Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η ΡΑΚ Π. Φαλήρου για τη Μονάδα Διαχείρισης & ανακύκλωσης απορριμμάτων στο Ελληνικό

«Να αγκαλιάσουν την υπόθεση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και να απαιτήσουν την εφαρμογή τους σε όλο το λεκανοπέδιο» καλεί τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου η «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση» Π. Φαλήρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα εμβληματικά προβλήματα που στάθηκε ανίκανο να δώσει λύση το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά.

Το μοντέλο της συγκεντρωτικής και φύρδην μίγδην συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων που οι προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας προώθησαν, απαιτεί έργα φαραωνικών διαστάσεων (και προϋπολογισμών) και έχει υψηλά κόστη διαχείρισης και λειτουργίας.

Μπορεί να ικανοποιούσε τα σχέδια και τα συμφέροντα των «εθνικών» εργολάβων που στήριζαν (και εξακολουθούν να στηρίζουν) το πολιτικό προσωπικό που έριξε τη χώρα στα βράχια, ήταν όμως αφενός περιβαλλοντικά ολέθριο και μη βιώσιμο ως λύση και αφετέρου αποκρούστηκε από τους κατοίκους των περιοχών που επιλέχτηκαν για να γίνουν τα έργα, όπως θα αποκρουόταν άλλωστε από τους κατοίκους οποιασδήποτε περιοχής θα έβλεπαν να υποβαθμίζεται ο τόπος τους.

Στον αντίποδα του μοντέλου αυτού βρίσκονται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, που επιμερίζουν ισότιμα το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους και παρέχουν τη δυνατότητα στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επεξεργάζονται από κοινού με γειτονικούς δήμους τα -ήδη σε μεγάλο βαθμό διαχωρισμένα- απορρίμματα και να αποκτούν μία πρόσθετη πηγή εσόδων από την οικολογική διαχείρισή τους προς όφελος των κατοίκων τους.

Η διαχρονική πρόταση των όμορων Δήμων για τη χωροθέτηση και τη δημιουργία μίας διαδημοτικής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και μιας μονάδας ανακύκλωσης σε έκταση 12 στρεμμάτων στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό (από το σύνολο των περίπου 6.300 στρεμμάτων) κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται μέσα στην ασφαλή περιβαλλοντικά ζώνη των δημόσιων μεταφορικών υποδομών στο βορειο-ανατολκό τμήμα του παλαιού αεροδρομίου και έχει την έγκριση της αρμόδιας ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ. Επιπλέον αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου και συνολικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, που συγκροτείται στην ιδέα της κατανομής μικρών καθαρών τοπικών διαδημοτικών μονάδων διαχείρισης με χωρικά δίκαιο τρόπο σε Πειραιά, Ταύρο, Μοσχάτο, Ελληνικό κι αλλού.

Αυτή η πρώτη απόπειρα αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με εύστοχες χωροταξικά και περιβαλλοντικά επιλογές είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τη λυσσαλέα αντίδραση των συμφερόντων που επένδυσαν και επενδύουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός πολεοδομικού «σκουπιδοτενεκέ», όπως είναι σήμερα η Φυλή, από την κατασκευή και τη διαχείριση του οποίου θα (συνεχίσουν να) θησαυρίζουν εις βάρος του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, αυτό που δεν υπολογίζουν τα συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις που φροντίζουν να φτάνουν στην κοινωνία προτάσεις κοινωνικά δίκαιες, περιβαλλοντικά ορθές και οικονομικά συμφέρουσες, που είναι στον αντίποδα του σημερινού σπάταλου συστήματος μη-διαχείρισης και μεταφορών των απορριμμάτων σε μακρινές αποστάσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πυρήνας της λύσης του φλέγοντος προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκεται στη δημιουργία πολλών και μικρών καθαρών μονάδων διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων εντός αστικού ιστού.

Για το λόγο αυτό η «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση» Παλαιού Φαλήρου καλεί τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου να αγκαλιάσουν την υπόθεση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και να απαιτήσουν την εφαρμογή τους σε όλο το λεκανοπέδιο. Για όλους κριτήριο παραμένει η κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου