Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Νέα Σμύρνη (video)

γράφει η Εριέλλα Χρυσού


Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» οργάνωσε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού εν όψει της 19ης Μαΐου που έχει ανακηρυχτεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε αρχικά στο μνημείο Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού στην ομώνυμη πλατεία. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία στο 3ο - 13ο Δημοτικό Σχολείο με βασικό ομιλητή το Θεοδόση Κυριακίδη, διδάκτορα νεότερης ιστορίας και επιστημονικό συνεργάτη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα «Ανέκδοτες Μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το αρχείο του Βατικανό».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ibrahem Muslem, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ένωσης του Κομπάνι στην Ελλάδα.


Η Ράνια Χρυσοχοΐδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων, μιλώντας στο www.nstv.gr, σχολίασε την σημασία της παρουσίας Κούρδων της Συρίας, θεωρώντας πως «είναι υποχρέωσή μας να αναδεικνύουμε προσφυγικά προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την έλευση Σύριων προσφύγων στη χώρα μας».


Τέλος, ο Θεοδόσης Κυριακίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε σε αρχεία του Βατικανό που άνοιξαν το 2008. «Αποκαλύψαμε έτσι διάφορες πτυχές της ποντιακής ιστορίας μέσα στις οποίες ήταν και η Γενοκτονία, έχοντας αναλυτικές περιγραφές για διωγμούς, σφαγές και όλα όσα πέρασαν οι Έλληνες του Πόντου».


Πηγή: www.nstv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου