Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Τολμούν και «ανακυκλώνουν στην πηγή» 4 Δήμοι της Αττικής


Στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, 4 δήμοι της  Αττικής, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, προχωρούν το σχέδιο δράσης
με τίτλο «Ανακυκλώνουμε στην πηγή».

Στις 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Φιλαδέλφειας κοινή σύσκεψη των Δημάρχων Νίκου Μπάμπαλου, Μιλτιάδη Καρπέτα, Ηρακλή Γκότση και Άρη Βασιλόπουλου, με τη συμμετοχή των Αντιδημάρχων καθαριότητας, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων και των 4 Δήμων.


Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το σχέδιο δράσης με τίτλο «Ανακυκλώνουμε στην πηγή», το οποίο παρουσιάσθηκε από τη Δέσποινα Σπανούδη, χημικό μηχανικό, συνεργάτη του δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που είχε και την ευθύνη για τη σύνταξή του.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υποβάλουν ένα κοινό υπόμνημα με άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΥΠΑΠΕΝ.


Πρόκειται για απαραίτητες θεσμικές και νομικές ρυθμίσεις προκειμένου οι Δήμοι να είναι πραγματικά σε θέση να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, με την μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών και τα καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Μέχρι τότε οι Δήμαρχοι θεωρούν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί το επιπλέον τέλος διάθεσης που προβλέπεται από το 2016, γιατί αυτό θα καταλήξει σε πρόσθετα δημοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Τέλος οι τέσσερις Δήμαρχοι, διεκδικούν τη χρηματοδότηση του σχεδίου τόσο από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής, όσο και από τα αντίστοιχα διατομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ & ΕΠΑΝΕΚ).

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει μια ριζική αλλαγή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και στη συνεργασία των πολιτών, της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας για ένα καθημερινό και μείζον ζήτημα των σύγχρονων κοινωνιών.

Πηγή:
www.sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου