τα πάρει κατευθείαν από τα ταμεία».

Να είναι καλά ο κύριος πρόεδρος, Δήμαρχος κλπ (εμείς του ευχόμαστε να γίνει και αρχηγός κόμματος)… Ο κ.Πατούλης, απλά δηλώνει ότι εμείς δεν τα δίνουμε, αλλά εσείς μπορείτε να τα πάρετε.

Μας δηλώνει ότι, εν μέσω διαπραγμάτευσης, για να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να δηλώσει αδύναμη. Μα αγαπητέ Δήμαρχε, αν δηλώσεις αδυναμία, με τι διαπραγματευτική ισχύ θα βρίσκεσαι απέναντι στους δανειστές σου;

Όμως πρέπει να δούμε και ορισμένα άλλα ζητήματα: Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ οι σύνεδροι ήταν περίπου 500. Την ώρα της ψηφοφορίας για την απόφαση του Συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι ήταν 402. Ψήφισαν τελικά 252 και μόνο οι 185 ψήφισαν υπέρ…

Δηλαδή πρόκειται για μια απόφαση σαφώς μειοψηφική. Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε, οι Δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΚΚΕ καθώς και σε ΔΗΜΑΡ-Ανεξάρτητους διαχώρισαν τη θέση τους από τη διαδικασία, αλλά παρέμειναν έως τη λήξη του συνεδρίου.

Επιπλέον οι επικεφαλής της ΚΕΔΕ (μπλε και πράσινοι) ακολούθησαν μια απαράδεκτη τακτική το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όλοι θυμόμαστε ότι ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό για να ζητήσουν διαβεβαιώσεις.

Συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τους παρουσίασε τις ανάγκες τις διαπραγμάτευσης και τα προβλήματα ρευστότητας. Οι Δήμαρχοι μετά τη συνάντηση εμφανίζονταν πανευτυχείς, ζήτησαν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ικανοποιήθηκαν, ενώ τώρα άλλαξαν κατεύθυνση, προφανώς για στενούς κομματικούς λόγους.

Οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι βρίσκονται σε απόλυτη δυσαρμονία με το αίσθημα λογικής και τις εθνικές ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις στο εσωτερικό των παρατάξεών τους.

Υπήρξαν Δήμοι οι οποίοι διοικούνται από Δημάρχους με γαλαζο-πράσινη πολιτική στήριξη, οι οποίοι όμως αγνόησαν την «κεντρική πολιτική γραμμή». Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις των Δήμων Θεσσαλονίκης (Γιάννης Μπουτάρης) και Καλαμάτας (με Δήμαρχο τον «γαλάζιο» Παν.Νίκα) που αποφάσισαν να ανοίξουν λογαριασμό στην ΤτΕ. Επίσης οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Αττικής και Κρήτης.

Τι δείχνουν όλα αυτά: Ότι δυστυχώς ορισμένοι «αυτοδιοικητικοί άρχοντες» κινούνται με κριτήρια λαϊκιστικά, προσωπικά, μικροπολιτικά και παρόλο που φωνάζουν για την αυτονομία της αυτοδιοίκησης λειτουργούν ως κομματάρχες.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής (κάθε άλλο παρά ΣΥΡΙΖΑίος…) μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Ιανουάριο του 2014 έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαφθορά στους ΟΤΑ.

Όπως είπε τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζουν να παρατηρούνται, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι λίγες οι φορές που η αντιπολίτευση συμπράττει με την συμπολίτευση προκειμένου να εξαφανίζονται τα «ίχνη» των παρατυπιών.

Παράλληλα, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι «οι δήμαρχοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους»…

Για να μη «μασάμε τα λόγια μας»: Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σαν όλο τον υπόλοιπο δημόσιο και ευρύτερο τομέα. Είναι ένας θεσμός δημοκρατίας ο οποίος όμως δυστυχώς πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και στον βαθμό που οι περιστάσεις το απαιτούν.

Μια τοπική αυτοδοιοίκηση που εκτός από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τα μνημόνια των κυβερνήσεων (που οι σημερινοί επαναστάτες δήμαρχοι είναι μέλη), δυστυχώς δέχεται και λάσπη επειδή κάποιοι οδήγησαν στο να χαρακτηρίζεται ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν προνομιακός χώρος για μικρο-διαπλοκή, μικρο-βολέματα, μικρο-πολιτική και μεγάλες προσωπικές στρατηγικές. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένοι που έκαναν «μεγάλο παιχνίδι» με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Παπαγεωργόπουλο.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος 2014) το καθεστώς αυτό κλονίστηκε αλλά δεν έπεσε (όπως λίγους μήνες αργότερα το κεντρικό πολιτικό καθεστώς). Υπήρξαν αλλαγές, αλλά δεν υπήρξε αλλαγή…

Οι Δήμαρχοι-Χαρχούδες νοιώθουν να απειλούνται. Νοιώθουν ότι ο άνεμος αλλαγής που πνέει στη χώρα, σύντομα θα παρασύρει τις παλιές νοοτροπίες πάνω στις οποίες στηρίζονταν και τις οποίες ακόμα στηρίζουν. Γι’αυτό αντιδρούν με κάθε τρόπο. Θέλουν να κρατήσουν αλώβητα τα κάστρα τους (και τα «θησαυροφυλάκια» τους). Οχυρώνονται λοιπόν μέσα αδιαφορώντας για τους απέξω.

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής»

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου