Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Περιφέρεια Αττικής: Σε εισαγγελέα και Π. Νικολούδη οι καταγγελίες για σκανδαλώδη κατανομή πόρων ΕΣΠΑ

Στο επίκεντρο των καταγγελιών
πρώην περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Σγουρού
που διετέλεσε σύμβουλος στην κυβέρνηση Παπαδήμου

Έλεγχο, με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σχετικά με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής.

Το ΠΑΚΟΕ είχε κατηγορήσει την ΕΕΤΑΑ «ως δικαιούχο και συμπράττοντα φορέα σχεδόν σε όλα τα προγράμματα της Ε.Ε.» και για τη «σκανδαλώδη ανάθεση 24 από τα 65 προγράμματα ΤΟΠΣΑ της περιόδου 2012 - 2013 σε εταιρείες πρώην περιφερειακού σύμβουλου της τότε παράταξης Σγουρού» και έκανε καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής, τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τον υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδη.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, από τον έλεγχο του σχετικού φακέλου διαπιστώθηκε ότι με απόφαση του τέως περιφερειάρχη Αττικής (ΑΠ απόφασης 3846/28.9.2012 ΑΔΑ: Β4ΤΜ7Λ7-ΦΗ4) είχε οριστεί στην επιτροπή αξιολόγησης των ΤΟΠΣΑ περιφερειακός σύμβουλος της τότε παράταξης του τέως περιφερειάρχη Γ. Σγουρού.



Στην Περιφέρεια Αττικής εκτελούνται επίσης, πάντα σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, 24 προγράμματα ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση) με κονδύλια του ΕΚΤ που ανέρχονται σε 7-8 εκατ. ευρώ, τα οποία «τρέχουν» συγκεκριμένοι φορείς που ουσιαστικά ελέγχονται από τον εντεταλμένο σύμβουλο Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της διοίκησης Σγουρού.

Το πολιτικό πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση της προνομιακής ανάθεσης προγραμμάτων υπήρξε εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο Σγουρού, ενώ είχε διατελέσει και διευθυντής του πολιτικού γραφείου υπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το ΠΑΚΟΕ με επιστολή του προς τη Ρένα Δούρου υποστηρίζει πως η περιφερειακή αρχή της Αττικής «είναι μέτοχος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης», που, σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, «έχει διαπιστωθεί πως έχει λειτουργήσει παράλληλα ως δικαιούχος και συμπράττων φορέας σε μια σειρά από προγράμματα του ΕΚΤ, με κονδύλια που αγγίζουν σε 2 χρόνια το 1 δισ. ευρώ».

Η Περιφέρεια Αττικής, μετά τις έγγραφες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ, ξεκαθάρισε πως «η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. δεν αποτελεί δικαιούχο φορέα των ΤΟΠΣΑ της Περιφέρειας Αττικής ούτε συμπράττον μέλος σε αυτά» και παράλληλα απέστειλε όλα τα σχετικά στοιχεία στην αρμόδια διαχειριστική αρχή προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα καταγγελλόμενα.

Από τον περαιτέρω έλεγχο της υπόθεσης προέκυψε ότι δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις περί μη ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων όπως προβλέπει η σχετική πρόσκληση του προγράμματος ΕΣΠΑ (ΑΠ πρόσκλησης 2399/3.7.2012 ΑΔΑ: Β41Β7Λ7-41Ι).

Σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει πως «οι αρμοδιότητες δεν της επιτρέπουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και έγγραφα προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα που αναφέρονται στη συμμετοχή τέως περιφερειακού συμβούλου σε "εταιρίες που άμεσα ή έμμεσα" ελέγχει το συγκεκριμένο άτομο. Αυτό αποτελεί αντικείμενο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών».

Η Περιφερειακή Αρχή πάντως επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της «συνεχίζουν τον περαιτέρω και ενδελεχή έλεγχο της καταγγελίας» επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η έμπρακτη απάντηση στους ελάχιστους που έσπευσαν να αναγάγουν εαυτούς σε εισαγγελείς και κατηγόρους της νέας περιφερειακής αρχής πριν καν λάβουν πλήρη γνώση των δεδομένων και των ενεργειών αυτής».

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου