Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Προχωρά το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Καταλυτική είναι η παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων.

Υπεκφεύγει ο κ. Κωνσταντάτος που είχε συμφωνήσει με το σχεδιασμό.

Την Τετάρτη 03 Ιουνίου, η Νάντια Βαλαβάνη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα παραχώρησης 12 στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά την ενημέρωση που είχε από τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Αθηνών Χρ. Καπάταη. Ο τελευταίος ενημέρωσε την αν. υπουργό για το αίτημα των τεσσάρων δήμων.

«Πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων Δήμων.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης», δήλωσε η Ν. Βαλαβάνη.

«Ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων»

Ακολούθησε δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

«Η δήλωση της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών είναι απόλυτα σύμφωνη και συμβατή με όλο τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό που παρουσιάσαμε.

Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας- ότι ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ, άνετα μπορούν να γίνουν σε χώρους μέσα στους δήμους.

Παρόλο που το Υπουργείο μας δεν έχει δικαιοδοσία να χωροθετεί χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκτάσεις όπως αυτή του πρώην αεροδρομίου είναι κατάλληλες για τέτοιες χωροθετήσεις».

Στην εξέδρα πετάει την μπάλα ο κ. Κωνσταντάτος

«Μάλλον ατυχή και άστοχη» χαρακτηρίζει τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού ο κ. Κωνσταντάτος, που αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για ένα μείζον ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμάτων και ενώ προ ολίγων ημερών σε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα έχει συμφωνήσει στη «δυνατότητα διάθεσης και χωροθέτησης χώρου στον πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού».

Ο κ. Κωνσταντάτος μεταξύ άλλων καλεί την αν. υπουργό να «ξεκαθαρίσει αν ισχύει η υπογραφή του ΤΑΙΠΕΔ με τον επενδυτή για την αξιοποίηση των 6.300 στρεμμάτων συνολικά».

Καλεί επίσης «να σταματήσει η αόριστη παραφιλολογία για την τύχη του Ελληνικού που ρημάζει 15 χρόνια τώρα και κάποιοι το ονειρεύονται Χωματερή την μία φορά ή Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών την άλλη αγνοώντας προκλητικά την τοπική κοινωνία που απαιτεί Ανάπτυξη και Πράσινο».

Φαίνεται πως ο κ, Κωνσταντάτος αγνοεί παντελώς το σχεδιασμό για δημιουργία μονάδας ήπιας διαχείρισης απορριμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού (σ.σ. μιλά για χωματερή). Προτιμά να «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» βγάζοντας από το κάδρο προσωπικά τον ίδιο και αναθέτοντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια και την Πολιτεία αγνοώντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεν απαντά για τη διαχείριση των απορριμάτων και αν το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα τον βρίσκει σύμφωνο. Επίσης, δε παίρνει θέση για τα ιδιωτικά εργοστάσια σκουπιδιών που δρομολογούσε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας τα οποία θα κόστισαν τεράστια ποσά και θα επιβαρύνονταν οι δήμοι και κατ' επέκταση οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Η άλλη διαχείριση των απορριμμάτων

Η μονάδα που προκρίνεται να δημιουργηθεί έχει σαν βασικούς άξονες την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση.

«Ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει -σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας- ήπιες και μη οχλούσες χρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ΧΥΤΑ και με ΧΥΤΥ» όπως αναφέρει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου