Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Η αλήθεια για την καθαρότητα των παραλιών και τις μετρήσεις

γράφει ο Θάνος Ματόπουλος *

Για το θέμα της καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης κάθε χρόνο στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου δημιουργείται θέμα με τις μετρήσεις που σπεύδει η ΠΑΚΟΕ να δημοσιοποιήσει πρώτη και δεν επιβεβαιώνει με τακτικές μετρήσεις.

Η έναρξη της περιόδου μέτρησης από το 2011 ορίζονταν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων και συνήθως άρχιζε τα τέλη Απριλίου.

Ανάλογα με τα μετεωρολογικά φαινόμενα (βροχές - δυνατοί άνεμοι) μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα, φέτος ορίστηκε την 1η Ιουνίου, έχει διάρκεια 5 μηνών και θα γίνεται κάθε μήνα σε κάθε σημείο λήψης.

Αυτό γίνεται γιατί η επιστημονικά καθιερωμένη μέθοδος μετρήσεων καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης γίνεται υπό ορισμένες συνθήκες -όπως να μην έχει βρέχει τις προηγούμενες ημέρες ή να μην έχει δυνατούς ανέμους και κυματισμό κλπ- σε συγκεκριμένη θέση και σημείο.

Η ΠΑΚΟΕ κάθε χρόνο ξεκινάει τις μετρήσεις πρόωρα για να έχει την ''πρωτιά'' με μοναδιαίο ανά περιοχή δείγμα και το πιθανότερο από διαφορετικό κάθε φορά σημείο, σε εργαστήρια που δεν γνωστοποιούνται και βγάζει αποτελέσματα που απέχουν από την πραγματικότητα.

Από πέρυσι δυστυχώς τα σημεία μέτρησης της καθαρότητας και ποιότητας των υδάτων κολύμβησης που γίνονται υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Υδάτων, μειώθηκαν δραματικά (κατά μέσο όρο 70 %).

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. ΒΒΒ ζήτησε και από την Γ.Γ. Υδάτων αλλά και από τον Δήμο ΒΒΒ να χωροθετηθούν το λιγότερο 2 σημεία σε ακτές με μήκος πάνω από 300 μέτρα.

Τα πρώτα αποτελέσματα λογικά θα αναρτηθούν σε 20 ημέρες.

* δημοτικός σύμβουλος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒΒΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου