Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Οι «αλληλέγγυοι κρατουμένων στα Νότια» για τις συνθήκες κράτησης γυναικών στα κρατητήρια του Ελληνικού

Άθλιες και διαρκώς επιδεινούμενες είναι οι συνθήκες κράτησης στον χώρο του Ελληνικού, όπου κρατούνται αποκλειστικά γυναίκες, σύμφωνα με καταγγελία της συλλογικότητας «Αλληλέγγυοι κρατουμένων στα Νότια», που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής, έχει ως στόχο το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και σε ένδειξη αλληλεγγύης πραγματοποιεί επισκεπτήρια, «προκειμένου να είμαστε δίπλα στις μετανάστριες που ζουν έγκλειστες εκεί».

Ανάμεσα σε άλλα, η συλλογικότητα έχει διαπιστώσει ανεπαρκές, αλλά και βρόμικο και άθλιο φαγητό, ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση σε είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ οι κρατούμενες δεν μπορούν να πάνε το βράδυ τουαλέτα αν δεν τους ανοίξει ο φύλακας.

Πέρα από τα θέματα συμπεριφοράς του προσωπικού φύλαξης, καταγγέλλεται και «γραφειοκρατικός βασανισμός»: «Με επ’ αόριστον κράτηση, μη γνωρίζοντας τον ακριβή χρόνο αποφυλάκισής τους, αφού οι γραφειοκράτες του Αλλοδαπών, από τους οποίους εξαρτάται η διάρκεια του εγκλεισμού, ευθυνόφοβα εξαντλούν κάθε τυπικό λόγο για τη συνέχιση της κράτησης, αντί να συμβαίνει το αντίθετο», εξηγεί η συλλογικότητα και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ακόμα και όσες ζουν στη χώρα πολλά χρόνια (π.χ. οικιακοί βοηθοί ηλικιωμένων) και έχουν δηλώσεις φιλοξενίας σε δικά τους ή φιλικά σπίτια κρατούνται έως την εξέταση της αιτήσεως ασύλου!».

Επιπλέον συμπληρώνει ότι «πλέον έρχονται διαρκώς αποφάσεις παράτασης της κράτησης των γυναικών έως και ένα έτος (με δυνατότητα περαιτέρω εξαμηνιαίας παράτασης), επιστρέφοντας ξανά στο παλαιό καθεστώς! Ετσι, ενώ αμέσως πριν και μετά τις εκλογές ο αριθμός των κρατουμένων στο κέντρο κράτησης περιορίστηκε από 120 σε 13, μέσα σε ελάχιστους μήνες ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε πέραν των 50 και αυξάνεται ραγδαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου