Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Β' Πλαζ Βούλας: Η ιστορία της πολύπαθης παραλίας (φωτογραφίες)

γράφει ο Θάνος Ματόπουλος *


Για χρόνια κλειστή η Β' Πλαζ Βούλας, με ευθύνη των διοικήσεων ΕΤΑ/ΕΤΑΔ Α.Ε. που καταχρώμενοι την δικαιοδοσία που τους δόθηκε για “διαχείριση με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον”,
σύναψαν συμφωνητικό μίσθωσης με τις Απολλώνιες Ακτές Α.Ε. από το 2001 που ποτέ δεν την λειτούργησαν σαν οργανωμένη παραλία, επειδή ο κύριος σκοπός τους ήταν να κατασκευάσουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όταν η τοπική κοινωνία αντέδρασε, στις παράνομες κατασκευές και στους σκοπούς της εταιρείας, απλά κλείδωσαν την παραλία.

Η ΕΤΑΔ αντί να καταγγείλει άμεσα την σύμβαση και να τους εξώσει, αποδέχτηκε την σφράγιση της παραλίας και σαν επιστέγασμα όλων, το 2009 ακολουθώντας, την «χρηστή» συνήθη τακτική της, ανανέωσε την μίσθωση μέχρι το 2030, δίνοντας έτσι στην ουσία «αμνηστία» στις Απολλώνιες Ακτές Α.Ε. . Τα συσσωρευμένα μισθώματα πολλών χιλιάδων ευρώ ουδέποτε εισπράχτηκαν!

Φωτο 1: 15.03.2014 Η πύλη άνοιξε διάπλατα
Ο πρώην Δήμαρχος κ. Πανάς για καθαρά προεκλογικούς λόγους (και αφού οι Απολλώνιες  Ακτές Α.Ε. είχαν παραδώσει τα κλειδιά της πλάζ στην ΕΤΑΔ) τον Μάρτιο του 2014, άνοιξε διάπλατα τις πύλες την Β΄ πλαζ (φωτο 1) με πανηγυρικό τρόπο, για καθαρισμό και δεντροφύτευση.

Η μετέπειτα όμως στάση του αποδεικνύει ότι δεν ήταν στις πραγματικές του προθέσεις η ανάληψη της ευθύνης της παραλίας, γιατί άφησε την παραλία να υποβαθμίζεται και τα αρμυρίκια που με τόση προθυμία φύτευσαν οι πολίτες κατέληξαν να ξεραθούν.

Φωτο 2: 11.05.2015 Η πύλη οχημάτων έκλεισε
η δίοδος περιορίστηκε σε αφανείς σχισμές στο συρματόπλεγμα
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής διοίκησης και με τον κ. Γρ. Κωνσταντέλλο δήμαρχο, φάνηκε ότι η Β’ πλαζ θα είχε την φροντίδα που απαιτείται και οι πολίτες θα έχουν την ελεύθερη πρόσβαση που είναι το κυρίαρχο ζήτημα.

Όμως σύντομα οι πύλες έκλεισαν (φωτο 2) και αντικαταστάθηκαν με αφανείς σχισμές στο συρματόπλεγμα - ένας καθόλου ευπρεπής τρόπος να μπαίνεις σε παραλία.

Φωτο 3: 11.05.2015 Η πύλη πεζών κλειστή και αλυσοδεμένη
Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια στιγμάτισε το θέμα της αναξιοπρεπούς πρόσβασης και η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι πριν την επόμενη θερινή περίοδο θα αποκαταστήσει την πρόσβαση από την πύλη των πεζών.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο σε ανάλογο ερώτημα αναφέρθηκε ότι η πύλη των πεζών έχει ξεκλειδώσει, αλλά είναι κλειστή, άρα ο κάθε πολίτης πρέπει να το γνωρίζει για να την ανοίξει και να έχει την πολυπόθητη πρόσβαση στην παραλία. Ακόμα και αυτό όμως κράτησε λίγο και μερικές μέρες μετά η μοίρα της πύλης των πεζών ήταν να την αλυσοδέσουν και πάλι (φωτο 3+4).

Φωτο 4: Η νέα αλυσίδα σίγουρα σηματοδοτεί κάτι
Αυτό το γεγονός διαδραματίζονταν σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια να αποδοθούν οι παραλίες στην διαχείριση του Δήμου. Και σε αυτή την προσπάθεια η ΡΙ.ΚΙ.Π. πρόσφερε την συνδρομή της, φροντίζοντας για την άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο για τα θέματα κρατικό λειτουργό
και εξασφαλίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του στις πολύωρες συσκέψεις στελεχών στις οποίες συμμετείχε ενεργά με τον επικεφαλής της .

Η προσπάθεια της ΡΙ.ΚΙ.Π. για τις παραλίες καταγράφηκε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις φορέων της επιτροπής για τον καθορισμό των παραλιών ως πολυσύχναστων ή μη.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις ο επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π., εκπροσωπώντας τον Δήμο τοποθετήθηκε και κατέστησε σαφές στην εκπρόσωπο της ΕΤΑΔ ότι η βούληση των Δημοτών και του Δήμου είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από έντονη και μακρά συζήτηση, κερδήθηκε η οριστική απαλοιφή του απαράδεκτου χαρακτηρισμού για την Β’ Πλαζ σαν «κλειστή μη προσβάσιμη παραλία» που την στιγμάτιζε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τώρα που η προσπάθεια για την ανάληψη της διαχείρισής της από τον Δήμο συνεχίζεται, όπως μας διαβεβαιώνει ο δήμαρχος, και μόλις ευοδωθεί, οι παραπάνω ενέργειες διασφαλίζουν τη δυνατότατα να λειτουργήσει σαν παραλία με λουτρική εγκατάσταση, γιατί με τον χαρακτηρισμό της ως “πολυσύχναστης παραλίας” καθορίζεται η εποπτεία για ασφαλή και ποιοτική χρήση.

Όμως αρκεί μόνο η διαπραγμάτευση και οι συναντήσεις ;

Σαφώς και δεν αρκεί, κρίνεται αναγκαίο να διεκδικήσουν οι πολίτες το άμεσο άνοιγμα της Β’ πλαζ από τον Δήμο με αποκατάσταση της πρόσβασης από την πύλη των πεζών και όχι σαν τρωγλοδύτες από σχισμές στα συρματοπλέγματα. Επίσης να διεκδικηθεί η παραχώρηση και φροντίδα της πλαζ από το δήμο χωρίς την επιβολή εισιτηρίου, με εξασφάλιση του κόστους λειτουργίας, ενδεχομένως, από τα έσοδα ήπιας μορφής χρήσεων ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας είναι καθήκον των πολιτών και η προσβασιμότητα στις παραλίες είναι ένα τέτοιο συνταγματικό μας δικαίωμα.

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. στηρίζει και συμμετέχει στην απόδοση της Β’ πλαζ στους πολίτες σε όλα τα επίπεδα.

* δημοτικός σύμβουλος - για την ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

*** * ***
Φωτογραφίες από την περίοδο λειτουργίας της Πλαζ - 1981
(από το αρχείο δημότη)
15.03.2014: Άνοιγμα Β' Πλαζ
Σύλλογοι & πολίτες καθαρίζουν - δενδροφυτεύουν


Μετά τις δημοτικές εκλογές τα φυτεμένα ξεράθηκαν
& τα σκουπίδια συσσωρεύτηκαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου