Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης…»

Πιάνει τόπο η δουλειά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ακόμη ένα «βέλος» στη φαρέτρα της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελούν οι δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος μιλώντας στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung (στο πλαίσιο της 70ης επετείου της απελευθέρωσης από τον Ναζισμό), εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Ελλάδας περί καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα. Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων», τόνισε ο 75χρονος Γερμανός Πρόεδρος.

Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός αξιωματούχος εμφανίζεται θετικός στην προοπτική καταβολής πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η γερμανική κυβέρνηση
έχει άκαμπτη θέση για το θέμα. Όταν δε ο λόγος αυτός εκφέρεται από τα χείλη του Γιοάχιμ Γκάουκ γίνεται άμεσα αντιληπτό πως έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς πρόκειται για τον πρώτο πολίτη της Γερμανίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς.

Και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς:

  • από την διακομματική επιτροπή της Βουλής, 
  • από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο,
  • από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση,
  • από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ας θυμηθούμε όλοι τον Υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις» κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης.

Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος». 

Αλλαγή ρότας και από την Γερμανίδα Καγκελάριο

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης:

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού. Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, δηλώνοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: www.ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου